ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπίτια για νέους: Τα διαθέσιμα ακινήτα ανά περιοχή (πίνακες)

Το πρόγραμμα που με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για νέους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δράσεών της για τη στεγαστική πολιτική, κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα προβλέπει δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ., με έτος κατασκευής έως το 2007.
 

Το πρόγραμμα αποτελεί πράγματι ευκαιρία, για όσους καταφέρουν να κριθούν ως δικαιούχοι, ωστόσο, η αναζήση σπιτιού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία, που εμπιστεύθηκε στο Reporter ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, ιδιαίτερα στο Νομό Αττική οι διαθέσιμες κατοικίες από 75τμ έως 120τμ με δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου, δεν είναι πολλές. Ενδεχομένως, στην επαρχία οι δικαιούχοι να έχουν περισσότερες επιλογές με το διαθέσιμο κεφάλαιο των 150.000 ευρώ.

Αντίθετα, το όριο των 150.000€ για όσους νέους ή ζευγάρια, θελήσουν να αναζητήσουν κατοικίες σε περιοχές των Νοτιών, Βορείων και Ανατολικών προαστίων της Αττικής, σίγουρα θα τους «απογοητεύσει» .

Αν υποθέσουμε ότι ένα νέο ζευγάρι αναζητήσει κατοικία από 75τμ έως 120τμ άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007 που αποτελεί και προϋπόθεση του προγράμματος με κόστος αγοράς έως 150.000€, θα πρέπει να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων που διατίθενται προς πώληση σε ιστοσελίδες, στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Συγκεκριμένα στα Βόρεια Προάστια μόλις το 1,2% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων 75τμ-120τμ άνω του 1ου ορόφου με έτος κατασκευής έως το 2007, έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, στα Νότια το 5,03% και στα Ανατολικά το 13,7%.

Διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου το 36,6% των προς πώληση ακινήτων πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το πρόγραμμα, στα Δυτικά προάστια το 33,2% και στον Πειραιά το 28,5%. Δηλαδή, τις προϋποθέσεις του προγράμματος πληρούν περίπου τρεις στις δέκα κατοικίες στα Δυτικά προάστια, στο κέντρο και στον Πειραιά.

Ωσατόσο και πάλι μιλάμε για ακίνητα που στην πλειονότητα τους είναι χτισμένα έως το 1980, δηλαδή ακίνητα τουλάχιστον 42ετών.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογα με τη συμμετοχή των δικαιούχων (10.000 συνολικά) τη στιγμή που το πρόγραμμα θα «ανοίξει» (το α΄τρίμηνο του 2023), θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης στις περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα, και ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης.

bak1501

Αθήνα Κέντρο: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, μόλις τρεις στις δέκα κατοικίες (36,6%), από 75τμ έως 120τμ ,άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ ,με έτος  κατασκευής έως το 2007, διατίθενται προς πώληση με ζητούμενη τιμή έως 150.000€.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 90,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 67,22% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα.

Οι περιοχές του κέντρου που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας,  η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Κολωνός. Στις άνωθεν περιοχές, μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων που είναι ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τις 2.000€ /τ.μ., ενώ υπάρχουν και λίγες επιλογές νεότερων ηλικιακά ακινήτων κατασκευής μετά το 2.000, σε περιοχές όπως τα Σεπόλια.

bak1502

Οι «καλές» περιοχές του κέντρου όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια, καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα.  

bak1503

Δυτικά Προάστια: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Η διαθεσιμότητα στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων είναι παρόμοια με το κέντρο της Αθήνας.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 80,6% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 55% είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 67,7% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα.

Οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Ίλιον και Αχαρνές.

Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι και στη Νέα Ιωνία.  

bak1504

Πειραιάς: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Στις περιοχές του Πειραιά, λιγότερες από τρεις στις δέκα κατοικίες (28,5%), από 75τμ έως 120τμ ,άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ ,με έτος  κατασκευής έως το 2007, διατίθενται προς πώληση με ζητούμενη τιμή έως 150.000€.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 70,9% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 74,5% (επτά στις δέκα) των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα.

Στον Πειραιά, οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι τα Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά με 87,1% και τα Ταμπούρια –Αγία Σοφία (69,6%).

Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές Νέο Φάληρο, Καλλίπολη – Φρεαττύδα, Καστέλλα – Πασιλιμάνι και στο κέντρο.

bak1505

Να σημειωθεί ότι τα άνωθεν θα αφορούν 10.000 νέους ή ζευγάρια 25-39ετών, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων. Νέοι που πρέπει να στηριχτούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους. Το άνωθεν πρόγραμμα δεν αποτελεί επιχορήγηση του κεφαλαίου, αλλά μεγάλο μέρος των τόκων. Το κεφάλαιο θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός 30ετών. 

Παράλληλα, με τα παραπάνω, πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας, απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης την επόμενη μέρα, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και σίγουρα μέτρα που θα διευρύνουν τους δικαιούχους.  



Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε επίσης

Κλιμακωτή βάσει της κατανάλωσης η ενεργειακή επιδότηση – Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΝΟικονομία

Υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο Διευρυμένα ...

Σε χαμηλό 37ετίας η βρετανική λίρα - «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη σε ύφεση» δηλώνει αναλυτήςΟικονομία

Η  βρετανική λίρα  υποχώρησε σε χαμηλό 37 ετών  την Παρασκευή, με νέα στοιχεία να δείχνουν ότι οι αγοραστές περιορίζουν τις δαπάνες τους, καθώς ο  πληθωρισμός  συμπιέζει τους προϋπ...

Κόκκινα δάνεια: Οι τράπεζες «ξεφόρτωσαν» 87 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια των funds διαχείρισηςΟικονομία

Στα χαρτοφυλάκια των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), βρίσκεται πλέον ο συντριπτικός όγκος των «κόκκινων» δανείων , μετά το σταδιακό… ξεφόρτωμα από...

Φθηνή στέγη: 19 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα σπίτια σε νέους και ευάλωτουςΟικονομία

Σε 6+1 άξονες θα κινείται το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ «Σπίτι μου» για τη στήριξη 137.000 νέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη, το οποίο παρουσίασαν χθ...

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση φορολογικών εσόδων 5,6 δισ. ευρώ στο οκτάμηνοΟικονομία

Στα 5,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία δημιουργεί τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια για την πε...

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Επιδοτήσεις, δικαιούχοι και προϋποθέσεις – Έναρξη στο τέλος 2022Οικονομία

Νέα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης παλαιών κατοικιών για  νέους από 18 ως 39 ετών  ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Κώστας Σκρέ...

Διπλασιάζεται το επίδομα στέγασης μαθητών 50 επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ – Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τηςΟικονομία

Θέλουμε να πάμε σιγά σιγά σε μια σύγχρονη στεγαστική πολιτική με πολλά διαφορετικά εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους μας, τόνισε ο ο διοικητής της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχ...

Διαμερίσματα: «Έκρηξη» τιμών σε όλη την Ελλάδα – Στο 9,4% η μέση αύξηση το β’ τρίμηνοΟικονομία

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων καθώς συνεχίζεται η κούρσα των αυξήσεων,  συνεπικουρούμενη από το γενικότερο αναπτυξιακό κλίμα στην οικονομία, παρά τους κλυδωνισμούς που ...