ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

PwC: Στα 14 δισ. ευρώ προβλέπει τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Νέα κόκκινα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο που μπορεί να φτάσουν τα 14 δισ. ευρώ, προβλέπει για την τριετία 2022 – 2024 η PwC. Πρόκειται για δάνεια που θα προκύψουν για τις τράπεζες από την πανδημική κρίση και τα οποία στις προβλέψεις της η PwC διαμοιράζει σε 5 δισ. ευρώ το 2022, 5 δισ. το 2023 και 4 δισ. το 2024.

 

Οι προβλέψεις που κάνει η PwC για τα νέα κόκκινα δάνεια του ευρωπαϊκού νότου κάνουν λόγο επίσης για νέα «φουρνιά» NPLs 90 δισ. ευρώ στην Ιταλία (44 δισ. το 2022, 30 δισ. το 2023 και 16 δισ. το 2024) και 92 δισ. ευρώ στην Ιβηρική (Ισπανία, Πορτογαλία) διαμοιρασμένα σε 38 δισ. ευρώ το 2022, 29 δισ. το 2023 και 26 δισ. το 2024. 

Τις δικές της προβλέψεις για τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, συνεκτιμώντας και τη συμπεριφορά των δανείων που τέθηκαν σε αναστολή πληρωμών σε Ελλάδα και Κύπρο, παρουσίασε χθες η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, doValue Greece.  Σε ευρύτερη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ομίλου doValue στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στις οποίες δραστηριοποιείται, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece, Θεόδωρος Καλαντώνης, παρουσίασε τα τρία σενάρια για τον ελλαδικό χώρο.

Ειδικότερα, για δάνεια 200 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο:

- Το πρώτο σενάριο υποθέτει ποσοστό επισφάλειας περί το 4,5%, το οποίο θα δημιουργούσε νέα κόκκινα δάνεια περίπου 11 δισ. ευρώ ετησίως. Το σενάριο αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα συνηγορούν για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, επομένως και για δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν ομαλά τα δάνειά τους.

- Το δεύτερο σενάριο υποθέτει δείκτη επισφάλειας περί το 3% - 3,5%, ο οποίος θα οδηγούσε σε νέα NPLs 7 – 8 δισ. ευρώ ετησίως. Η doValue θεωρεί ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2022. 

- Στο τρίτο σενάριο, η υπόθεση της doValue γίνεται με ποσοστό επισφαλειών περίπου 2,5%. Το σενάριο αυτό θα οδηγούσε σε νέα κόκκινα δάνεια περίπου 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το σενάριο αυτό εκτιμάται ως πιθανό από την doValue για το 2023 και το 2024.

Οι εκτιμήσεις της doValue βασίζονται στην ανάλυση της PwC, σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, στις ετήσιες αναφορές και τα business plans των τραπεζών, αλλά και στην δική της προσομοίωση βασισμένη στα στοιχεία γ΄ τριμήνου 2021 της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. 

Για την Ιβηρική (με σύνολο δανείων 2,9 τρισ. ευρώ και δείκτη NPE 3,1%) η doValue υπολογίζει δείκτες επισφαλειών 2% - 2,5% στο δυσμενές σενάριο (περίπου 60 – 70 δισ. ευρώ νέα NPEs ετησίως, σενάριο επίσης απίθανο), περίπου 1,5% στο μεσαίο σενάριο (νέα NPEs περίπου 40 δισ. ετησίως, σενάριο πιθανό για το 2022) και περίπου 1% στο πιο ήπιο σενάριο (νέα NPEs περίπου 30 δισ. ετησίως, σενάριο πιθανό για το 2023 και 2024).

Σημειώνεται ότι σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία η doValue υπολογίζει μικρότερους δείκτες επισφαλειών σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρες που μπαίνουν στην τριετία 2022 – 2024 ήδη με υψηλούς δείκτες NPE και προηγούμενο απόθεμα κόκκινων δανείων στο οποίο θα προστεθούν τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας. Το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων προς διαχείριση αφορά αποκλειστικά τις εταιρείες διαχείρισης. 

Διαβάστε επίσης

Σκρέκας: 30% αύξηση της επιδότησης στον δεύτερο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»Οικονομία

Ο νέος κύκλος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.12.2021 ενώ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31.12.2023. Θα προβλέπει επίσης κοινω...

Προβλήματα σε παραγωγή και ανεφοδιασμό της αγοράς προκάλεσε η «Ελπίδα»Οικονομία

    Εντείνει την πληθωριστική πίεση η κακοκαιρία «Ελπίδα», η οποία όσο αποκλιμακώνεται μετατρέπει σταδιακά το χιόνι σε πάγο, ο οποίος αποτελεί ευθεία απειλή για την ασυγκόμιστη παρ...

Ενεργειακή κρίση: Σφοδρή ανησυχία λόγω Ουκρανίας και νέα άνοδος για τον «γαλάζιο χρυσό»Οικονομία

    Oι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν στη κόψη του ξυραφιού λόγω των περιορισμένων ροών από τη Ρωσία και της γεωπολιτικής κρίσης στα σύνορα της Ουκρανίας - Η απειλ...

Ρύθμιση οφειλών σε 36 – 72 δόσεις: Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμίαΟικονομία

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 η ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων για καταβολή χρεών προς ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και ...

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση για νέες αιτήσεις – Οι προθεσμίεςΟικονομία

Σε λειτουργία τέθηκε πριν λίγο η εφαρμογή myΘέρμανση για την υποβολή νέων αιτήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τέθηκε σε λειτουργία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν εκ νέου να κά...