ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο – Αύξηση 178,9% στο φυσικό αέριο

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) διαμορφώθηκε στο 11,6% από 12,1% που ήταν τον Ιούνιο.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε 178,9% στο φυσικό αέριο, ακολούθησε το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1% και ο ηλεκτρισμός με 55,8%.

Η Eurostat είχε υπολογίσει πριν από λίγες ημέρες τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 11,5%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022, παρουσίασε μείωση 1,8% έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Τον περασμένο Μάϊο ο τιμάριθμος ήταν στο 11,3%. Η πρώτη μεγάλη «έκρηξη» σημειώθηκε τον Ιανουάριο με «επίδοση» 6,3%. Αναρριχήθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο, στο 8,9% τον Μάρτιο και στο 10,2% τον Απρίλιο.

Από τη σύγκριση των δεικτών Ιουλίου 2022 με Ιούλιο 2021 οι κυριότερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

Ψωμί και δημητριακά 16,70%, κρέατα (γενικά) 16,70%, ψάρια (γενικά) 3,60%, γαλακτοκομικά και αυγά 16,40%, έλαια και λίπη 27,30%, λαχανικά (γενικά) 13,40%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 5%, λοιπά τρόφιμα 9,30%, καφές-κακάο-τσάι 11,40%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 3,50%, φρούτα νωπά -0,9% αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 3,30%, ένδυση και υπόδηση 3,40%, ενοίκια κατοικιών 0,90%, ηλεκτρισμός 55,82%, φυσικό αέριο 178,90%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,11%, στέρεα καύσιμα 9%, έπιπλα και διακοσμητικά είδη 7,20%, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης 0,10%, οικιακές συσκευές και επισκευές 5,30%, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 7,20%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 11%, οικιακές υπηρεσίες 4,80%, ιατρικά προϊόντα 3,70%, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 1,70%, φαρμακευτικά προϊόντα-0,5%, νοσοκομειακή περίθαλψη 0,50%, αυτοκίνητα καινούργια 12,40%, αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 15,90% ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 5,30%, καύσιμα και λιπαντικά 33,01%, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς 2,10%, μεταφορά επιβατών με ταξί 32,90%, μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 62,30%, μεταφορά επιβατών με πλοίο 25,40%, τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων-11,2%, τηλεφωνικές υπηρεσίες-1,9%, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 4,70%, μικρά είδη αναψυχής –άνθη –κατοικίδια ζώα 1,90%, κινηματογράφοι-θέατρα 13,90%, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 7,70%, πακέτο διακοπών 11,40%, οπτικοακουστικός εξοπλισμός-υπολογιστές-επισκευές-4,7%, δευτεροβάθμια εκπαίδευση 1,40%, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία 4,60%, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 20%, άλλα είδη ατομικής φροντίδας 5,60%.

Ομάδες

Σε επίπεδο ομάδων αγαθών και υπηρεσιών, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

-13% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά),ψάρια(γενικά),γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά),ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.

-1,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

-3,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-30,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

-8,2%στηνομάδαΔιαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

-0,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

-20,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

-2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

-0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

-2,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Μείωση 2,1% σημειώθηκε στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Από μήνα σε μήνα (από τον Ιούνιο στον Ιούλιο) η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρήθηκε στο φυσικό αέριο (37,1%), ενώ μεγάλη μείωση (17,50%) σημειώθηκε στις τιμές των νωπών φρούτων.

Όσον αφορά στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η ΕΛΣΤΑΤ τον αναθεώρησε στο 11,3% από 11,5% που είχε ανακοινωθεί στις 29 Ιουλίου από τη Eurostat.

 

Πηγη: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Δήμητρα Καδδά/insider.gr   Η χώρα ετοιμάζεται για τη στιγμή που περίμενε από το 2018, όταν ξεκίνησε η Ενισχυμένη Εποπτεία ή ακόμη και από το 2010, όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια. Για τ...

image descriptionΟικονομία

Η Advent Technologies Holdings, Inc., ηγέτης στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου και η  ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., ο κύριος εισαγωγέας φυσικού αερίου αγωγών και υγροπ...

image descriptionΟικονομία

Για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης της ενεργειακής αγοράς και νέα «κανόνια» τύπου Energa προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Σε επιστολή...

image descriptionΟικονομία

Έχετε υποβάλει τη φορολογική σας δήλωση και ξεχάσατε να συμπληρώσετε κάποιο κωδικό ή θα πρέπει να διορθώσετε κάποιο λάθος το οποίο διαπιστώσατε εκ των υστέρων; Ο νόμος σας δίνει τη...

image descriptionΟικονομία

Η Γερμανία, η ευρωζώνη, αλλά και οι ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ύφεσης καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει, οι δαπάνες των νοικοκυριών και τω...

image descriptionΟικονομία

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πώς θα διατεθεί ο χώρος αυτός για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινω...

image descriptionΟικονομία

          Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όλο και περισσότερα είναι τα πρατήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που πωλούν την  αμόλυβδη  κάτω από τα δύο ευρώ, καθώς οι νέες παραλαβές του...

image descriptionΟικονομία

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Παρασκευή (05.08.2022) κανονισμό για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα. Στόχος, είναι να αυξηθεί η ασφάλεια του...