ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός στην Τουρκία: «Εξόφθαλμες αστοχίες – Κτίρια 20 ορόφων πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ρήγματα του πλανήτη»

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Εμμανουήλ Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Ο καθηγητής είναι μέλος της ελληνικής αποστολής στη δοκιμαζόμενη από τους φονικούς σεισμούςγειτονική χώρα.

Ο κ. Βασιλάκης έκανε την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 30.000. Μιλώντας στην ΕΡΤ για όλα όσα αντίκρυσε τις ημέρες παρουσίας του στις κατεστραμμένες περιοχές, ερευνώντας τα χαλάσματα και το τι προκάλεσε την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, ο Έλληνας επιστήμονας έκανε λόγο για «εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτιρίων».

«Ο απλός κόσμος έχει συσπειρωθεί»

Είμαστε ήδη δύο νύχτες εδώ. Αυτά που έχουμε δει δεν έχουν καμία σχέση με ό, τι έχουμε δει σε όλους τους υπόλοιπους σεισμούς που έχουμε πάει. Σε ότι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Μιλάμε για μία ολική καταστροφή» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό τους για τον απλό κόσμο που έχει συσπειρωθεί πάνω από τα ερείπια, αναζητώντας συγγενείς και φίλους.

«Είναι μες στο κρύο, μες στην ανέχεια. Είναι πολύ δύσκολο να σας περιγράψω. Αυτά τα πράγματα που βλέπουμε εδώ είναι απίστευτα και έχουμε δει μόνο ένα 5 με 6% της καταστροφής που έχει γίνει», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας το οδοιπορικό του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής που απαρτίζεται από γεωλόγους και σεισμολόγους τόνισε ότι ξεκίνησαν από τα νότια της χώρας, την Αντιόχεια και σήμερα κατευθύνεται προς την Γκαζιαντέπ, όπου οι δρόμοι είναι κλειστοί.

«Απίστευτα μποτιλιαρίσματα»

«Τα μποτιλιαρίσματα είναι απίστευτα με ουρές δεκάδες χιλιομέτρων, γεμάτα με αυτοκίνητα τα οποία είτε πηγαίνουν κι έρχονται και κάθε 30 – 40 δευτερόλεπτα πρέπει να κάνεις δεξιά ή αριστερά για να περάσουν τα ασθενοφόρα με τις σειρήνες, γεμάτα με ασθενείς, φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν υλικό για βοήθεια προς τους άστεγους κλπ. Άλλα φορτηγά να κουβαλάνε μπουλντόζες και εκσκαφείς», περιέγραψε.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως απίστευτη ανέφερε ότι αναμένει και στον επόμενο προορισμό της αποστολής, την Γκαζιαντέπ, να συναντήσει την απόλυτη ισοπέδωση.

«Αυτό που μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση είναι η ψυχραιμία των ντόπιων. Δεν βλέπεις ανθρώπους να κλαίνε γοερά όπως συμβαίνει (συνήθως). Δεν βλέπεις ανθρώπους να φωνάζουν. Δεν βλέπεις ανθρώπους να τσακώνονται μεταξύ τους. Έλα εδώ έχω βγάλει τον άνθρωπό μου.. Ίσως κάποιοι κατάλαβαν ότι γλίτωσαν κάτι πάρα πολύ δύσκολο» εξιστόρησε.

Μιλώντας για τους συνεχείς μετασεισμούς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν βίωσε κάτι δύσκολο πλην των περιπτώσεων που όντας μέσα στο αυτοκίνητο, νιώθει κάποια τραντάγματα.

«Παραμένει επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχουν κάποια κτίρια που έχουν εκτεταμένες ζημιές στον σκελετό τους, τα οποία με το παραμικρό μπορούν να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Δεν βλέπουμε κανέναν μέσα στα σπίτια. Είναι όλοι έξω από τα σπίτια. Ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό θα είναι κίτρινα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κατεδάφιση» δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

Μιλώντας για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης τόνισε ότι «ό,τι είναι να γίνει είναι τις πρώτες 72 ώρες, οι οποίες εξαντλούνται. Οτιδήποτε άλλο θα είναι πολύ ακραία περίπτωση, θα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Περιμένουμε οι νεκροί να ανέβουν πάρα πάρα πολύ».

Για τον αριθμό των νεκρών

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, «ο αριθμός των νεκρών θα πλησιάσει, αν όχι θα ξεπεράσει τις 30.000. Όλα αυτά είναι εκτιμήσεις επιστημονικές και στατιστικές» σημείωσε ενώ θέλοντας να περιγράψει την έκταση του ρήγματος το οποίο ενεργοποιήθηκε διευκρίνισε ότι έχει έκταση 400 χλμ. «Αν το βάλετε σε γραμμή φτάνει από την Κεφαλονιά μέχρι την Αθήνα. Φανταστείτε να ενεργοποιούνταν ένα ρήγμα του οποίου η μια του άκρη είναι στην Κεφαλονιά και άλλη ακτή είναι στον Ευβοϊκό κόλπο» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης κάποιου σεισμικού ρήγματος και στη χώρα μας ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την έχουμε μελετήσει πάρα πολύ καλά όλοι. Ο ΟΑΣΠ ξέρει ακριβώς πού υπάρχουν ρήγματα, τι περιμένει σε μεγέθυνση, ποια είναι η τρωτότητα που υπάρχει. Αυτά είναι γνωστά. Τώρα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική περίπτωση».

