ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το παράδειγμα της Ελλάδας κατά της ακροδεξιάς: Το Spiegel γράφει για τη συμβολή των μαζικών κινητοποιήσεων στην αποψίλωση της Χρυσής Αυγής

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στη Γερμανία ενάντια στο ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Με αφορμή τις μαζικές αυτές κινητοποιήσεις, το περιοδικό «Spiegel» διαπιστώνει πως ορισμένες φορές όταν η πολιτική φαίνεται να μην έχει τις απαντήσεις, ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο σχετικό αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρονται παραδείγματα διαφόρων χωρών όπου οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατάφεραν να ανακόψουν τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά ρεύματα. Και μεταξύ αυτών των χωρών συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

«Στα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση ανήλθε στην Ελλάδα ένα κόμμα που ήταν τόσο ριζοσπαστικό, όσο ελάχιστες ακραία δεξιές παρατάξεις: η Χρυσή Αυγή. Ένα κόμμα επιθετικό, έτοιμο να καταφύγει στη βία, αποφασισμένο να καταλάβει τους δρόμους.

Ο Αντώνης Έλληνας, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέκρινε με τον συνάδελφό του Ιάσονα Λαμπριανού την πορεία της Χρυσής Αυγής στις βουλευτικές εκλογές των ετών 2012, 2015 και 2019 σε περιοχές όπου πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις εναντίον της και στις περιοχές χωρίς αντίστοιχες δράσεις. Ακόμη, οι δύο ερευνητές έλαβαν υπόψιν το μέγεθος του πληθυσμού των πόλεων, καθώς και το γεγονός ότι το κόμμα σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία σε περιοχές με περισσότερους μετανάστες, αλλά και μεταξύ των νέων.

Το πόρισμα της έρευνας αποτυπώνεται ως εξής: «Οι διαδηλώσεις μπορούν να μειώσουν την υποστήριξη προς τα ακροδεξιά κόμματα», όπως δηλώνει ο Έλληνας. Ωστόσο, κατά τα πρώτα χρόνια η εικόνα ήταν ξεκάθαρη: «Τα κινήματα διαμαρτυρίας δεν ήταν καλά οργανωμένα ούτε και είχαν ευρεία απήχηση. Προέρχονταν κυρίως από τη ριζοσπαστική Αριστερά, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις δράσεις τους».

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι πάντως διδακτική και για έναν ακόμη λόγο. Τελικά, το αποφασιστικό χτύπημα στη Χρυσή Αυγή το έδωσε πιθανότατα το κράτος, όταν αυτό άσκησε ποινικές διώξεις ενάντια στο κόμμα και έφερε τους ηγέτες του ενώπιον της δικαιοσύνης. «Η Ελλάδα ποτέ δεν θεωρούσε τον εαυτό της ως μία αμυντική δημοκρατία – όμως υπό την πίεση του δρόμου αυτό άλλαξε για πρώτη φορά και με τρόπο ριζικό», εξηγεί ο Έλληνας.

Σήμερα τα φαινόμενα βίας έχουν μειωθεί αισθητά και η ακροδεξιά είναι κατακερματισμένη. Στο πολιτικό σύστημα κυριαρχούν τώρα οι συντηρητικοί – έχοντας πρώτα διαχωρίσει τις θέσεις τους από την ακροδεξιά», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή των πυροβολισμών στην καθολική εκκλησία στην ΚωνσταντινούποληΚόσμος

Κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που πέφτουν οι πυροβολισμοί μέσα στην καθολική εκκλησία Santa Maria στην  Κωνσταντινούπολη .   Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταγράφονται οι πυροβολισμ...

Μυστήριο στην Κωνσταντινούπολη: Νεκρός 52χρονος Νορβηγός και μία Ελληνίδα στο νοσοκομείοΚόσμος

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η 31χρονη Ελληνίδα που βρέθηκε αναίσθητη δίπλα στον νεκρό νορβηγό φίλο της στην Τουρκία, με τα σενάρια να φουντώνουν για το τι ακριβώς προηγήθηκε και...

Γερμανία: «Βάλτε τα κέρδη στην άκρη, ετοιμαστείτε για πτωχεύσεις» η προειδοποίηση στις τράπεζεςΚόσμος

Οι τράπεζες «να επαγρυπνούν για πιο δύσκολους καιρούς» και «να βάλουν στην άκρη τα πρόσφατα τεράστια κέρδη τους, ώστε να είναι έτοιμες για αθετήσεις  δανειακών υποχρεώσεων από τους...