ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Bloomberg: Η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές της τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς η ενεργειακή κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια της».

 

Σε μια νέα ανάλυση, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον του Bloomberg Economics προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% για φέτος και το χαμηλότερο -εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020- από το 1993.

 

Ωστόσο, το τελικό ποσοστό είναι πιθανό να κρύψει τις αποκλίνουσες προοπτικές μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, με τη ζώνη του ευρώ να ξεκινά το 2023 με ύφεση και τις ΗΠΑ να κλείνουν τη χρονιά με ύφεση. Αντίθετα, η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να επεκταθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από ένα ταχύτερο από το αναμενόμενο τέλος στη στρατηγική μηδενικής ανοχής για την Covid-19 και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση.

 

Πώς θα διαχειριστούν τη μειωμένη ανάπτυξη οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου

Οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες «προχώρησαν από κοινού σε σημαντικούς περιορισμούς», έγραψε ο Τζόνσον.

 

«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον επιθυμητό στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο της τάξης του 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

 

Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023».

 

 

Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανές.

 

Η Goldman Sachs προβλέπει πώς θα μοιάζει η Παγκόσμια οικονομία μέχρι το... 2075

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. έχουν μαχαιρώσει στην πρόβλεψη της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2075. Δύο δεκαετίες από τότε που περιέγραψαν περίφημα τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης για τις λεγόμενες οικονομίες BRIC, οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τώρα τον Ζον Χάτζιους επέκτειναν τις προβλέψεις τους για να συμπεριλάβουν 104 χώρες κατά τον επόμενο μισό αιώνα.

 

Τα αποτελέσματά τους είναι τα εξής:

 

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 3% ετησίως την επόμενη δεκαετία, από 3,6% τη δεκαετία πριν την χρηματοπιστωτική κρίση, και θα ακολουθήσει σταδιακά πτωτική πορεία, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού.

Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να συγκλίνουν με τις βιομηχανικές χώρες, καθώς Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία και Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των μεγαλύτερων οικονομιών όταν υπολογίζονται σε δολάρια. Η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν επίσης να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων.

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επαναλάβουν τη σχετικά ισχυρή επίδοση της τελευταίας δεκαετίας και η εξαιρετική ισχύς του δολαρίου επίσης θα μειωθεί τα επόμενα 10 χρόνια. Και ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται εντός τους.

Οι οικονομολόγοι Κέβιν Ντέιλι και Τάντας Γκέμινας αντιμετωπίζουν τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή ως κινδύνους που είναι «ιδιαίτερα σημαντικοί» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων.

 

«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι έχουμε ξεπεράσει το υψηλό επίπεδο της δυνητικής παγκόσμιας ανάπτυξης.Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προβλεπόμενης επιβράδυνσης οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία. Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια», έγραψαν οι οικονομολόγοι στην ανάλυσή τους.

 

 

Τόνισαν, τέλος, ότι η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι «ένα καλό πρόβλημα» επειδή συνεπάγεται λιγότερη πίεση στο περιβάλλον. Ωστόσο, θα παρουσιάσει «μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις», όπως το πώς θα πληρώσουν τα έθνη για το αυξανόμενο κόστος υγείας του γηράσκοντος πληθυσμού

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Με υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια θα υποδεχθούν τους πελάτες τους τις  χριστουγεννιάτικες ημέρες  τα  ξενοδοχεία  της  Αθήνας , ωστόσο το υπερβολικά αυξημένο κό...

image descriptionΟικονομία

Νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες θα καταβληθούν εφέτος οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023, για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, εν όψει των Χριστουγέννων και της...

image descriptionΟικονομία

Αύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται το εορταστικό καλάθι ενώ σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί και το καλάθι με τα παιχνίδια. Το εορταστικό καλάθι θα το λέμε το  «καλάθι του Αη ...

image descriptionΟικονομία

Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Με βάση τη θ...

image descriptionΟικονομία

Να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων, και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, προέτρεψε εκ νέου τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο...