ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τον Νοέμβριο

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 ως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση του κατά 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περσινή περίοδο, τότε η επιδότηση αυξάνεται και σε αυτό κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες (αφορά μόλις 2% των νοικοκυριών στη χώρα) η επιδότηση ορίζεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά, η αξία της επιδότησης στα νοικοκυριά για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
 

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση στα επαγγελματικά τιμολόγια και στους εμπορικούς καταναλωτές:

  • Με παροχή ισχύος έως 35 KVA και κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση για το μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVA που έχουν κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατώρων αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων για τον Νοέμβριο εκτιμάται στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό όμως ποσό της επιδότησης που θα δαπανηθεί για τη στήριξη των λογαριασμών ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο υπολογίζεται στα 430 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπηρεσιών από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει  εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αξίζει να σημειωθεί ότι υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών. Βασική προτεραιότητα όμως παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας” τόνισε.

Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Οι όποιες συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας“.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά:

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα:

– Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και

– Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις, δύο από τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης” τόνισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά. Η Ευρώπη αναζητά ακόμη κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης. Για έναν ακόμη μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος. Διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες“.

Διαβάστε επίσης

Eurostat: Στο 9,8% ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου στην Ελλάδα – Αύξηση στο 10,7% για την ΕυρωζώνηΟικονομία

Φρένο στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο αποτύπωσαν τα στοιχεία της Eurostat. H μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα που κλείνει σήμερα, διαμορφώθηκε στο...

Μαγνήτης για εγχώριους και ξένους επενδυτές η αγορά ακινήτων στην ΕλλάδαΟικονομία

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς ενδιαφέροντος, βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην χώρα μας, με επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες για κάθε είδους ακίνητα από κατοικίες, γρ...

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το "καλάθι του νοικοκυριού" - Τα 51 προϊόντα που εντάσσονται Οικονομία

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το «καλάθι του νοικοκυριού» προς εφαρμογή της σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σύμφωνα με πληρ...

Ρεύμα: Σύσταση για κλείσιμο ενεργοβόρων συσκευών 18:00 με 21:00 – Συμβουλές για μειωμένους λογαριασμούςΟικονομία

Σύσταση για κλείσιμο των ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας,  Κώστας Σκρέκας . ανακοινώνοντας σήμερα  τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια του Νο...

«Πράσινο φως» από την Επιτροπη Ανταγωνισμού για το καλάθι του νοικοκυριούΟικονομία

«Πράσινο φως» έδωσε η  Επιτροπή Ανταγωνισμού  για το  καλάθι του νοικοκυριού , η οποία αποφάσισε ότι η έναρξη εφαρμογής του από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν δημιουργεί πρ...

Ανακοίνωση Μείωση Τιμής Φυσικού Αερίου Κίνησης της ΔΕΠΑ ΕμπορίαςΟικονομία

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενημερώνει όλους τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη μετακίνησή τους ότι από την 1 η Νοεμβρίου προχωρά σε περαιτέρω μείωση της τιμής πώλησης του ...

Reuters: Ακριβά ενοίκια και ενεργειακή κρίση εξανεμίζουν τα εισοδήματά των νέων στην ΕλλάδαΟικονομία

  Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται φέτος με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης χάρη στα ισχυρά έσοδα από τον...