ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Βρετανία: «Όχι» στην προστασία των γυναικών

Πρόταση για την προστασία γυναικών που περνούν εμμηνόπαυση απέρριψε η κυβέρνηση της Βρετανίας, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε διάκριση εις βάρος των ανδρών, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος. Σε έκθεσή της από το περασμένο καλοκαίρι η διακομματική επιτροπή γυναικείων θεμάτων και ισότητας της Βουλής των Κοινοτήτων ζήτησε η εμμηνόπαυση να ονομασθεί «προστατευόμενο χαρακτηριστικό», όπως συμβαίνει και με τα θρησκεύματα και τη φυλή, προτείνοντας η πρόβλεψη αυτή να ενσωματωθεί σε τροπολογία νομοσχεδίου ισότητας.


Ο νόμος θα απαγόρευε τις διακρίσεις εναντίον ατόμων τα οποία υποφέρουν από τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Με τον όρο εμμηνόπαυση, η νομοπαρασκευαστική ομάδα της επιτροπής εννοεί τη μετάβαση από την τακτική έμμηνο ρήση στην τελευταία περίοδο, χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει γύρω στα τέσσερα χρόνια, αλλά ίσως να φθάσει και τα δέκα. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι οι απότομες και αποσταθεροποιητικές μεταβολές της ψυχικής διάθεσης, το αίσθημα έντονου άγχους και η αιφνίδια αίσθηση έξαψης.

Η επίσημη κρατική απάντηση στην πρόταση της επιτροπής υπήρξε, όμως, αρνητική, με την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ να εκτιμά πως κάθε τέτοια τροπολογία θα μπορούσε «να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, δημιουργώντας –άθελά της– νέες μορφές διακρίσεων, όπως με την εξαίρεση από τη βοήθεια αυτή ανδρών οι οποίοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα», όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του BBC σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έκθεση της διακομματικής επιτροπής αποφεύγει να ζητήσει οικονομικά βοηθήματα για τις γυναίκες (και τους διεμφυλικούς άνδρες) που αντιμετωπίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προτείνοντας αντιθέτως τη θέσπιση δοκιμαστικής περιόδου χορήγησης «ειδικής άδειας εμμηνόπαυσης», προκειμένου να βοηθηθούν όσοι πάσχουν από οδυνηρά συμπτώματα της διακοπής της περιόδου τους. Και αυτή η πρόταση, πάντως, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Σε ανακοίνωσή της, η Ντάουνινγκ Στριτ επανέλαβε την άρνησή της, ισχυριζόμενη ότι τέτοιο μέτρο δεν είναι αναγκαίο και θα μπορούσε ακόμη και να χαρακτηριστεί «αντιπαραγωγικό».


Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη προστασίας των γυναικών στον χώρο εργασίας, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή όπως είναι η εμμηνόπαυση, θα έπρεπε να είναι πασιφανής. Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στη Βρετανία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Women’s Health το 2022 έδειξε ότι 57% όσων υποφέρουν από τα συμπτώματα ορμονολογικής ή γυναικολογικής πάθησης δήλωσαν ότι αυτό έπληξε την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ποσοστό 10% των γυναικών (και διεμφυλικών ανδρών) στην έρευνα του ιδρύματος Fawcett ανέφερε ότι εγκατέλειψε την εργασία ως αποτέλεσμα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

 

Αντιδρώντας στην κυβερνητική άρνηση, μέλη της Βουλής από σχεδόν όλα τα κόμματα του βρετανικού Κοινοβουλίου κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για «ψυχρή» αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται της υγείας των γυναικών στο εθνικό σύστημα υγείας και στους χώρους εργασίας.

Η βουλευτής των Συντηρητικών Κάρολιν Νόουκς, πρόεδρος της επιτροπής γυναικών και ισότητας, είπε: «Η ιδιαίτερα καθυστερημένη αρνητική απάντηση στην έκθεσή μας αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία για την προστασία του μεγάλου αριθμού ταλαντούχων και επαγγελματικά έμπειρων γυναικών οι οποίες θα εγκαταλείψουν την αγορά εργασίας αν δεν εξασφαλίσουν λίγη βοήθεια. Δεν έχω πεισθεί ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Οι γυναίκες στιγματίζονται, ντροπιάζονται και αντιμετωπίζονται περιφρονητικά εδώ και πολύ καιρό σε ό,τι αφορά την εμμηνόπαυση. Τα στοιχεία που προσκομίσαμε καθιστούν αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων».


Δείκτης γυναικείας υγείας
Η απόρριψη αυτή συμπίπτει με την ανακοίνωση της χαμηλής κατάταξης της Βρετανίας στον δείκτη γυναικείας υγείας Hologic Global 2021. Η χώρα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το Καζακστάν, πίσω από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λονδίνου είπε: «Αναγνωρίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες και για τον λόγο αυτό θέσαμε την υγεία των γυναικών στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Εφαρμόζουμε φιλόδοξο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το εθνικό σύστημα υγείας NHS, προκειμένου όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται».

 

 

Πηγή: Καθημερινή 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με πιο αργή απώλεια της μνήμης στους ηλικιωμένους, δείχνει μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική έρε...

image descriptionΚόσμος

Τηλεφωνικά επικοινώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία. Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Εμ. Μακρόν, τον Ο. Σολτς. τη Τζ. Μελό...

image descriptionΚόσμος

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αναμένει τον συντονισμό με τις ΗΠ...

image descriptionΚόσμος

Καθώς ολοένα περισσότερες διαστημικές αποστολές από ολοένα περισσότερες χώρες σπεύδουν στη Σελήνη και την επόμενη δεκαετία αναμένεται συνωστισμός σκαφών και ρομποτικών ρόβερ στον δ...

image descriptionΚόσμος

Η  Ουκρανία  εξακολουθεί να είναι απίθανο να αποκτήσει τα  300 σύγχρονα κύρια άρματα μάχης  που λέει ότι χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο, τονίζει σε  ανάλυσή του στο BBC o Jo...