Ο πρωθυπουργός του Κατάρ διερωτάται, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν η μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης;
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, το οποίο έχει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, άφησε σήμερα να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.
"Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;" έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
"Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή".
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 39.000 Παλαιστίνιους αφότου μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους.
Μια τελική συμφωνία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος, που διαρκεί περισσότερο από εννέα μήνες, έχει γίνει πιο περίπλοκη λόγω των αλλαγών που επιδίωξε το Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που διέμενε κυρίως στο Κατάρ, δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιράν, προκαλώντας φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση σε μια περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της σύγκρουσης στον Λίβανο.
Το Κατάρ καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία στην Τεχεράνη, λέγοντας πως συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση.
ΑΠΕ ΜΠΕ