ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυρώσεις: Πόσο επηρεάζουν τις ελληνορωσικές εισαγωγές - Αναστέλλονται τα τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα

Μόνο ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα από το ντόμινο κυρώσεων που επιβάλλονται μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, με αφορμή τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το πρώτο «καμπανάκι» για τις εξαγωγές κρούει στο Sputnik ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ζημιά για την Ελλάδα –τόσο για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία– ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, μας εξηγεί, προσθέτοντας ότι η μείωση στον όγκο του εμπορίου είχε σημειωθεί από την εποχή της πανδημίας «και λίγο νωρίτερα».


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που αναγνωρίζει ότι πολλές επιχειρήσεις –κυρίως στη βόρεια Ελλάδα– έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, όπως τα χαρακτηρίζει, –338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα– ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με σημαντική δραστηριότητα στα εμπόλεμα κράτη.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος αναγνωρίζει ότι ο κλάδος της γούνας πλήττεται περισσότερο και για τον λόγο αυτό θα ζητήσει την κυβερνητική στήριξη, ενώ εκτιμά ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες, ο πληθωρισμός και η ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά.

Όσον αφορά τη Ρωσία, «η Ελλάδα εξαρτάται κατά 17% από τα σιτηρά και κατά 40% από το φυσικό αέριο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υπερβαίνει το 60% της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό.
«Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το αέριο εξαιρέθηκε από τις εκατέρωθεν κυρώσεις» επισημαίνει.

 


Επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης
«Όλα εξαρτώνται από την ένταση και τη διάρκεια της κατάστασης. Είναι πολύ πιθανό η τιμή του πετρελαίου να ανέλθει στα 120-140 δολάρια το βαρέλι. Στα 180 ευρώ αναμένεται να φτάσει η μεγαβατώρα, ενώ σήμερα φτάνει τα 110» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης.
Αυτές και άλλες εκτιμήσεις τέθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο έκτακτο συμβούλιο της EuroCommerce μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Μαρτίου.
Ο ίδιος επισήμανε πως η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενέστερα τις «ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, που εντείνουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση».
«Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι για κάθε 10% αύξηση των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, θα έχουμε 1% μείωση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης».

 

Τουρισμός: Σύσταση για αναστολή τουριστικών πακέτων στις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις 

 

Σε σύσταση προς τους Ρώσους πολίτες, να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία, προχώρησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας (Rosturizm).

 


«Εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης, η Rosturizm συστήνει έντονα σε όλους τους Ρώσους πολίτες που μετακινούνται στο εξωτερικό για διακοπές και επαγγελματικά ταξίδια, εάν είναι δυνατόν, να αποφεύγουν να επισκέπτονται τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς σε βάρος της Ρωσίας, καθώς η παραμονή σε αυτές τις χώρες ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την έγκαιρη και ασφαλή επιστροφή στη Ρωσία» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.


Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών της Λατινικής Αμερικής (Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό και Βενεζουέλα) δεν είναι πλέον διαθέσιμες για τους Ρώσους τουρίστες, λόγω των περιορισμών στον εναέριο χώρο που έχουν εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς.


«Συνιστούμε στους τουριστικούς πράκτορες να αναστείλουν την πώληση πακέτων εκδρομών στις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και στις χώρες της Καραϊβικής» σημειώνεται ακόμα.

 

Πληροφορίες από Sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΕΣΦΑ: Δεν διέρχεται από την Ουκρανία ο αγωγός που τροφοδοτεί την ΕλλάδαΟικονομία

  Μέσω Τουρκίας και όχι Ουκρανίας διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο με το οποίο εφοδιάζεται η ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε εκ νέου στην δημοσιότητα σήμερα ο...

Φυσικό αέριο: Οι τιμές αυξάνονται στην Ευρώπη μετά τις νέες κυρώσεις στη ΡωσίαΟικονομία

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν μετά από τις νέες κυρώσεις στηΡωσία που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας τους φόβο...

Φορολοταρία: Ένας υπερτυχερός παίρνει 50.000 ευρώ στη σημερινή κλήρωσηΟικονομία

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου για τη νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ με τον πρώτο τυχερό φορολογούμενο να κερδίζει 50.000 ευρώ μετρητά. Η κληρωτίδα της ΑΑΔΕ – αναμένεται να βγάλ...

Ενεργειακό σοκ στις αγορές: Εκτινάχθηκε κατά 34% η τιμή του φυσικού αερίουΟικονομία

  Σε κατάσταση συναγερμού φέρνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά η έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να πληρώσουν βαρύ τίμημα, καθώς ήδ...