ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν συγχαίρει τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη του Μπαχμούτ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προανήγγειλε ότι οι διακριθέντες στην επιχείρηση για την κατάληψη του Μπαχμούτ θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

 

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν αναφέρει πως η μάχη -η πιο μακροχρόνια και αιματηρή του πολέμου, ο οποίος διαρκεί ήδη 15 μήνες- πήρε τέλος με νίκη της Ρωσίας και πως όλοι όσοι αρίστευσαν σ' αυτή από την πλευρά της Μόσχας θα τιμηθούν με κρατικά βραβεία.

«Ο Αρχηγός του Κράτους συνεχάρη τις ομάδες επίθεσης της Βάγκνερ, καθώς και όλα τα μέλη των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τους παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη και πλευρική κάλυψη, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης να απελευθερώσουν το Αρτιομόφσκ (Μπαχμούτ)», ανφέρεται στη δήλωση.

«Σε όλους αυτούς που διακρίθηκαν θα απονεμηθούν κρατικά βραβεία», προστίθεται.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι η ουκρανική πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

«Ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Wagner, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία (…) η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναφέρεται στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ, κάτι που είχε διαψεύσει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

 

Ζελένσκι: Υπάρχει μόνο στις καρδιές μας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φάνηκε να επιβεβαιώνει σήμερα την απώλεια της πόλης του Μπαχμούτ και την κατάληψή της από τη Ρωσία, καθώς απάντησε «νομίζω πως όχι», όταν ερωτήθηκε αν αυτή παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

«Πιστεύω πως όχι», δήλωσε ο Ζελένσκι πριν από τη συνάντησή του με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ιαπωνία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Μπαχμούτ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. «Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Κατέστρεψαν τα πάντα» τόνισε σύμφωνα με το AFP.«Σήμερα υπάρχει μόνο στις καρδιές μας» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε αργότερα ότι ο Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις της πολιορκημένης πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

«Ερώτηση δημοσιογράφου: οι Ρώσοι είπαν πως κατέλαβαν το Μπαχμούτ», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος Σέρχιι Νικιφόροφ. «Απάντηση προέδρου: Πιστεύω πως όχι». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στα ουκρανικά: «Μ' αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

Διαβάστε επίσης

Εκλογές Τουρκία: Στήριξη του Σινάν Ογάν στον Ερντογάν – Δεν μας έπεισε ο ΚιλιτσντάρογλουΚόσμος

Την πρόθεση του να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Σινάν Ογάν, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος στον πρώτο γύρο της αναμέτρηση...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την ΕλλάδαΚόσμος

Την ισχυρή υποστήριξη που απολαμβάνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις από όλο το πολιτικό σύστημα, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Αθήνα, υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορ...

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποκόπηκε από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησηςΚόσμος

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, αποκόπηκε ξανά από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσ...

Εξερράγη η Αίτνα – Ανεστάλησαν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κατάνια λόγω της τέφραςΚόσμος

Η  Αίτνα , το πιο ενεργό  ηφαίστειο  της Ευρώπης, εξερράγη σήμερα (21.05.2023), εκτοξεύοντας στάχτη στην  Κατάνια , τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής  Σικελίας , και αναγκάζοντας τ...

Επιβεβαίωσε την κατάληψη της Μπαχμούτ ο Ζελένσκι – Συγχαρητήρια Πούτιν στον ρωσικό στρατό Κόσμος

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται η πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Χθες Σάββατο, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθο...

Πως ψήφισαν οι Έλληνες στη Γερμανία Κόσμος

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτ...

Τουριστικό αεροσκάφος συνετρίβη στις Άλπεις - Νεκρός ο πιλότος και δύο επιβάτεςΚόσμος

Τουριστικό αεροσκάφος συνετρίβη το πρωί στην περιοχή του Πον-ντε-Μαρτέλ της Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πολλοί άνθρωποι», όπως μεταδίδουν τ...