ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Credit Suisse ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας η οποία δηλώνει έτοιμη να παράσχει ρευστότητα αν χρειαστεί

Ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την Credit Suisse, καθώς, σύμφωνα με τους Financial Times, ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελεβετίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελβετική τράπεζα ζήτησε να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης από την ελβετική Κεντρική Τράπεζα, μετά τη βουτιά που σημείωσε η μετοχή της σήμερα, σε ποσοστό έως και πάνω από 29% -τελικά, έκλεισε στο -24%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας δηλώνει έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse εάν αυτό χρειαστεί.

Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η αρμόδια τραπεζική Αρχή της Ελβετίας FINMA προχώρησαν στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρουν:

Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.

ADVERTISING


Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB (σ.σ.: η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας) θα παράσχει ρευστότητα στην CS.

Στην ανακοίνωση, η FINMA και η SNB προσθέτουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ».

Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

 

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας ενδοσυνεδριακές απώλειες κατά 30%, στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off. Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

 

Τι δήλωνε νωρίτερα ο διοικητής της Credit Suisse
Νωρίτερα πάντως, την ώρα που η μετοχή της Credit Suisse σημείωνε πτώση έως και 29%, ο πρόεδρός της Axel Lehmann υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα από σκάνδαλο ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών.

Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο προκειμένου να μετατραπεί σε «νέα Credit Suisse».

 

Συναγερμός στην ΕΚΤ: Έρευνα για τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse
Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λόγω της κρίσης που ξέσπασε στην Credit Suisse.


Οι φόβοι για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας έχουν θορυβήσει την ΕΚΤ, που θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

H Credit Suisse «βάφει» με «βαθύ κόκκινο» τις αγορές - «Στον πάγο» τραπεζικές μετοχές σε Γαλλία και ΙταλίαΟικονομία

      Οι αγορές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα βιώνουν εκτεταμμένες απώλειες την Τετάρτη με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε βαθύ «κόκκινο» εν μέσω της αγωνίας για το μέλλον της ...

Ο Νουριέλ Ρουμπινί για την κατάρρευση της Credit Suisse: Έρχεται «ώρα Lehman» για την ΕυρώπηΟικονομία

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κατάρρευση της  Credit Suisse  είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στην...

Βουτιά άνω του 4,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η Credit Suisse «έσβησε» 3 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρεςΟικονομία

Sell off έως 11% στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω των γενικευμένων ανησυχιών για την Credit Suisse - H χειρότερη συνεδρίαση από το καλοκαίρι για την ελληνική αγορά - Ευρείες απώλει...

«Πασχαλινό καλάθι» και «Καλάθι του νονού»: Αυτά είναι τα προϊόντα που θα περιλαμβάνουν - 5 Απριλίου θα ξεκινήσουνΟικονομία

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει σήμερα στην 20η εβδομάδα εφαρμογής του ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυ...

Eurogroup: Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στην SVBΟικονομία

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνιαχου, επεσήμανε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες...

Μισθώσεις ακινήτων: Νέα παράταση για εμπρόθεσμη λύση μέχρι το τέλος ΜαρτίουΟικονομία

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία εκμισθώνονται πρέπει να γνωστοποιούν στο Taxisnet τα στοιχεία της μίσθωσης. Από τον Ιούνιο του 2020 πρέπει να δηλώνεται και η λύση του μισθωτηρίου, ...

Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας κρίσεων της Bundesbank για την Silicon Valley Bank – Καμία αντίδραση από την ΕΚΤ Οικονομία

H γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) συγκάλεσε την ομάδα κρίσεων για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank στην ...