ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Credit Suisse απορρίπτει ως πολύ χαμηλή την προσφορά $1 δισ. της UBS

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η προσπάθεια διάσωσης της Credit Suisse με την εξαγορά της από την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS – προσπάθεια που εξελίσσεται μάλιστα υπό την πίεση του χρόνου, καθώς όλες οι πλευρές επιθυμούν το deal να ολοκληρωθεί έως σήμερα το βράδυ, και πάντως πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η UBS προσφέρει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να εξαγοράσει την Credit Suisse. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Credit Suisse όμως, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της, απορρίπτει αυτήν την προσφορά, την οποία θεωρεί πολύ χαμηλή και βλαπτική για τους μετόχους και τους υπαλλήλους που έχουν μετοχές.


Οι Financial Times ανέφεραν ότι η UBS προσφέρει τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στο 1,86 ελβετικό φράγκο.

Η πρόταση, επομένως, αποτιμά την Credit Suisse περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την χρηματιστηριακή αξία της την Παρασκευή.

 

Η UBS επιμένει, επίσης, σε μια ουσιώδη δυσμενή μεταβολή που μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία: Εάν τα CDS της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι FT.


Την ίδια ώρα η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε η εφημερίδα.

Η UBS πιέζεται να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε εντός της ημέρας την εξαγορά της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη για να συζητήσουν το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.


Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την UBS ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News. 

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της Credit Suisse συνεχίστηκαν και χθες Σάββατο, καθώς η UBS ζήτησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κόστος σε σε περίπτωση που προχωρήσει σε εξαγορά της τράπεζας, ανέφερε πηγή στο Reuters.

Οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης της τράπεζας με τους πελάτες και επενδυτές, μετά και την αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να βρεθεί μια λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, πηγή του Reuters προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και ότι μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας εάν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές νομικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

 

Πηγή: protothema.gr 

Διαβάστε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στο Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για έναρξη υποβολή τουςΟικονομία

Λίγες ημέρες απέμειναν για την έναρξη της υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες λεπτομέρειες έχο...

Αύξηση 18% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις στον κλάδο καταλυμάτων τον Ιανουάριο εφέτος ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤΟικονομία

Αύξηση 18% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση...

Καύσιμα: Η ζήτηση και ο φόβος της τραπεζικής κρίσης πιέζουν τις τιμές – Πτώση αναμένεται και στην ΕλλάδαΟικονομία

Πένη Χαλάτση/insider.gr Οι τιμές των  καυσίμων  στην Ελλάδα, οι οποίες παρουσίασαν μια σχετική σταθερότητα το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να καταγράψουν πτώση, η οποία ωστόσο, ...

«Αλόχα κορόϊδα»: «Απέδρασε» στην Χαβάη ο CEO που ευθύνεται για την κατάρρευση της SVBΟικονομία

Ο πρώην CEO έχει τραβήξει την προσοχή των αρχών αφού πούλησε μετοχές της SVB αξίας σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια   Ο Γκρέγκορι Μπέκερ και η σύζυγός του Μέ...

Politico: Φουντώνει ο πόλεμος «κρατικών επιδοτήσεων» μεταξυ Ε.Ε. και ΗΠΑΟικονομία

Στις συνθήκες που  έχουν  διαμορφωθεί μετά από τρία χρόνια πανδημίας κορωνοϊού και ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία, έχουν  αλλάξει τις ισορροπίες , εκτινάσσοντας το κόστος ζωής γι...