ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελκυστικό παραμένει το επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών

Τα τραπεζικά επεισόδια με την SVB και την Credit Suisse Group «δυναμιτίζουν» μία από τις αγαπημένες επιλογές των επενδυτών για εφέτος, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και φυσικά τους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους. Μέσα σε αυτό το κλίμα το ισχυρό story των ελληνικών τραπεζών μπορεί να θολώνει, αλλά δεν ανατρέπεται.

Όλοι συμφωνούν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα σε θέση να απορροφήσουν τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους. Τα κόκκινα δάνεια από το 44%, σήμερα έχουν υποχωρήσει στο 8%. Οι τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου όρου και φυσικά έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Τα ποιοτικά δεδομένα (κεφαλαιακή επάρκεια και χαμηλό ύψος «κόκκινων» δανείων), σε συνδυασμό με το χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις (στο 61,12% στο 3ο τρίμηνο, με τις καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα στα 184,1 δισ. τον Ιανουάριο 2023 και τα δάνεια στα 113,5 δισ.) παρέχουν ασπίδα στις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, όμως διεθνείς οίκοι αναμένουν συνέχιση της καλής εικόνας των ελληνικών τραπεζών και το 2023.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναμένει ισχυρότερα κέρδη το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες και τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή ρευστότητα, αυξημένο επίπεδο καταθέσεων που αποτελούν «θωράκιση» έναντι κρίσεων.

Oι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 3,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2022, έναντι καθαρών ζημιών ύψους 4,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2021. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει καταθέσεις 184,1 δισ. ευρώ, είναι απαλλαγμένο από "κόκκινα" δάνεια σχεδόν 80 δισ. ευρώ, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18%.

Λόγω της βελτίωσης της κεφαλαιοποίησης και της προσδοκία για αυξημένη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν να επαναλάβουν τη διανομή μερισμάτων το 2023-2024, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων. Ο SSM ενώ αναγνωρίζει την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών δεν έδωσε το «πράσινο φως» στις τράπεζες για διανομή μερισμάτων για τη χρήση του 2022.

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες είχαν σχετικά άνετους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων το 2022 πάνω από ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ ο μέσος δείκτης CET1 ήταν πέρυσι στο 13,5% σε σύγκριση με 12,4% το 2021.

Η κερδοφορία του 2022 στηρίχθηκε στην πολύ καλή πορεία των εσόδων από τόκους, τα οποία στο σύνολο του κλάδου αυξήθηκαν 5,2%, ενώ καταγράφηκε σημαντική ενίσχυση και στην πιστωτική επέκταση 5,8%, που αφορούσε κατά κύριο λόγω παροχή επιχειρηματικών δανείων.

Παράλληλα η αύξηση των βασικών επιτοκίων βοήθησαν τις τράπεζες να αυξήσουν και αυτές με τη σειρά τους τα επιτόκια των δανείων με ρυθμό ταχύτερο σε σύγκριση με αυτά καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Σε νέο ψηφιακό περιβάλλον η φορολογία με την διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS - Πώς θα λειτουργήσειΟικονομία

Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την μεταβίβαση των φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, πλησιάζει και όλα συγκλίνουν στη...

Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό μας σύστημαΟικονομία

Η Ελλάδα αποτελεί "πυλώνα ηρεμίας και σταθερότητας" υπογράμμισε ο διοικητικής της Τράπεζας Ελλάδος , Γιάννης Στουρνάρας , σε συνέντευξη του , στο CNN Greece, αναφερόμενος στις πρόσ...

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεγάλες απώλειες για την Deutsche Bank - «Βουτιά» για τις τραπεζικές μετοχέςΟικονομία

Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω sell off των τραπεζικών μετοχών διευρύνονται, καθώς η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank μετά την απότομη άνοδο του κόστους ασφάλισ...

Κ. Σκρέκας: Στα 15€/MWh η επιδότηση ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο σε νοικοκυριάΟικονομία

Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής 24 Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστας Σκρέκας . Σύμφωνα με τον...

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Εντός Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Αναλυτική προδημοσίευση του προγράμματοςΟικονομία

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας « Φωτοβολταϊκά στη Στέγη ». Σύμφωνα με την προδημ...

Μειώθηκε κατά 2 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο το έλλειμμα στις διεθνείς συναλλαγές της χώραςΟικονομία

Η αύξηση των εξαγωγών και η ενισχυμένη τουριστική κίνηση, περιόρισαν σημαντικά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο, εξέλιξη που προοιωνίζεται …καλ...