ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν παραπέμπει στο Στάλινγκραντ για να προβλέψει τη νίκη επί του «νέου ναζισμού» στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλέστηκε το πνεύμα του σοβιετικού στρατού που νίκησε τις γερμανικές δυνάμεις των Ναζί στο Στάλινγκραντ πριν από 80 χρόνια, για να δηλώσει την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα νικήσει μια Ουκρανία που υποτίθεται ότι βρίσκεται στα χέρια μιας νέας ενσάρκωσης του ναζισμού.

Σε μια φλογερή ομιλία στο Βόλγκογκραντ, γνωστό ως Στάλινγκραντ μέχρι το 1961, ο Πούτιν επέκρινε τη Γερμανία επειδή βοήθησε στον οπλισμό της Ουκρανίας και είπε, όχι για πρώτη φορά, ότι ήταν έτοιμος να αξιοποιήσει ολόκληρο το οπλοστάσιο της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι η ιδεολογία του ναζισμού στη σύγχρονη μορφή και εκδήλωσή της απειλεί και πάλι άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας», είπε ο Πούτιν σε ακροατήριο αξιωματικών του στρατού και μελών τοπικών πατριωτικών ομάδων και ομάδων νεολαίας.

"Ξανά και ξανά πρέπει να αποκρούσουμε την επιθετικότητα της συλλογικής Δύσης. Είναι απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: απειλούμαστε ξανά με γερμανικά τανκς Leopard με σταυρούς πάνω τους".

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν παραλληλισμούς με τον αγώνα κατά των Ναζί από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Η Ουκρανία - η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και η ίδια υπέστη καταστροφή από τις δυνάμεις του Χίτλερ - απορρίπτει αυτούς τους παραλληλισμούς ως ψευδείς προφάσεις για έναν πόλεμο αυτοκρατορικής κατάκτησης.

Το Στάλινγκραντ ήταν η πιο αιματηρή μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, με κόστος πάνω από 1 εκατομμύριο απώλειες, έσπασε την ραχοκοκκαλιά των γερμανικών δυνάμεων εισβολής το 1942-3.

Ο Πούτιν επικαλέστηκε αυτό που είπε ότι ήταν το πνεύμα των υπερασπιστών του Στάλινγκραντ για να εξηγήσει γιατί πίστευε ότι η Ρωσία θα επικρατούσε στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε γίνει σύμβολο «της άφθαρτης φύσης του λαού μας».

«Αυτοί που παρασύρουν τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σε έναν νέο πόλεμο με τη Ρωσία και... περιμένουν να κερδίσουν μια νίκη επί της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι ένας σύγχρονος πόλεμος με τη Ρωσία θα είναι πολύ διαφορετικός γι' αυτούς. "  πρόσθεσε.

«Δεν στέλνουμε τα τανκς μας στα σύνορά τους, αλλά έχουμε τα μέσα να απαντήσουμε και δεν θα τελειώσει με τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΝΙΚΗΣ
Καθώς ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του, το κοινό τον χειροκρότησε όρθιους.

Ο Πούτιν νωρίτερα είχε καταθέσει λουλούδια στον τάφο του σοβιετικού στρατάρχη που επέβλεπε την υπεράσπιση του Στάλινγκραντ και επισκέφθηκε το κεντρικό μνημείο της πόλης, όπου τήρησε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μάχης.

Χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους του Βόλγκογκραντ για να παρακολουθήσουν μια νικητήρια παρέλαση καθώς αεροπλάνα πετούσαν από πάνω και σύγχρονα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περνούσαν μπροστά.

Μερικά από τα σύγχρονα οχήματα είχαν ζωγραφισμένο το γράμμα «V», σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η Irina Zolotoreva, μια 61χρονη που είπε ότι οι συγγενείς της είχαν πολεμήσει στο Στάλινγκραντ, είδε έναν παραλληλισμό με την Ουκρανία.

"Η χώρα μας αγωνίζεται για δικαιοσύνη, για ελευθερία. Πήραμε τη νίκη το 1942 και αυτό είναι παράδειγμα για τη σημερινή γενιά. Νομίζω ότι θα κερδίσουμε ξανά τώρα ό,τι κι αν συμβεί."

Το επίκεντρο των εορτασμών ήταν το μνημειακό συγκρότημα Mamayev Kurgan, σε έναν λόφο με θέα στον ποταμό Βόλγα όπου κυριαρχεί ένα ογκώδες άγαλμα που ονομάζεται "Η Μητέρα Πατρίδα καλεί" - μιας γυναίκας που κραδαίνει ένα γιγάντιο σπαθί.

Η μάχη που διήρκεσε πέντε μήνες κατέστρεψε την πόλη που έφερε το όνομα του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, ενώ υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Μια νέα προτομή του Στάλιν ανεγέρθηκε στο Βόλγκογκραντ την Τετάρτη μαζί με άλλους δύο, των Σοβιετικών Στρατάρχων Γκεόργκι Ζούκοφ και Αλεξάντερ Βασιλιέφσκι.

Παρά το ιστορικό του Στάλιν να προεδρεύει σε έναν λιμό που σκότωσε εκατομμύρια και την πολιτική καταστολή που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες, Ρώσοι πολιτικοί και σχολικά εγχειρίδια τονίζουν τα τελευταία χρόνια τον ρόλο του ως επιτυχημένου ηγέτη εν καιρώ πολέμου που μετέτρεψε τη Σοβιετική Ένωση σε υπερδύναμη.

 

 

Πηγή: Reuters 

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύφθηκε άλλος ένας κοντινός εξωπλανήτης όμοιος με τη Γη και δυνητικά φιλόξενος για ζωήΚόσμος

Μια ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων βρήκαν, σε απόσταση μόνο 31 ετών φωτός από τη Γη, έναν ακόμη σπάνιο βραχώδη εξωπλανήτη με διαστάσεις ανάλογες της Γης και συνθήκες δυνητικά φιλόξενες...

«Να μην μεγαλοποιούνται τα πράγματα» η απάντηση της Κίνας στις ΗΠΑ για το μπαλόνιΚόσμος

Οι αρχές της Κίνας επεσήμαναν σήμερα ότι «ελέγχουν» τις αμερικανικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πρ...

Δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας αναφέρεται σε πόλεμο στα Βαλκάνια – "Η πιο ασταθής γωνιά της Ευρώπης δείχνει παλιά χαρακτηριστικά"Κόσμος

H αλβανική gazetashqiptare αναφέρει πως την ώρα που οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ερίζουν για το πώς θα βοηθήσουν τη χώρα να πολεμήσει τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ανολοκλήρωτ...