Τι συνέβη με τα συστήματα υπολογιστών; Απαντήσεις από Crowdstrike και Microsoft
Αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης έχουν επηρεαστεί σε όλο τον κόσμο, με φόντο το παγκόσμιο μπλακ άουτ σε πληροφοριακά συστήματα.
Πολλά αεροπλάνα καθηλώθηκαν και περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως. Ουρές και καθυστερήσεις καταγράφονται σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν επίσης επηρεαστεί καταστήματα και επικοινωνίες.
Η αιτία του προβλήματος δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο η Microsoft έκανε γνωστό ότι λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας και η American Airlines δήλωσαν από την πλευρά τους ότι το πρόβλημα φαίνεται να σχετίζεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.
Ακολουθεί σύνοψη του BBC για όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.
Τι προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ;
Επί του παρόντος, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως τι ακριβώς έχει συμβεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι το μπλακ άουτ φαίνεται να σχετίζεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.
Ο Εθνικός Συντονιστής Κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας έκανε λόγο για «τεχνικό πρόβλημα μεγάλης κλίμακας» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση. Ανάλογη είναι η εκτίμηση και από τις αρμόδιες γαλλικές και βρετανικές αρχές.
Η American Airlines δήλωσε στο BBC ότι τα προβλήματα οφείλονται σε «τεχνικό πρόβλημα της Crowdstrike που επηρεάζει πολλούς αερομεταφορείς». Η United Airlines ανέφερε από την πλευρά της, επίσης στο BBC: «Πρόβλημα λογισμικού τρίτου μέρους επηρεάζει τα συστήματα υπολογιστών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της United».
Σύμφωνα με αναφορές, πίσω από το πρόβλημα ενδέχεται να βρίσκεται μια ενημέρωση λογισμικού από την Crowdstrike, που προκάλεσε διακοπή λειτουργίας σε συσκευές Windows.
Οι μετοχές της Crowdstrike έκαναν βουτιά έως και 14%, ενώ υποχώρηση εμφανίζουν επίσης οι μετοχές της Microsoft, αλλά και εταιρειών που συνδέονται με ταξίδια και διακοπές.
Ποιος επηρεάζεται;
Οι πρώτες αναφορές για το πρόβλημα ήρθαν από την Αυστραλία. Τα συστήματα πληρωμών κατέρρευσαν σε καταστήματα, ενώ επηρεάστηκαν και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Στη συνέχεια τα προβλήματα εξαπλώθηκαν στις ΗΠΑ. Η πολιτεία της Αλάσκας προειδοποίησε ότι οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών επηρεάστηκαν, ενώ αρκετές από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας – United, Delta και American Airlines – καθήλωσαν τα αεροπλάνα τους.
Οι αυστραλιανές εταιρείες Virgin Australia και Jetstar χρειάστηκε επίσης να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν πτήσεις. Τα αεροδρόμια του Τόκιο-Ναρίτα και του Δελχί επηρεάστηκαν επίσης.
Σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθυστερήσεις αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο Στάνστεντ και στο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου, στο Σίπχολ του Άμστερνταμ, αλλά και στο Βερολίνο. Η Ryanair έκανε γνωστό ότι αντιμετωπίζει πιθανές επιπτώσεις σε όλο το δίκτυο.
Στην Αθήνα, δεν έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα επί του παρόντος.
Ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα βρέθηκαν επηρεάστηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι λειτουργεί κανονικά, ωστόσο κατεγράφησαν προβλήματα με την υπηρεσία ενημέρωσής του.
Σε Ισραήλ, Γερμανία και Βρετανία επηρεάστηκαν οι λειτουργίες ορισμένων νοσοκομείων, ενώ ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Πολωνίας, το Baltic Hub στο Γκντανσκ, δήλωσε ότι παρεμποδίζονται οι λειτουργίες του και ζήτησε από τις εταιρείες να μην στέλνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανέφεραν καθυστερήσεις, ενώ προβλήματα κατεγράφησαν επίσης σε συστήματα πληρωμών σε καταστήματα.
Πηγή: Ναυτεμπορική