ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης πράσινου ή βιώσιμου ομολόγου

Τη σταθερή στόχευση της κυβέρνησης για την επίτευξη διατηρήσιμης, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δήλωσή του στο πλαίσιο της σημερινής 7ης συνάντησης της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις.

   Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησαν, αρχικά η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η ενεργειακή κρίση, «η ευθυγράμμιση της οικονομικής μεγέθυνσης με τους φιλόδοξους στόχους μας για το κλίμα, παραμένει στο επίκεντρο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ελλάδας». 

   Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από:

   * Την πρόβλεψη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για διάθεση πάνω από 37% του προϋπολογισμού για την υλοποίηση σημαντικών πράσινων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

   * Την εν εξελίξει σταδιακή ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

   * Τον σχεδιασμό για την υλοποίηση μιας συνεκτικής εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση.

   * Τον σχεδιασμό για την εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου περιβαλλοντικής φορολόγησης, ώστε να υποστηριχθεί ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα, με παράλληλη στήριξη της κοινωνικο-οικονομικής συνοχής.

    
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η χώρα μας εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης πράσινου ή βιώσιμου ομολόγου, που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην εφετινή χρηματοδοτική στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου. 

   «Οι πρωτόγνωρες προκλήσεις απαιτούν εμπνευσμένες και διορατικές λύσεις: Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις παράλληλες κρίσεις και τις επιπτώσεις τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν έναν πλανήτη με ανθεκτικό κλίμα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

   Η συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, της οποίας η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος την τελευταία τριετία, εντάσσεται στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

   Στόχος της Συμμαχίας, που αριθμεί πλέον 72 μέλη - υπουργούς Οικονομικών χωρών που εκπροσωπούν το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ - είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πρωτογενές έλλειμμα: Μειώθηκε στο 5% για το 2021 -Το χρέος περιορίστηκε στο 193,3%Οικονομία

Σημαντική μείωση παρουσίασε το πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα στο 5%, από 7% που ήταν ο στόχος, σύμφωνα με την Eurostat.   Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου διαμορ...

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι από 1η ΜαΐουΟικονομία

Να καταπολεμήσει το «εκρηκτικό» μείγμα ακρίβειας επιδιώκει η κυβέρνηση, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από 1η Μαΐου.   Οπως προέκυψε μετά τις ανακοινώσεις του Κ...

Η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των έξι διαγωνισμών για τα κομβικά έργα συνολικού προϋπολογισμού € 4 δισ.Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου     Αθήνα 21 Απριλίου:  Με απόλυτη προσήλωση στον στρατηγικό σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για την πορ...

Αύξηση κατώτατου μισθού: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο ΕργασίαςΟικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Μαΐου θα βρίσκεται στα 713 ευρώ με το υπουργείο Εργασίας να δίνει 12 ερωτήσεις και απαντήσεις ...

Έκτακτη επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από πανδημία και φυσικές καταστροφέςΟικονομία

  Υποβολή αιτήσεων από 13 Μαΐου έως 17 Ιουνίου - Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια   Υπεγράφη σήμερα από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και μετά από ει...

ΔΝΤ: Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί 8,5% το 2022, της Ουκρανίας 35%Οικονομία

Το ΑΕΠ της Ρωσίας, υπό το βάρος των μαζικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% φέτος και το ουκρανικό ΑΕΠ 35%, σύμφωνα...