ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαιρετίζει ο Σι Τζινπίνγκ την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης

Ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο το Πεκίνο, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Έπειτα από επτά χρόνια, Ριάντ και Τεχεράνη ανακοίνωσαν στις αρχές Μαρτίου την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Κίνα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών, που θεωρήθηκε διπλωματική νίκη του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή, προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα επαναλειτουργήσουν τις πρεσβείες τους σε διάστημα δύο μηνών.

Η επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα κατέληξε «σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος μιλώντας στον μπιν Σαλμάν.

«Η πρόοδος στη διπλωματική αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών της περιοχής ενισχύθηκε σημαντικά τον τελευταίο καιρό», πρόσθεσε.

«Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η επίλυση συγκρούσεων και διαφωνιών μέσω του διαλόγου (…) είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών», σημείωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη διαδικασία συνέχισης του διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του βασιλείου για την κινεζική πρωτοβουλία που έχει στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες ανάπτυξης των σχέσεων γειτονίας» με το Ιράν.

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο αντίπαλων χωρών ενδέχεται να έχει αντίκτυπο ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, όπου Ιράν και Σαουδική Αραβία στηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά διαφορετικές πλευρές στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ριάντ ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με τη Δαμασκό για την επανάληψη των προξενικών υπηρεσιών των δύο χωρών, περισσότερο από μία δεκαετία μετά τη διακοπή τους.

Εξάλλου στην τηλεφωνική τους συνομιλία Σι και μπιν Σαλμάν υπογράμμισαν τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας παγκοσμίως, με την Κίνα, βασικό εμπορικό εταίρο των χωρών του Κόλπου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco αύξησε τις επενδύσεις της στην Κίνα, ύψους ήδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνάπτοντας δύο συμφωνίες, τις μεγαλύτερες που έχουν ανακοινωθεί μετά την επίσκεψη του Σι στο βασίλειο τον Δεκέμβριο, όπου συμμετείχε σε σύνοδο των ηγετών των χωρών του Κόλπου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Νάσβιλ: Ποια ήταν η 28χρονη τρανς που σκόρπισε τον θάνατοΚόσμος

Η αστυνομία ταυτοποίησε το άτομο που άνοιξε πυρ σε πρωτοβάθμιο ιδιωτικό σχολείο στη Νάσβιλ, στην πολιτεία Τενεσί, ως την 28χρονη Όντρεϊ Χέιλ, η οποία είναι μια τρανς πρώην μαθήτρια...

Ρωσία: Οι πωλήσεις πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν kκατά 22 φορές πέρσιΚόσμος

Oι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν πέρσι κατά 22 φορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα χρειάζεται να επ...

Τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου συζητά το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΚόσμος

Στο επίκεντρο πολλών διαπραγματεύσεων, η μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της ΕΕ αναμένεται να περάσει ένα βασικό στάδιο σήμερα με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλών σ...

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά; – Η καθοριστική σημασία της αγκαλιάςΚόσμος

Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια, γνωστή για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία Βιρτζίνια Σατίρ (Virginia Satir) συνήθιζε να λέει ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τέ...

6 νεκροί, ανάμεσά τους 3 παιδιά, σε μακελειό μέσα σε αμερικανικό σχολείοΚόσμος

Τρία παιδιά και τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα μέσα σε πρωτοβάθμιο ιδιωτικό σχολείο στη Νάσβιλ, στην πολιτεία Τενεσί του αμερικανικού Νότου, τραγωδία οι περιστάσεις της οπο...

Στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ η ελληνική πρόταση για ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειαςΚόσμος

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ θα βρεθεί σήμερα η ελληνική πρωτοβουλία για την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε υποδομές ηλεκτρικού δικτύου. Η ελληνική πλευρά, σε έ...

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει "πυρηνική ασφάλεια" στη χώρα χωρίς την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τον σταθμό της ΖαπορίζιαΚόσμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι ότι δεν μπορεί να υπάρξει "πυρηνική ασφάλεια" στην Ου...