ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Σας ευχαριστούμε πολύ!": Η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας για την βοήθεια από την Ελλάδα

«Σας ευχαριστούμε πολύ». Αυτό γράφει η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στο twitter για το ανθρωπιστικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 7.8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας.



Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως και ειδών πρώτης ανάγκης στην Τουρκία μέσω τεσσάρων πτήσεων.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους με οχτώ αροσκάφη ενώ θα σταλεί σύμφωνα με πληροφορίες βοήθεια και με οχηματαγωγά.



 

 
 

 

90 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια έχει στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία


Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Η επιχείρηση αποστολής του πρώτου μέρους της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία με υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των πληγέντων μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης.

Η πτήση με την ανθρωπιστική βοήθεια είχε αναχωρήσει στις 1:45 τα ξημερώματα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδεία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου.

 

 



Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο Πρέσβης Mehmet Gulluoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.



Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρέσβη Gulluoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχτούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον Τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Για την ολοκλήρωση της αποστολής της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης σειρά πτήσεων προς τη γειτονική χώρα, με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η χώρα μας θα αποστείλει, μεταξύ άλλων, 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.



H ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Ολοκληρώθηκε στις 06:30 το πρωί η ολονύχτια επιχείρηση αποστολής του πρώτου μέρους της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οργανώνοντας μια αποστολή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεννόηση με τις αρχές της γειτονικής χώρας και τη συνδρομή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα.

Το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στη 01:45 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συνοδεία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποτελούμενο από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο Πρέσβης Mehmet Gulluoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.



Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε:

«Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρέσβη Gulluoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχτούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον Τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Για την ολοκλήρωση της αποστολής της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης σειρά πτήσεων προς τη γειτονική χώρα, με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 80 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.



Την Παρασκευή η πρώτη αποστολή από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των περιοχών, που επλήγησαν στην Τουρκία αναχωρεί αύριο, Παρασκευή, από την Αθήνα.

Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένα από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του, θα μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής κ.α.), που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής.

Σημειώνεται ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η επόμενη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Συρία.


 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Σεισμός στην Τουρκία: Αντιμέτωπος με την οργή σεισμοπαθών ο Ερντογάν - «Ντροπή σας!»Κόσμος

«Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους», «Μας παρατήσατε στην τύχη μας» τα μηνύματα των πολιτών - Τα σενάρια για αναβολή των εκλογών εξαιτίας της καταστροφής   Τρεις ημέρες μετά τον χε...

Η δημοτική αρχή του Κιέβου ανακοίνωσε πως απομακρύνθηκε το άγαλμα του σοβιετικού απελευθερωτή της πόλης από τους ναζίΚόσμος

Το μνημείο του επικεφαλής των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων κατά την απελευθέρωση του Κιέβου από τις δυνάμεις των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκε από την τοποθεσία όπ...

ΗΠΑ: 22χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα, πολύ κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ, όπου απαγορεύεται η οπλοφορίαΚόσμος

Νέος σκοτώθηκε από σφαίρα χθες Πέμπτη το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, πολύ κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ -τουριστικό μαγνήτη της μεγαλούπολης όπου θεωρητικά η οπλοφορία απαγορεύ...

Μυστικές υπηρεσίες Ιαπωνίας: Περισσότεροι από 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στην ΟυκρανίαΚόσμος

Περισσότεροι από 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου, γράφει η εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη...

Με αποστολή 30 εθελοντών-διασωστών η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην ΤουρκίαΚόσμος

Από τη Θεσσαλονίκη αναχωρούν απόψε το βράδυ, 30 εκπαιδευμένοι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από όλη την Ελλάδα, με σκύλο έρευνας και διάσωσης και εξειδικευμένο εξοπλισμό ...

Ο Λιονέλ Μέσι έδωσε 3,5 εκατ. ευρώ για τους σεισμοπλήκτους σε Τουρκία και ΣυρίαΚόσμος

«Δίπλα» στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας στέκεται ο Λιονέλ Μέσι         Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Τουρκία ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής έδωσε μέσω του ιδρύματός του το...

130 τόνοι βοήθεια από την Ελλάδα στην Τουρκία -  Επιστολή συμπαράστασης των ηγετών της ΕΕΚόσμος

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους...