Οι αγορές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα βιώνουν εκτεταμμένες απώλειες την Τετάρτη με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε βαθύ «κόκκινο» εν μέσω της αγωνίας για το μέλλον της Credit Suisse αλλά και της γενικευμένης ανησυχίας που έχει πυροδοτήσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 2,2% στις 439 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν πτώση 6,4%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου. Ο εν λόγω δείκτης έχει χάσει 13% από την περασμένη Τετάρτη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Aπό κοντά ακολουθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου με -4,7%.
Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε έως 28%, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχός της, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να της προσφέρει πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η πτώση της Credit Suisse πυροδότησε την επανέναρξη ενός ευρύτερου τραπεζικού sell-off μετά την ήπια ανάκαμψη του κλάδου την Τρίτη.
Παράλληλα, οι μετοχές πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Societe Generale, της ιταλικής Monte dei Paschi και της UniCredit, έχουν επίσης σταματήσει να διαπραγματεύονται, καθώς υποχωρούσαν κατακόρυφα.
H κίνηση των δεικτών
- O Stoxx 600 χάνει 2,29% στις 439 μονάδες
- O Euro Stoxx 50 υποχωρεί 3,12% στις 4.049 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 2,86% στις 7.418 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX αποδυναμώνεται 2,62% στις 14.830 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 3,11% στις 6.921 μονάδες.
- Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 3,92% στις 25.747 μονάδες.
- Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βουτά 4% στις 8.793 μονάδες.
ΧΑ: Sell off έως 10% στις τράπεζες
Η αγωνία αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου διεξάγονται μαζικές ρευστοποιήσεις, με την ελληνική αγορά να βαδίζει προς το χειρότερο sell off των τελευταίων πολλών μηνών.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να κατακρημνίζονται έως 10%. Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 4,23% και διαμορφώνεται στις 1.028,60 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 133,2 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος καταβαραθρώνεται στο -8,32% και τις 764 μονάδες Η μετοχή της Alpha Bank, παρά τα θετικά αποτελέσματα, αποδυναμώνεται -10,2% και το 1,13 ευρώ. Πτώση 9,9% για τη μετοχή της Πειραιώς που χάνει τα 2 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει -8,4% και το 1,24 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί -6,3% και τα 4,5 ευρώ.
Απώλειες στη Wall Street
Απώλειες καταγράφουν και οι 3 κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η πίεση στον χρηματοοικονομικό κλάδο εντάθηκε με τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, η οποία διατηρεί σημαντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά:
- Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,94% στις 31.533 μονάδες
- Ο S&P 500 υποχωρεί 1,83% στις 3.847 μονάδες
- Ο Nasdaq αποδυναμώνεται 1,53% στις 11.255 μονάδες
«Βουτιά» σημείωναν νωρίτερα κα τα futures. Τα futures του Dow Jones έφτασαν να υποχωρούν κατά 628 μονάδες ή 1,9%, με εκείνα του S&P 500 να χάνουν 1,9% και εκείνα του Nasdaq στο -1,5%.
Τα «όχι» της Credit Suisse και οι «ουσιώδεις αδυναμίες»
Ο κορυφαίος μέτοχος της Credit Suisse απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα. «Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Bank, SNB), Aμάρ Αλ Κουνταρί, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη.
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse στα τέλη του περασμένου έτους, αφού εξαγόρασε το 9,9% της ελβετικής τράπεζας. Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 30 % μέχρι να μπει στον «πάγο» η διαπραγμάτευσή της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λέμαν που τόνισε πως η κρατική βοήθεια «δεν συζητείται καν» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά λαθών. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», υπογράμμισε ο Λέμαν στο συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη. Επεσήμανε ότι «δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank», ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.
«Πήραμε ήδη το φάρμακο», σημείωσε σύμφωνα με το Βloomberg, προσθέτοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό δρόμο στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.
Ωστόσο, χτες ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 ωθώντας την να υιοθετήσει ένα σχέδιο αποκατάστασης. Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός», επεσήμανε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Η Διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι αποτελεσμάτων και διαδικασιών δεν ήταν αποτελεσματικοί».
Η τράπεζα αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της από την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έθεσαν ερωτήματα την τελευταία στιγμή. Η Credit Suisse δεν διευκρίνισε εάν αυτά έχουν επιλυθεί. Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, σχολίασε η τράπεζα.
«Η PwC, η ανεξάρτητη εγγεγραμμένη δημόσια λογιστική εταιρεία που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου στη χρηματοοικονομική αναφορά στις 31 Δεκεμβρίου.
insider.gr