ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σι και Πούτιν δεσμεύτηκαν για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας τάξης – Τι είπαν για την Ουκρανία (βίντεο)

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν τη συνάντηση του Κινέζου πρόεδρου με τον Ρώσο ομόλογο του και επανέλαβαν ότι πρόκειται για έναν «γάμο συμφέροντος».

 

Συνάντηση μεταξύ δύο καλών φίλων είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μόσχα ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ  και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

«Η Κίνα είναι έτοιμη, μαζί με τη Ρωσία, να διαφυλάξει την παγκόσμια τάξη με βάση το διεθνές δίκαιο»,  δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογο του στο πλευρό του κατά την άφιξη του στη ρωσική πρωτεύουσα.

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόσκληση του πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που με έφερε στη χώρα του καλού μας γείτονα για επίσκεψη», τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι η συνάντηση τους θα αποδώσει καρπούς και θα δώσει νέα πνοή στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των κινεζορωσικών σχέσεων, έγραψε ο Guardian.

 

Σχέσεις καλής γειτονίας

«H Κίνα και η Ρωσία έχουν σχέσεις καλής γειτονίας και είναι αμοιβαία αξιόπιστοι εταίροι», επανέλαβε ο Σι προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου, που δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, οι ΗΠΑ θα «απορρίψουν» κάθε έκκληση για κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να προέλθει από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη ρωσική πρωτεύουσα. Και, επέμεινε, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι «ένας γάμος συμφερόντων».

 

Ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Σι μίλησε για «κινεζικό σχέδιο που βασίζεται στις αρχές της διεθνούς δικαιοσύνης και δικαίου». Όπως μετέδωσε το RIA Novosti, στη συνάντησή του με τον Σι  στο Κρεμλίνο, ο  Πούτιν είπε ότι διάβασε προσεκτικά τις προτάσεις της Κίνας για την υπέρβαση της κρίσης στην Ουκρανία.

 

«Γνωρίζουμε ότι προχωράτε με τις αρχές της δικαιοσύνης και του σεβασμού των θεμελιωδών διατάξεων του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν εκτενώς αύριο στη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών μεταξύ τους.

 

Εξελίξεις στο παρασκήνιο

Την καλή σχέση μεταξύ τους επιβεβαίωσαν και τα θερμά λόγια με τα οποία ο συνήθως λιγομίλητος Ρώσος πρόεδρος δέχτηκε τον Σι στη χώρα του. «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, καλώς ήρθατε στη Ρωσία, στη Μόσχα. Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να σας συγχαρώ προσωπικά για την επανεκλογή σας ως αρχηγός του κράτους της Κίνας», του είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Σι έρχεται τρεις μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία «της παράνομης απέλασης πληθυσμού, και συγκεκριμένα παιδιών, και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σε αυτό η Ρωσία απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και άλλων δικαστών που εξέδωσα το ένταλμα.

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Επιβιώνει η κυβέρνηση Μακρόν - Απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις μομφής Κόσμος

Η διακομματική πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα LIOT στην Γαλλία δεν εγκρίνεται με εννέα ψήφους και η κυβέρνηση Μακρόν επιβίωσε με οριακό τρόπο. Λίγη ώρα αργότερα η δεύτερη πρότ...

    Γαλλία: Καταψηφίστηκε οριακά η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησηςΚόσμος

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συ...

Ο Πούτιν πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Σι για το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την ΟυκρανίαΚόσμος

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον «αγαπητό του φίλο» Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα στη Μόσχα, επιδιώκοντας την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως ...

Σάλος στην Ιταλία - Στέλεχος Μελόνι : "Πιο σοβαρό αδίκημα  από την παιδεραστία η υποκατάστατη μητρότητα"Κόσμος

Κύριο θέμα τα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών στην Ιταλία. Σε έναν αδιανόητο παραλληλισμό της παρένθετης μητρότητας με την παιδεραστία, προέβη στέλεχος του κόμματος της Τ...

Η Κομισιόν δίνει 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας μετά τον σεισμόΚόσμος

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παράσχει 1 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας διεθνή διά...

Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για το ΣΑ του ΟΗΕ - Η Αθήνα θα στηρίξει την Τουρκία για τη θέση του γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού ΟργανισμούΚόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Μαβλούτ Τσαβούσογλου για «την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ τη...