ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γαλλία: Οδοφράγματα και επεισόδια στο Παρίσι - Πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό

Από τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να «ενεργοποιήσει» το – κατά πολλούς – αμφιλεγόμενο άρθρο 49.3 για την παράκαμψη της Εθνοσύνελευσης στη διαδικασία θέσπισης της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, ήταν δεδομένο πως η σημερινή ημέρα θα ήταν μια μέρα κινηματικής «έντασης» στη Γαλλία. Σε συνέχεια των πολύμηνων κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης, οι Γάλλοι βρέθηκαν ξανά μαζικά στους «δρόμους», χωρίς να λείπουν και τα παρατεταμένα επεισόδια, με επίκεντρο το Παρίσι. 


Οι δρόμοι της Γαλλίας γέμισαν – για ένατη φορά από την 19η Ιανουαρίου – από διαδηλωτές που εξέφραζαν εκ νέου την αντίθεση τους στη μεταρρύθμιση Μακρόν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και περίπου 120.000 διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού. Αρκετά διαφορετικές από την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση ήταν οι εκτιμήσεις του συνδικάτου CGT, το οποίο έκανε λόγο για πάνω από 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα και για 800.000 μόνο στην πρωτεύουσα. 

 

Κατά τη διάρκεια της πορείας στο Παρίσι ξέσπασαν επεισόδια, όταν κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν στέγαστρα λεωφορείων και διαφημιστικές πινακίδες, ενώ πυρπόλησαν κάδους.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Λεωφόρο des Italiens, ενώ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην οδό Saint-Marc, στο 2ο διαμέρισμα. Η πρόσοψη ενός καταστήματος και πολλά δίκυκλα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με τη Le Monde, oι διαδηλωτές έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα στη Λεωφόρο Strasbourg για να εμποδίσουν την κυκλοφορία της αστυνομίας στο Παρίσι. Εκεί σημειώθηκε επεισόδιο με οδηγούς. «Είστε τρελοί», φώναξε ένας ταξιτζής. «Σκεφτόμαστε τη συνταξιοδότησή σας», απάντησε ένας νεαρός διαδηλωτής.

 

Πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό
Στο Μπορντό κάηκε η πύλη του δημαρχείου, με τους πυροσβέστες να σπεύδουν για περιορίσουν τη φωτιά.

Ο δήμαρχος Πιερ Ιρμίκ, φτάνοντας στο κτίριο, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικό, η λεηλασία δεν είναι», τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Όπως μετέδωσε το BBC, ένας αστυνομικός στο Παρίσι μεταφέρθηκε αναίσθητος σε ασφαλές σημείο, αφού δέχθηκε κροτίδες. Ο αστυνομικός φέρεται να χτυπήθηκε στο κεφάλι.


Φωτογραφία: EPA
Στη Ρουέν, το πρωί, μια γυναίκα εθεάθη πεσμένη στο έδαφος, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι. Μάρτυρες ανέφεραν ότι έχασε τον αντίχειρά της αφού χτυπήθηκε από βομβίδα κρότου-λάμψης που έριξε η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Το περιστατικό στη Ρουέν προκάλεσε οργή σε τοπικό επίπεδο.


Ο τοπικός βουλευτής Νταμιέν Άνταμ, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κόμμα, χαρακτήρισε το συμβάν «απαράδεκτο», ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι 123 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν, ενώ συνελήφθησαν 80 άτομα.

 

Το βράδυ της Πέμπτης το Παρίσι και άλλες περιοχές της Γαλλίας εξακολουθούν να «φλέγονται», χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική μιας άμεσης αποκλιμάκωσης. 

 

Η εξέλιξη των απεργιακών κινητοποιήσεων
Η «κινητικότητα» ήταν διάχυτη από πολύ νωρίς στο Παρίσι. Όπως αναφέρει η Le Monde, μια από τις πρώτες δράσεις των διαδηλωτών κατά τη σημερινή μέρα απεργίας, ήταν να αποκλείσουν την οδική πρόσβαση σε ορισμένα σημεία του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ. Την ίδια στιγμή, περισσότερα από τα μισά δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν – σύμφωνα με ενημέρωση του εθνικού σιδηροδρομικού φορέα – με τα συνδικάτα να υποστηρίζουν πως πάνω από το ένα τρίτο του προσωπικού των τρένων θα συμμετείχε στην απεργία. 


Ταυτόχρονα, συνεχίζεται μέχρι και τη Δευτέρα η «κυλλιόμενη» απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, την ώρα που οι σακούλες με τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στην πρωτεύουσα έχουν μετατραπεί σε «σύμβολο» των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν. 


Δεν εντοπιζόταν, όμως, μόνο στο Παρίσι ο «πυρετός» των κινητοποιήσεων. Αντίθετα, περισσότερες από 250 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα και να κρατούν πλακάτ κατά του Μακρόν, αλλά κατά της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Αλλωστε κατόπιν πρωτοβουλίας της Μπορν «ενεργοποιήθηκε» η διάταξη 49.3 για την παράκαμψη της Εθνοσύλευσης και τη θέσπιση μεταξύ άλλων της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο και αποθήκες πετρελαίου, ενώ απέκλεισαν έναν τερματικό σταθμό LNG στην πόλη της Δουνκέρκης.

Διαβάστε επίσης

UNICEF: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν με οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη – Πεθαίνει ένα παιδί κάθε δέκα λεπτάΚόσμος

Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να υποστούν οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη αν δεν διατεθούν επειγόντως κεφάλαια για να προσφερθεί βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα , όπου ένα παιδί πεθαίνει κά...

Πάνω από 120.000 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από αστυνομικούς διεθνώς από το 2015, σύμφωνα με έκθεσηΚόσμος

Πάνω από 120.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα ή πλαστικές σφαίρες που βλήθηκαν από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο από το 2015 , σύμφωνα με έκθε...

Καζάνι που βράζει η Γαλλία: Φωτιά στην πύλη του δημαρχείου της ΜπορντόΚόσμος

Καζάνι που βράζει η Γαλλία , με εκατομμύρια πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση . Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις, εν...

Η JPMorgan νόμιζε ότι έχει νικέλιο 1,3 εκατ. δολ. σε αποθήκη – Ήταν τελικά σακιά με πέτρεςΚόσμος

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) αποκάλυψε μια εκπληκτική ιστορία απάτης σε αποθήκη στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ. Ένας χειριστής της αποθήκης ζύγιζε σακιά, που όλ...

Η "διακριτική" άφιξη του Μακρόν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ενώ η Γαλλία "φλέγεται"Κόσμος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε πολύ διακριτικά, σήμερα, τρεις ώρες μετά τους συναδέλφους του, στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., σύμφωνα με δ...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορεί τον Έλον Μασκ για "διασπορά ψευδών ειδήσεων"Κόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγόρησε σήμερα τον Έλον Μασκ, χωρίς να τον κατονομάσει, για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» αφού ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με ανάρτησή του στ...

Παραλύουν οι συγκοινωνίες στη Γερμανία τη Δευτέρα λόγω απεργίας - Κάλεσμα σε 350.000 εργαζόμενουςΚόσμος

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας στις συγκοινωνίες, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα υπερ...