«Τίποτα δεν πήγε σωστά»

Αναφερόμενος εκ νέου στην Τουρκία, αλλά και τη Συρία, που επίσης επλήγη, ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που θα έπρεπε να είχαν γίνει, τίποτα δεν πήγε σωστά».

Ερωτηθείς για το τι συνέβαλε στο μέγεθος αυτής της καταστροφής αποκάλυψε ότι η παρουσία εδαφικού νερού συνετέλεσε στην κατάρρευση των κτιρίων.

«Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε νερό να έχει έρθει στην επιφάνεια από το υπέδαφος και αυτό έχει σαφέστατα δυσμενή επίπτωση σε οποιαδήποτε κατασκευή. Τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει φαίνεται ότι δεν ήταν καλά και είναι και σχεδιασμός των κτιρίων», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει κάποιες αστοχίες, οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στα υλικά, αλλά και στο σχεδιασμό.

«Υπάρχουν κτίρια δεκαπέντε και είκοσι ορόφων σε μια περιοχή που γειτνιάζει με ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ρήγματα στον πλανήτη. Δεν νομίζω να υπήρχε περίπτωση στην Ελλάδα να επιτραπεί κάτι τέτοιο» κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.

Και όπως επισήμανε το κατασκευαστικό πρόβλημα που είχαν εντοπίσει πριν από 24 χρόνια στα Μέθανα, το ίδιο πρόβλημα είδε και στη σημερινή Τουρκία.

«Είχαμε δει τεράστιους όγκους κτηρίων μέσα σε καλλιεργημένες περιοχές. Ουσιαστικά είχαμε αποθήκες ψυχών εργατών» είπε χαρακτηρίζοντας τον τρόπο ανοικοδόμησης το λιγότερο επιπόλαιο.

«Οι πόλεις είναι με πολύ μεγάλο πληθυσμό και τα κτήρια αυτά είναι τεράστια, κατακόρυφα, στο πουθενά, με καμία σχέση με το περιβάλλον. Και προφανώς πληρώνουν τις επιπτώσεις σε αυτό» εκτίμησε ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Με αποστολή 30 εθελοντών-διασωστών η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην ΤουρκίαΚόσμος

Από τη Θεσσαλονίκη αναχωρούν απόψε το βράδυ, 30 εκπαιδευμένοι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από όλη την Ελλάδα, με σκύλο έρευνας και διάσωσης και εξειδικευμένο εξοπλισμό ...

Ο Λιονέλ Μέσι έδωσε 3,5 εκατ. ευρώ για τους σεισμοπλήκτους σε Τουρκία και ΣυρίαΚόσμος

«Δίπλα» στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας στέκεται ο Λιονέλ Μέσι         Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Τουρκία ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής έδωσε μέσω του ιδρύματός του το...

"Σας ευχαριστούμε πολύ!": Η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας για την βοήθεια από την ΕλλάδαΚόσμος

«Σας ευχαριστούμε πολύ». Αυτό γράφει η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στο twitter για το ανθρωπιστικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση της...

130 τόνοι βοήθεια από την Ελλάδα στην Τουρκία -  Επιστολή συμπαράστασης των ηγετών της ΕΕΚόσμος

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους...

Λέκκας για σεισμό Τουρκία: Θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια να επανέλθει η περιοχήΚόσμος

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα για τον αριθμό των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία καθώς σημείωσε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τ...

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 17.100 οι νεκροί - Τριώροφα κτήρια σε ένα χρόνο υπόσχεται ο ΕρντογάνΚόσμος

Στο Γκαζιαντέπ, μια από τις 10 περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας τον τελευταίο απολογισμό α...

Συρία: Φρίκη – Ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τα θύματα του σεισμού στην Τζαντάρις κοντά στο ΧαλέπιΚόσμος

Την ώρα που οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία που έπληξαν και τη Συρίαολοένα και αυξάνονται, εικόνες φρίκης έρχονται στη δημοσιότητα από την Τζαντάρις. Στη συγκεκριμένη περι...

ΗΠΑ: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας «έπνιξε» 12χρονη για 20 δευτερόλεπτα με παράνομη λαβήΚόσμος

Μήνυση σε βάρος ενός εκτός υπηρεσίας αστυνομικού στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, ο οποίος εργάζεται και ως φύλακας σε σχολείο, υπέβαλε η οικογένεια μιας 12χρονης υποστηρίζοντας ότι της έκα...

Σεισμός στην Τουρκία: Πώς επιχείρησε η Εμινέ να κατευνάσει την οργή του κόσμουΚόσμος

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει την  οργή των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν , τόσο για τις αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού, όσο και για τα ολοκαίνουργια κ...