ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ένα βήμα πιο κοντά σε κυβέρνηση η Γερμανία

Η Γερμανία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην μετά τη Μέρκελ εποχή την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, τρεις εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές, ηγέτες τριών κομμάτων-των Κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Εάν τα καταφέρουν, θα είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος συνασπισμός κυβερνά τη Γερμανία και θα σημάνει το τέλος 16 ετών διακυβερνητικής κυβέρνησης υπό τη Μέρκελ.

Με την παλαίμαχο καγκελάριο να μην διεκδικεί επανεκλογή στο ψηφοδέλτιο του περασμένου μήνα, το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU γνωστό ως Ένωση έπεσε στο χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα. Αυτό έθεσε τους πρώτους σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο για καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, στην πολική θέση να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να υπογράψουν μια συμφωνία συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP.


Μετά από πολλές διερευνητικές συνομιλίες, τα τρία μέρη ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι είναι έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα, δημοσιεύοντας ένα περίγραμμα του οράματός τους για έναν «συνασπισμό προόδου». 

Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν αύξηση του κατώτατου μισθού και σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα οκτώ χρόνια νωρίτερα από ό, τι προβλέπεται σήμερα, ενώ εργάζεστε με τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες και δεν αυξάνουν τους φόρους εισοδήματος ή εταιρειών.

Ο Scholz, εμφανιζόμενος μαζί με τους ηγέτες των Πρασίνων και του FDP, είπε ότι η ανακοίνωση είναι “πολύ καλό αποτέλεσμα”, τονίζοντας ότι έχει αναπτυχθεί μια κοινή βάση εμπιστοσύνης μεταξύ των βασικών παικτών.

Είπε ότι οι μέχρι τώρα συνομιλίες κατέστησαν σαφές “ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση στη Γερμανία που μπορεί να διασφαλίσει ότι θα σημειώσουμε πρόοδο, την πρόοδο που είναι δυνατή και απαραίτητη”.

Ένας συνασπισμός «φανάρι» – που ονομάστηκε έτσι λόγω των αντίστοιχων χρωμάτων των κομμάτων – θα έφερε δύο κόμματα που δεν συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση: τους Πράσινους και το FDP. Και οι δύο έχουν υποσχεθεί να αναλάβουν πιο τολμηρές ενέργειες για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είτε πρόκειται για κλιματική αλλαγή είτε για αναθεώρηση της ψηφιακής υποδομής της χώρας.

Τα τρία μέρη «βλέπουν ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα», έγραψαν σε κοινή δήλωσή τους. «Αισθανόμαστε αφοσιωμένοι στην πρόοδο. Είμαστε ενωμένοι με την πεποίθηση ότι βλέπουμε την ευκαιρία στην αλλαγή ».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνθέσουμε μια φιλόδοξη και βιώσιμη συμφωνία συνασπισμού», συνέχισαν, περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητες και το πλαίσιο για μια συμφωνία συνασπισμού σε ένα έγγραφο 12 σελίδων. Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα μόλις τα αντίστοιχα κόμματα τους εγκρίνουν την κίνηση.

Μεταξύ των προτάσεων πολιτικής συμπεριλαμβάνονται και θέσεις που ικανοποιούν κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα κόμματα, εξομαλύνοντας έτσι ορισμένες από τις αναμενόμενες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των προτεραιοτήτων τους – αν και με αρκετό περιθώριο για να επιτρέψει την αναθεώρηση και περαιτέρω συμβιβασμό αργότερα στη διαδικασία.

Σχεδιάζουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα και να εξαλείψουν την χρήση άνθρακα «ιδανικά» έως το 2030, κάτι για το οποίο υποστήριξαν το SPD και οι Πράσινοι.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την πρώτη συνάντηση των τριών μερών για προκαταρκτικές συνομιλίες. Λίγο μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, οι Πράσινοι και το FDP πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες τόσο με το SPD όσο και με την Ένωση, επιλέγοντας τελικά να προχωρήσουν με το SPD.

Το SPD κέρδισε το 25,7 % των ψήφων στις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας ελάχιστα την Ένωση, η οποία μειώθηκε στο μόλις 24,1 %. Οι Πράσινοι και το FDP αύξησαν το ποσοστό ψήφου τους στο 14,8 % και 11,5 %, αντίστοιχα.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

«Ασυγχώρητο έγκλημα» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών, πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι. Στις 17 Οκτωβρίου 1...

image descriptionΚόσμος

Μπορεί τα  μωρά να γεννιούνται συνήθως γύρω στα τρία, τριάμισι κιλά , ωστόσο στην περίπτωση ενώ νεογέννητου από την Αριζόνα, το νούμερο πήγε πολύ πάνω. Συγκεκριμένα, ο  μικρός Φίνλ...

image descriptionΚόσμος

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο τεσσάρων Ρώσων στην Αλβανία.   Οι Ρώσοι τουρίστες βρέθηκαν νεκροί το βράδυ της Παρασκευής στη σάουνα ενός ξενοδοχείου που βρίσκεται στο χωριό Κε...

image descriptionΚόσμος

Μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη συσχετίζει τον αριθμό των εμβολιασμένων σε μια οικογένεια με τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού και στα ανεμβολίαστα μέλη της. Ο...

image descriptionΚόσμος

Η επίθεση με μαχαίρι στο Έσεξ η οποία στοίχισε χθες Παρασκευή τη ζωή του βουλευτή των Συντηρητικών Ντέιβιντ Έιμες αντιμετωπίζεται πλέον ως τρομοκρατική ενέργεια, ανακοίνωσε η βρετα...

image descriptionΚόσμος

Kατά του πρώην καγκελαρίου της Αυστρίας ξεκίνησαν έρευνες για απιστία, δωροδοκία και διαφθορά, οι οποίες όμως θα ανασταλούν έως ότου το Κοινοβούλιο αποφασίσει για την ασυλία του απ...