ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τζο Μπάιντεν: Ζητά την έγκριση των F16 στην Τουρκία

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, από την έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται η υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει με βέτο τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 


Τι περιλαμβάνει η πώληση στην Τουρκία
Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και εργαλεία για τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα επιβάλλοντας τις κυρώσεις στη Ρωσία.




Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο Κογκρέσο
Η πρόταση δημιουργεί επίσης μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους ηγέτες του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Bob Menendez, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την τροποποίηση μιας πώλησης ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

 

Ο λόγος που κάνει αυτό το συμβιβασμό ο Μπάιντεν
O Τζο Μπάιντεν προβαίνει σε αυτήν την κίνηση χρησιμοποιώντας την στρατηγική του καρότου και του μαστίγιου. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν στηλιτεύσει πολλές φορές την στάση της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται επίσης εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που έχουν ανταλλάξει απειλές τον περασμένο χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, από ο Ερντογάν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών.

Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι ότι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την άρση του βέτο από την Τουρκία και την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης

Πού βρίσκεται το «Γκλύξμπουργκ»;Κόσμος

Μία από τις πλέον ειδυλλιακές εικόνες της βόρειας Γερμανίας είναι η νότια απόληξη του φιορδ Φλένσμπουργκ, στη Βαλτική Θάλασσα. Γύρω από ένα παλαιό μοναστήρι αρχίζει να οικοδομείται...

Ευρωκοινοβούλιο: Στις 18 Ιανουαρίου η εκλογή νέου αντιπροέδρου στη θέση της Εύας ΚαϊλήΚόσμος

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate. Μάλι...

Το «Garage Gate» απειλεί τον Μπάιντεν Κόσμος

Απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν και στο γκαράζ του σπιτιού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε πλέον σε ειδικό ανακριτή για να διευκρινίσει το...

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε εφόδους του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική ΌχθηΚόσμος

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια εφόδων του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε αυτή την παλαιστινιακή περιο...

Προβάδισμα για τον Ν. Χριστοδουλίδη σε δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ενόψει προεδρικών εκλογώνΚόσμος

Ποσοστό 29,5% για τον Νίκο Χριστοδουλίδη έναντι 21,5% για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 20,5% για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη έδωσε η τρίτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ που παρουσιάστηκε το βράδυ της ...

Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου πήρε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για αποφυλάκισή τουΚόσμος

Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου πήρε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών.   Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι , ο σύντροφος ...