ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τον σεισμό στην Τουρκία μετακινήθηκε τεκτονική πλάκα 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων

Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε το πρωί με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, σχετικά με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία.

“Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων” υπογράμμισε ο γεωφυσικός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον κίνδυνο τσουνάμι στις Ιταλικές ακτές, το οποίο τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, και που όμως “δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα”, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Ντολιόνι αυτά τα συμβάντα “μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα”, όπως και “συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι Χώρες που βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τόνισε πως “πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ” και μάλιστα συνιστά να διατηρηθεί η προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που ο σεισμός ‘απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα’, εφόσον η Ιταλία διαθέτει περιοχές με μια παντοτινή γεωλογική ‘ζωτικότητα’ ”.

Ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα γράφει στον Ερντογάν

“Οι εικόνες του βίαιου σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι δραματικές” δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα. “Ελπίζω στην άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ώστε οι χώρες αυτές να λάβουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Στις οικογένειες των θυμάτων, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.

Σε παρόμοιο κλίμα ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έγραψε μήνυμα συμπαράστασης στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον φονικό σεισμό.

“Πληροφορήθηκα με βαθιά θλίψη και παρακολουθώ στενά τις ειδήσεις σχετικά με τον σεισμό που έπληξε τόσο σοβαρά το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, προκαλώντας πολυάριθμους θανάτους και τραυματισμούς. Σε αυτή τη στιγμή του πένθους η Ιταλία βρίσκεται κοντά, με αισθήματα κοινής αλληλεγγύης, στη θλίψη του φίλου μας τουρκικού λαού” τονίζει ο Ιταλός ΠτΔ στο μήνυμά του.
“Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους, τους τραυματίες – στους οποίους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση – και τις ομάδες διάσωσης. Σε πνεύμα εγγύτητας, παρακαλώ δεχθείτε, κύριε Πρόεδρε, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις δικές μου” ολοκλήρωσε ο Ματαρέλα.

Corriere della Sera: Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει

Τέλος, ο Ιταλικός Τύπος αναφέρθηκε και στο tweet του Ελληνικού ΥπΕξ σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα “έχει κινητοποιήσει τα απαραίτητα μέσα και είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει συνδρομή” στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των πληγέντων περιοχών ύστερα από τον φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία.

Διαβάστε επίσης

Τουρκική πρεσβεία: “Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη μετά τον καταστροφικό σεισμό”Κόσμος

Ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, εκφράζει η τουρκική πρεσβεία στη χώρα μας.   «Σας ευχαρ...

Σεισμός στην Τουρκία: Αναχώρησε η ελληνική αποστολή που σπεύδει για βοήθειαΚόσμος

Την έμπρακτη στήριξή της εκφράζει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας μετά το  φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου . Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αποστέλλεται ομάδα 21 πυροσβεστώ...

Εκατόμβες θυμάτων του σεισμού σε Τουρκία, Συρία - Στέλνει διασώστες η Ελλάδα (βίντεο)Κόσμος

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία, που έχει πληγ...

Σεισμός στην Τουρκία: Έφτασαν τους 2.300 οι νεκροί από τα 7,8 Ρίχτερ - Κατέρρευσαν 2.800 κτήριαΚόσμος

  Τους  2.300  έφτασαν, πλέον, οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον σεισμό-«τέρας» των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα και ...

Πώς το σύστημα «Σεισμός τώρα» της Google προειδοποίησε κατόχους κινητών τηλεφώνων στην ΤουρκίαΚόσμος

Με αφορμή την συγκλονιστική μαρτυρία του Έλληνα επιζώντα Νίκου Καρύδα για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την προειδοποίηση που έλαβε στο κινητό του λίγο πριν αρχίσει να σείεται...