ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γαλλία: Επιβιώνει η κυβέρνηση Μακρόν - Απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις μομφής

Η διακομματική πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα LIOT στην Γαλλία δεν εγκρίνεται με εννέα ψήφους και η κυβέρνηση Μακρόν επιβίωσε με οριακό τρόπο. Λίγη ώρα αργότερα η δεύτερη πρόταση συγκέντρωσε μόλις 94 ψήφους. Με την αποτυχία και των δύο ψηφοφοριών, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θεωρείται εγκεκριμένο.

 

 
H κρίσιμη συζήτηση για τις δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της γαλλικής κυβέρνησης που κατατέθηκαν από την μικρή ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών LIOT και από την ακροδεξιά ξεκίνησε μετά τις 5 το απόγευμα.

 

Οι προτάσεις αυτές ήρθαν μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ώστε να επιβάλει την ψήφιση ενός αντιλαϊκού νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου. 

Η κίνησή του ξεσήκωσε ακόμα μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων, με τους Γάλλους να βγαίνουν επί μέρες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

 

Τι προβλέπεται

Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης κλήθηκαν να ψηφίσουν για δύο προτάσεις δυσπιστίας, η μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και η άλλη από μια μικρή ομάδα που έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη όλης της Αριστεράς. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν το σχέδιο συνταξιοδότησης, ενέκρινε τη νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα.

 

Οι προτάσεις δυσπιστίας βάση νομοθεσίας χρειάζονται η καθεμία την υποστήριξη 287 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή, για να περάσουν. Το Associated Press ότι το κλίμα διαμαρτυρίας που προκάλεσαν οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο κοινοβούλιο και στους δρόμους σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι εγγυημένο.

 

Διαδηλώσεις κατά τη συζήτηση

Tην ίδια ώρα τα συνδικάτα αναμένεται να διαδηλώσουν στην πλατεία Βομπάν πιο κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία από την Εθνοσυνέλευση όπου απαγορεύεται από την αστυνομία.

 

 

Η αστυνομία έκλεισε 11 στάσεις Μετρό σε μεγάλη περίμετρο γύρω από την Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο των προετοιμασιών για διαδηλώσεις. Ήδη άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Vauban μπροστά από τις Invalides, κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο και την Εθνοσυνέλευση.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Μια ακόμη νύχτα συγκρούσεων στο Παρίσι μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής Κόσμος

Η αποτυχία των δύο προτάσεων δυσπιστίας εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πυροδότησε χθες το βράδυ μια σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη ...

    Γαλλία: Καταψηφίστηκε οριακά η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησηςΚόσμος

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συ...