ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακίνητα: Φεύγουν από τα δυάρια οι Έλληνες – Τι έχει μέσα το σπίτι του 2023

Αφήνοντας πίσω τη μνημονιακή εποχή οι καταναλωτές στρέφονται σε διαφορετικές επιλογές τόσο στην αγορά ακινήτου όσο και στις αγοραστικές συνήθειές τους.

Έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με θέμα «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα» αναλύει το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή τη δεκαετία 2010-2021, τις προτιμήσεις σε ακίνητα και στα είδη θέρμανσης που επιλέγει για να ζεσταθεί.

 

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει παρουσιάσει σημαντική υποχώρηση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Tο χρονικό διάστημα από το 2005 έως το 2021, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας υποχώρησε από το 84,6% στο 73,3%, χάνοντας 11,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακίνητα το 2021 έχει το 69,8% των ιδιοκτητών χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις έναντι 58,8% το 2010, ενώ με οικονομικές υποχρεώσεις έχει το 6,9% έναντι 11,7% το 2010.

Επίσης, το 2021 το 63,1% των πολιτών διέμενε σε διαμέρισμα όταν το 2010 το ποσοστό ανερχόταν στο 59,9%.

 

Ενοίκιο ή αγορά ακινήτου; Το ερώτημα αυτό απασχόλησε τα τελευταία χρόνια τους πολίτες. Το 2010 ποσοστό 23,4% προτιμούσαν την ενοικίαση κατοικίας έναντι 16,4% το 2021.

Η συγκυρία το 2020 ήταν ιδανική για όσους  έμενα στο ενοίκιο να προχωρήσουν σε αγορά δικής τους κατοικίας, χρηματοδοτούμενοι με στεγαστικό δάνειο. Οι τράπεζες διέθεταν απεριόριστη ρευστότητα και είχαν θέσει υψηλούς στόχους στη στεγαστική πίστη.

Το ποσοστό όμως μειώθηκε καθώς τα ενοίκια αυξήθηκαν σημαντικά και οι εκταμιεύσεις των δανείων γίνονται με το… σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα η απόκτηση κατοικίας να αποτελεί «όνειρο θερινής νυχτός».

 

Τα ακίνητα

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των αγοραστών ακινήτων στράφηκε σε μεγαλύτερες κατοικίες σε σχέση με πριν το 2010 που επέλεγαν σπίτια με λιγότερα τετραγωνικά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, υποψήφιοι αγοραστές που αποφασίζουν να ζήσουν σε ιδιόκτητο ακίνητο, αλλά και όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε πιο άνετες κατοικίες για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες τους, να επιλέγουν κατοικίες άνω των 65 τετραγωνικών μέτρων.

Έτσι, καθοριστικοί παράγοντες επιλογής ενός διαμερίσματος, μίας μονοκατοικίας ή μεζονέτας αποτελούν εκτός της τοποθεσίας και της ηλικίας, το εμβαδόν και η διαρρύθμισή του και η στροφή σε ακόμη μεγαλύτερη ακίνητα.

Καλοριφέρ ή ξύλα;

Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην αναζήτηση της πλέον συμφέρουσας ενεργειακής λύσης για το… πορτοφόλι του.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλάζουν συνεχώς με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται από το 2020 και μετά στις σόμπες με καυσόξυλα, στις ηλεκτρικές συσκευές (σόμπα, αερόθερμο, καλοριφέρ) και στο aircondition. Το καλοριφέρ αποτελεί, πλέον, παρελθόν για αρκετά νοικοκυριά (65,9% το 2010, 40,8% το 2021)!

Ακόμη και σήμερα το ενεργειακό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ρευστό, καθώς συνεχείς είναι οι ανατροπές ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις καθίστανται απαγορευτικές.

Έτσι, το ζήτημα της θέρμανσης βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Πού πήγαν τα DVD;

Η «μάχη» για τα DVD ανήκει πια στο παρελθόν. Το αποδεικνύουν και τα στοιχεία όπου το 2010 συσκευή παραγωγής DVD είχε το 64,9% των νοικοκυριών, ενώ το 2021 το 22,6%.

Τι συνέβη; Την εποχή του γρήγορου Internet και του straming όλα αυτά μοιάζουν μακρινά, ενώ για τη νέα γενιά ίσως αποτελούν ιστορίες… επιστημονικής φαντασίας.

Μεγάλη στροφή υπήρξε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή συνέχισε να αυξάνεται και ανήλθε το 2021 σε 76,1% σε σχέση με 50,2% το 2010.

Και τι να πει κανείς για την «ανακάλυψη» του φούρνου μικροκυμάτων. Το 2010 δεν υπήρξε σαν συσκευή στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ το 2021 το 55,9% έχει φούρνο μικροκυμάτων.

Με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού ήταν αρκετό για να διευκολύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και πλέον αποτελεί απαραίτητη οικιακή συσκευή για την κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Όπως επίσης και η ηλεκτρική κουζίνα και η συσκευή υγραερίου.

 

Πηγή: ot.gr 

Διαβάστε επίσης

To «μικρόβιο» της Silicon Valley Bank «μολύνει» τις αγορές: Νέα βουτιά 60% σήμερα για την τράπεζαΟικονομία

Ανηλεές σφυροκόπημα δέχονται σήμερα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, οι μετοχές της SVB Financial Group, γνωστής ως Silicon Valley Bank, με αποτέλεσμα να ρίχνουν βαριά τη σκιά το...

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή του «Ηλεκτρονικού Φάκελου» – Αναλυτικός οδηγόςΟικονομία

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akinita.gov.gr/ λειτουργεί πιλοτικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου». Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που μπο...

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 21,9% σημείωσε τον Ιανουάριο εφέτος το εμπορικό έλλειμμα της χώραςΟικονομία

Μείωση 21,9% σημείωσε τον Ιανουάριο εφέτος το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, καθώς η αύξηση της αξίας των εξαγωγών ήταν περίπου έξι φορές υψηλότερη από εκείνη των εισαγωγών. Ειδικότε...

Το market pass στις λαϊκές αγορέςΟικονομία

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Εμπορείου και Προστασίας Καταναλωτή, όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την είσπραξη χρημάτων μέσω άυλων πιστω...

Αύξηση 6% στις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα, τον ΦεβρουάριοΟικονομία

Αύξηση 6% σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα HEPI (Household Energy Price Index for Europe)...

 Εξαγωγές: Αυξήθηκε η ζήτηση ελληνικών αγαθών από την Βρετανία το 2022 – Οι κυριότερες κατηγορίεςΟικονομία

Σημαντική αύξηση σημείωσαν το 2022 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αγαθών στην Βρετανία, ενώ παρασκευάσματα διατροφής όπως οι φέτα και ελιές, βρέθηκαν επίσης σε ανοδική πορεία, σύμ...

Από Πρωταπριλιά τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορο-δηλώσειςΟικονομία

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα Μαρία Βουργάνα /oikonomikostaxydromos.gr   Έρχονται την 1η Απριλίου τα  τέλη κυκλοφορίας με το μήνα  ενώ σβήνει οριστικά το πρόστιμο των 100 ευρώ ...