ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Β. Κορέα ανεβάζει κι άλλο τον τόνο μετά τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήχθησαν κοινά αεροπορικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή στρατηγικών βομβαρδιστικών και μαχητικών αόρατων για τα περισσότερα ραντάρ, προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας.

Τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα, ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Κίνα. Επρόκειτο για τις πρώτες ασκήσεις αυτού του είδους φέτος.

Αυτή η επίδειξη δύναμης ακολούθησε τις ανακοινώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας, του Λόιντ Όστιν, και του νοτιοκορεάτη ομολόγου του, του Λι Τζονγκ-σαπ, πως οι δύο χώρες θα αυξήσουν τη συνεργασία τους ως προς την ασφάλεια μπροστά στις «προκλήσεις άνευ προηγουμένου» της Πιονγκγιάνγκ.

Στα γυμνάσια ενεπλάκησαν βαριά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-1B, αόρατα για τα περισσότερα ραντάρ μαχητικά F-22 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και επίσης αόρατα για τα περισσότερα ραντάρ F-35 της νοτιοκορεάτικης Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Τα αεροπορικά γυμνάσια που έγιναν χθες είχαν σκοπό να δείξουν «τη βούληση και τις δυνατότητες των ΗΠΑ να εγγυηθούν εκτεταμένη, ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή μπροστά στις απειλές (...) της Βόρειας Κορέας», που συνδέονται με τα πυρηνικά της όπλα και τους πυραύλους της, κατά την ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσουν «απόλυτη σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Τα κοινά γυμνάσια ξεπέρασαν «μια ακραία κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε.

Η Σεούλ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, που ανησυχεί ολοένα περισσότερο, για το πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην άμυνα της Νότιας Κορέας, έπειτα από μια χρονιά κατά την οποία η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει και προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Οι κ.κ. Όστιν και Λι συμφώνησαν να «επεκτείνουν και να ενισχύσουν το επίπεδο και το εύρος» των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων» μπροστά στις «συνεχείς προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ, ιδίως την πρόσφατη παρείσφρηση UAVs.

 

Απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Η ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και η ανάπτυξη στρατηγικών όπλων στην περιοχή συνοδεύεται με δηλώσεις περί «χρήσης πυρηνικών όπλων» εναντίον της Βόρειας Κορέας, ανέφερε η Πιονγκγιάνγκ.

Προειδοποίησε πως θα απαντήσει σε επίθεση με πυρηνικά όπλα με τα δικά της πυρηνικά όπλα, στον «ολοκληρωτικό πόλεμο με ολοκληρωτικό πόλεμο», προσθέτοντας πως «δεν ενδιαφέρεται για καμία επαφή ούτε διάλογο με τις ΗΠΑ, όσο συνεχίζουν την εχθρική πολιτική τους».

Γενικά τα κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εξοργίζουν την Πιονγκγιάνγκ, που τα θεωρεί πρόβες εισβολής στο έδαφός της και συχνά απαντά με απειλές, δικά της γυμνάσια και οπλικές δοκιμές.

Τονίζοντας πως οι ΗΠΑ φέρουν «ακέραιη την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο», η Πιονγκγιάνγκ θέλει να αποκτήσει «νομιμοποίηση για τα προγράμματα ανάπτυξης πυραύλων και πυρηνικών όπλων» που συνεχίζει εντατικά, σύμφωνα με τον Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητή στο πανεπιστήμιο βορειοκορεατικών σπουδών της Σεούλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη παρέλαση και η εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου για τις οποίες γίνονται ετοιμασίες στη Βόρεια Κορέα ίσως κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο 38 North, δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες «για μεγάλη παρέλαση» στην Πιονγκγιάνγκ, μερικές ημέρες πριν από μια από τις σημαντικότερες εορτές στη χώρα. Η παρέλαση μπορεί να γίνει τη 16η Φεβρουαρίου, την «ημέρα του λαμπρού αστεριού», που αντιστοιχεί στην ημερομηνία γέννησης του Κιμ Γιονγκ Ιλ, γιου του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ και πατέρα του σημερινού ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σεούλ και Ουάσιγκτον προειδοποιούν από πέρυσι πως η Πιονγκγιάνγκ έχει πρακτικά ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη στην ιστορία της και πρώτη από το 2017.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας αναφέρεται σε πόλεμο στα Βαλκάνια – "Η πιο ασταθής γωνιά της Ευρώπης δείχνει παλιά χαρακτηριστικά"Κόσμος

H αλβανική gazetashqiptare αναφέρει πως την ώρα που οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ερίζουν για το πώς θα βοηθήσουν τη χώρα να πολεμήσει τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ανολοκλήρωτ...

Ο Πούτιν παραπέμπει στο Στάλινγκραντ για να προβλέψει τη νίκη επί του «νέου ναζισμού» στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλέστηκε το πνεύμα του σοβιετικού στρατού που νίκησε τις γερμανικές δυνάμεις των Ναζί στο Στάλινγκραντ πριν από 80 χρόνια, για να δηλώσει την Πέμπτη...

Αμερικανοί γερουσιαστές σε Μπάιντεν: Προϋπόθεση η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για F-16 στην ΤουρκίαΚόσμος

Την έντονη ανησυχία τους για τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εκφράζουν Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή που θα ...