ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΥ: Πόσο πιθανό είναι να σημάνει σήμερα τη λήξη συναγερμού για την πανδημία

Συνεδριάζει, από το πρωί σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, όπως είχε ήδη ανακοινώσει η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Carla Drysdale, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, την περασμένη Τρίτη (24/1).


Αρκετοί κορυφαίοι επιστήμονες και σύμβουλοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί το τέλος της φάσης έκτακτης ανάγκης της πανδημίας COVID-19, λόγω των υψηλών επιπέδων λοιμώξεων στην Κίνα, η οποία έκανε άρση της πολιτικής της για μηδενική COVID-19, τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου «πολύ ανήσυχος» για τον αυξανόμενο αριθμό των παγκόσμιων θανάτων από τον κορονοϊό, οι οποίοι αυξάνονται από τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, 170.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω του ιού.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, 68 ασθενείς κατέληξαν την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιανουαρίου, με τον νεότερο σε ηλικία 55 ετών και τον μεγαλύτερο στα 97 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 85 έτη.


Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης (IHR) για την COVID-19 πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 22-23 Ιανουαρίου 2020. Στις 30 Ιανουαρίου 2020, μετά τη δεύτερη συνεδρίασή της, η Επιτροπή ενημέρωσε τον Γενικό Διευθυντή ότι το ξέσπασμα της COVID-19 αποτελούσε Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ανησυχία (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC).
Ο Γενικός Διευθυντής αποδέχτηκε την εισήγηση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης και κήρυξε την COVID-19 ως PHEIC, στις 30 Ιανουαρίου 2020.
Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεδριάζει, όπως απαιτείται βάσει του κανονισμού (International Health Regulations 2005), κάθε 3 μήνες για να εξετάσει εάν η COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί PHEIC και να επανεξετάζει και να επανεκδίδει τις προσωρινές συστάσεις.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Τι κάνει αυτή η αρκούδα στον Άρη;Κόσμος

Τα διαστημόπλοια που έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς τον Άρη, ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη καθώς και τα ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε σ...

ΗΠΑ: Οργή για το θάνατο αφροαμερικανού από αστυνομικούς στο Μέμφις – Έκκληση Μπάιντεν για ηρεμίαΚόσμος

Ο αμερικανός πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν  απηύθυνε έκκληση χθες Πέμπτη (26/1) να επικρατήσει ηρεμία καθώς εντείνεται η αμφισβήτηση για τον  θάνατο  κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής ...

Ισραήλ: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή στην Ανατολική ΙερουσαλήμΚόσμος

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά σε μια συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ,  σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία. Λίγο νωρίτερα, η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντ...

Ιράν: Καρέ-καρέ η στιγμή που ένοπλος ανοίγει πυρ στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν – Προσοχή σκληρές εικόνεςΚόσμος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν. «Ο επιτι...