ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9 οικισμούς στη Δυτική Όχθη νομιμοποιεί το Ισραήλ - Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα νομιμοποιήσει εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος στη Γάζα.

«Σε απάντηση στις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να νομιμοποιήσει εννέα οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», το όνομα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε η χώρα στον πόλεμο του 1967.

«Οι οικισμοί αυτοί υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι από αυτούς εδώ και δεκαετίες», συνέχισε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Από τότε που κατέλαβε την περιοχή το Ισραήλ έχει δημιουργήσει 132 οικισμούς, σύμφωνα με την οργάνωση Peace Now. Περισσότεροι από 475.000 Ισραηλινοί διαμένουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,8 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί δημιούργησαν οικισμούς χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Κάποιους τους έχει κατεδαφίσει η ισραηλινή αστυνομία, ενώ άλλοι νομιμοποιήθηκαν στη συνέχεια.

«Επιπλέον το Συμβούλιο Ανώτερου Σχεδιασμού και Πολιτικής Διοίκησης θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εγκρίνει την ανέγερση νέων κατοικιών στους υπάρχοντες οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Παράλληλα χθες υιοθετήθηκαν και άλλα μέτρα «στο πλαίσιο της αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», κυρίως η ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα χθες ο Νετανιάχου είχε επισημάνει ότι επιθυμεί «να ενισχύσει τον εποικισμό».

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει «την αφαίρεση της (ισραηλινής) υπηκοότητας και την απέλαση των τρομοκρατών».

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους Ισραηλινούς Άραβες, απογόνους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, καθώς και τους Παλαιστίνιους που έχουν καθεστώς κατοίκου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Επιθέσεις και επιδρομές

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν σε ένα πλαίσιο αναζωπύρωσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Την Παρασκευή Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του σε στάση λεωφορείου στην Ραμότ, ισραηλινή συνοικία στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο στη διάρκεια επιδρομής του στρατού στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Εξάλλου τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος της Χαμάς στη Γάζα, σε απάντηση για ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «έπληξε ένα υπόγειο συγκρότημα στο οποίο βρίσκονταν πρώτες ύλες για την κατασκευή ρουκετών και το οποίο ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Παράλληλα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί 47 Παλαιστίνιοι -μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά. Την ίδια περίοδο έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις εννέα Ισραηλινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και μία Ουκρανή.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστική περιγραφή: Πώς επέζησε θαμμένη κάτω από τα χαλάσματα με των 10 ημερών γιο τηςΚόσμος

Εύη Δαλίπη*   Η περιγραφή μιας γυναίκας που έμεινε για πάνω από 90 ώρες θαμμένη με τον 10 ημερών γιο της κάτω από τα χαλάσματα - «Είμαι χαρούμενη που είναι νεογέννητος και δεν θα θ...

Η νέα μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει, δηλώνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς ΣτόλτενμπεργκΚόσμος

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικ...

H Rai για επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία: "Μια σημαντική παρουσία στην Τουρκία"Κόσμος

Η Ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο, τραγικό σεισμό.   «Είναι μι...

Φρίκη στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 4.815 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με έκθεσηΚόσμος

Τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της καθολικής εκκλησίας της Πορτογαλίας τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα έκθεσης που διεξήγαγε...

Καζακστάν: Μαθητής επιτέθηκε με τσεκούρι σε συμμαθητές του μέσα σε σχολείοΚόσμος

Ένας έφηβος στο  Καζακστάν , φορώντας μια πλαστική μάσκα με απειλητική όψη,  τραυμάτισε νωρίτερα σήμερα τρεις συμμαθητές του με τσεκούρι σε σχολείο  της πόλης Πετροπαβλόσκ, στο βόρ...

Σεισμός στην Τουρκία: Διασώστες στην Αντιόχεια πηδούν από το παράθυρο μετά από ισχυρό μετασεισμόΚόσμος

Την ώρα που η «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία μεγαλώνει ώρα με την ώρα, οι διασώστες συνεχίζουν ακόμη να ψάχνουν στα ερείπια καθώς και σε μισογκρεμ...

Μετά την καταστροφή δεκάδες συλλήψεις εργολάβων και άλλων εμπλεκομένων για τις καταρρεύσεις στην ΤουρκίαΚόσμος

Συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία. Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατ...

Το «θαύμα» της Ερζίν - Η μόνη πόλη στο Χατάι που δεν έχει θρηνήσει ούτε έναν νεκρόΚόσμος

Σε «ποτάμι» που απειλεί να καταπιεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσονται οι αποκαλύψεις μετά τον σεισμό στην Τουρκία για χαριστικές συμπεριφορές απέναντι σε εργολάβους στη γείτον...