ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φον ντερ Λάιεν: Ήρθε η ώρα για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει, όπως πρόσθεσε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Mιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ το σχέδιο τους για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να παρουσιάσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 στη συνάντηση που έχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα μειώσει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και θα περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από το αργό. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μέτρα για τον περιορισμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία πρόκειται να ανακοινώσει στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η Ρωσία απειλεί με αναστολή παροχής πετρελαίου στα κράτη που θα αποφασίσουν περιορισμό στην τιμή του.

Αντικείμενο συζήτησης από τους υπουργούς Οικονομικών των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της λεγόμενης Ομάδας των Επτά (G7), που συναντώνται σήμερα στις ΗΠΑ, γίνεται η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ «αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πληγούν σκληρά τα έσοδα του Πούτιν αλλά και για να επέλθει πτώση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας το σχέδιο είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί κατά τη σημερινή συνάντηση, αλλά και πως τα μέλη της G7 έχουν ήδη συμφωνήσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά βάση θα αφορά στην άρνηση από τις χώρες της G7 να προβαίνουν σε ναυτιλιακή ασφάλιση και χρηματοδότηση φορτίων πετρελαίου με τιμές πάνω από μη προσδιορισμένο επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου το οποίο επικαλείται μέλος της G7 η ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο θα καθοριστεί σε ένα σημείο πάνω από το κόστος παραγωγής με στόχο να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα μπει στον πειρασμό να διακόψει τις πωλήσεις.

Οι αγορές ενέργειας προετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις εντούτοις υπουργοί της G7 δεν κρύβουν την αμφιβολία τους για το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Η Ρωσία θα σταματήσει την πώληση πετρελαίου σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας -πλαφόν που η Μόσχα σημείωσε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η ΕΕ επέβαλε νωρίτερα φέτος μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στο ευρωπαϊκό μπλοκ όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα — αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ertnews.gr, ΕΡΤ1

Διαβάστε επίσης

Έρχεται το προ-συμπληρωμένο Ε9 και άλλες 16 ψηφιακές υπηρεσίες από την εφορίαΟικονομία

Οι νέες, ηλεκτρονικές δυνατότητες που θα διευκολύνουν τις συναλλαγές των φορολογούμενων – Αυτόματες επιστροφές φόρων, ψηφιακές κληρονομιές και... scanner εγγράφων με QR ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑ...

Οικονόμου: Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης - Στο τραπέζι φθηνές μετακινήσειςΟικονομία

Αύξηση του  επιδόματος θέρμανσης  και  διεύρυνση  της  περιμέτρου χορήγησής  του, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου   μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Παρά...

Γ. Μπάλτας, καθηγ.ΟΠΑ: Οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, άμυνα στις πληθωριστικές πιέσειςΟικονομία

Για ένα δύσκολο φθινόπωρο προετοιμάζονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι καταναλωτές υπό τον φόβο της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης αλλά και ενός νέου κύματος ανατιμήσεων σε είδη ...

G7: Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίουΟικονομία

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, μετά από σημερινή τους συνάντηση. Το αρχικό ανώτατο όριο ...

Σκυλακάκης: Φέτος η οικονομία έχει ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουρισμούΟικονομία

«Φέτος η οικονομία έχει ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουρισμού, ενώ καταγράφει και μία μείωση της ανεργίας από το 17% στο 11%. Όλα αυτά συνέβησαν, διότι αλλάξαμε σε πάρα πολύ μεγ...

Έως τις 2 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία- Για ποιες περιοχέςΟικονομία

Παρατάθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου, η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για την «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημί...