Νέα αίτηση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν στην ΗΔΙΚΑ, οι παλαιοί δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν εκ νέου την επιδότηση.

Έως τις 31 Οκτωβρίου του 2022 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Κ.Ο.Τ. Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο ΚΟΤ θα πρέπει:

  • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.
  • Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.
  • Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει.

Επίσης επισημαίνεται πως επιδότηση 485 ευρώ/MWh έχουν για τον μήνα Οκτώβριο τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

 

Πώς γίνεται η αίτηση – Δείτε εάν είστε δικαιούχος

Οι πολίτες που θέλουν να δουν εάν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου ΔΕΗ (ΚΟΤ) θα πρέπει να μπουν στην ΗΔΙΚΑ για να κάνουν την αίτηση.

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά τα εισοδήματα και τη σύνθεση του νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά την ακίνητη περιουσία.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να διαπιστώσουν εάν είναι δικαιούχοι ΚΟΤ:

  • Με την είσοδο στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (των δικών τους, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους).
  • Μετά τη συναίνεση, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία ενώ στη συνέχεια επιλέγουν για ποιο ΚΟΤ θέλουν να υποβάλουν αίτηση.
  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ απαιτείται το e-mail και αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή πιθανών ειδοποιήσεων.
  • Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχουν εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο αλλά αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
  • Αναφορικά με τις αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, εάν το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δει αν πληροί τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.
  • Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν πληρούν τα κριτήρια ή όχι.
  • Για να καταστούν δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν Υποβολή Αίτησης. Εάν έχουν τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκαν, αλλιώς εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

newmoney.gr