ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Garage Gate» απειλεί τον Μπάιντεν

Απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν και στο γκαράζ του σπιτιού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε πλέον σε ειδικό ανακριτή για να διευκρινίσει τον χειρισμό των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες ,στα «χέρια» του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Και φυσικά το θέμα γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο πολιτικά για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο ρεπόρτερ του Fox News εμφανίζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων σοκαρισμένος με το εύρημα στο γκαράζ: «Μυστικό υλικό ακριβώς δίπλα στο πολυτελές κλασικό σας αυτοκίνητο, την Κορβέτ σας;» ρωτά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί αρχικά να αστειευτεί: «Η Κορβέτ μου είναι σε ένα κλειδωμένο γκαράζ. Δεν είναι σαν να είναι στον δρόμο».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι φυσικά παίρνει την υπόθεση πολύ σοβαρά – και θα συνεργαστεί  πλήρως με το υπουργείο  Δικαιοσύνης. Ωστόσο, παραδέχεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών που έχουν πλέον ολοκληρωθεί, βρέθηκαν μερικά ακόμη διαβαθμισμένα έγγραφα στην προσωπική του βιβλιοθήκη. Η πίεση ωστόσο αυξάνεται.

Το πρώτο δικαστικό σκάνδαλο
Το πρώτο δικαστικό σκάνδαλο της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο στους Ρεπουμπλικάνους για να ξεκινήσουν διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου: Η ανακάλυψη απόρρητων κρατικών αρχείων σε γραφεία που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο.Οι δικηγόροι του Τζο Μπάιντεν, προφανώς εν αγνοία του, παρέδωσαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ορισμένα εμπιστευτικά έγγραφα που περιέχουν αναφορές πληροφοριών για την Ουκρανία, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο, που χρονολογούνται  μεταξύ του 2013 και 2017.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό το υλικό θεωρείται κρατική ιδιοκτησία και επομένως πρέπει να επιστραφεί από οποιονδήποτε κατέχει δημόσιο αξίωμα, ακόμα κι αν είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, που καλείται να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει ή όχι μια ομοσπονδιακή έρευνα. Ηδη έχει διορίσει ως ειδικό σύμβουλο τον Ρόμπερτ Χουρ, έναν βετεράνος πρώην εισαγγελέα του Μέριλαντ που καλείται να διευκρινίσει την υπόθεση γύρω από την εύρεση μυστικών φακέλων στον Μπάιντεν , για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτός ο διορισμός δείχνει στο κοινό ότι το υπουργείο είναι προσηλωμένο στην ανεξαρτησία και τη λογοδοσία, ειδικά στις πιο ευαίσθητες έρευνες – και ότι οι αποφάσεις του βασίζονται μόνο σε γεγονότα και νόμους.

Ο ίδιος ο Χουρ ερευνά επίσης και τις κατηγορίες για τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για απόκρυψη απόρρητων αρχείων. Για την ιστορία, σε αιφνίδια επιδρομή του FBI το περασμένο καλοκαίρι στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α Λάγκο, στη Φλόριντα, είχαν βρεθεί κάπου 33 κούτες με περισσότερα από 300 απόρρητα έγγραφα. «Πότε θα κάνει τοFBI το ίδιο πράγμα στα σπίτια του Τζο Μπάιντεν;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ σχολιάζοντας την είδηση ??που αφορά τον διάδοχό του.

 

Σκληρή πόλωση
Εδώ και μήνες, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν για πολιτική κατάχρηση του αξιώματος του – κυρίως λόγω της έρευνας για τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. «Θα απαιτήσουμε απαντήσεις, θα σταματήσουμε να πολιτικοποιούμε το διεφθαρμένο FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα ζητήσουμε την ευθύνη της οικογένειας του εγκλήματος Μπάιντεν»,έγραψε σε πολύ σκληρή γλώσσα στο twitter η Ρεπουμπλικανή βουλευτής  Ελίζ Στέφανικ.

Η αρμόδια Εποπτική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα. «Η Επιτροπή ανησυχεί ότι ο Πρόεδρος έχει θέσει σε κίνδυνο πηγές και μεθόδους με τον λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων», δήλωσε  ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Κόμερ. Σε επιστολή που απηύθυνε στον Λευκό Οίκο, ο Κόμερ δίνει προθεσμία ως τις 24 Ιανουαρίου για την αποστολή των εγγράφων. «Γνώριζαν για την ανακάλυψη των απορρήτων εγγράφων του Μπάιντεν μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής. Για τον Κέβιν Μακάρθι , τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι διαφορές στην αντιμετώπιση των γεγονότων είναι προφανείς: Με τον Μπάιντεν, τα ευρήματα και οι έρευνες κρατήθηκαν μυστικά για εβδομάδες, με τον Τραμπ, από την άλλη, δόθηκαν στη δημοσιότητα ακόμη και φωτογραφίες από την επιδρομή στο σπίτι του Τραμπ, στο Μαρ -α- Λάγκο. «Πού είναι οι φωτογραφίες των εγγράφων του Μπάιντεν;» διερωτώνται.

Τα πράγματα παραμένουν άβολα για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς. Οι περισσότεροι έχουν παραμείνει σιωπηλοί μέχρι στιγμής – ή υπερασπίζονται τον πρόεδρό τους μάλλον με μισή καρδιά, όπως ο Χακίμ Τζέφρις, ο νέος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν γνωρίζει ακόμη όλα τα στοιχεία, είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής όταν ρωτήθηκε. Αλλά έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Μπάιντεν.Αλλά με τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος για δύσκολες ώρες  -πολιτικές και δικαστικές -μέχρι τη λήξη της θητείας του. Το «Garage Gate» θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Πού βρίσκεται το «Γκλύξμπουργκ»;Κόσμος

Μία από τις πλέον ειδυλλιακές εικόνες της βόρειας Γερμανίας είναι η νότια απόληξη του φιορδ Φλένσμπουργκ, στη Βαλτική Θάλασσα. Γύρω από ένα παλαιό μοναστήρι αρχίζει να οικοδομείται...

Ευρωκοινοβούλιο: Στις 18 Ιανουαρίου η εκλογή νέου αντιπροέδρου στη θέση της Εύας ΚαϊλήΚόσμος

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate. Μάλι...

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε εφόδους του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική ΌχθηΚόσμος

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια εφόδων του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε αυτή την παλαιστινιακή περιο...

Προβάδισμα για τον Ν. Χριστοδουλίδη σε δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ενόψει προεδρικών εκλογώνΚόσμος

Ποσοστό 29,5% για τον Νίκο Χριστοδουλίδη έναντι 21,5% για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 20,5% για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη έδωσε η τρίτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ που παρουσιάστηκε το βράδυ της ...

Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου πήρε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για αποφυλάκισή τουΚόσμος

Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου πήρε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών.   Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι , ο σύντροφος ...