ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Pfizer: Ο Μπουρλά αρνήθηκε -ξανά- να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο για τις συμβάσεις των εμβολίων

Για δεύτερη φορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής COVID του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Από την ακρόαση του Οκτωβρίου αναφορικά με τον COVID, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να μοιραστούμε με την Επιτροπή, οπότε με σεβασμό απορρίπτουμε την πρόσκληση να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα», αναφέρει η επιστολή του Μπουρλά με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου την οποία είδε το POLITICO.

Ο Μπουρλά προηγουμένως δεν κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής τον Οκτώβριο, κατά την οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.


Αυτή η απόφαση ακολούθησε μια έκθεση ελέγχου στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την επαφή μεταξύ του ίδιου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προηγήθηκε μιας σύμβασης εμβολίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για τις αγορές εμβολίων της ΕΕ για τον COVID, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ βρίσκονται υπό έλεγχο.

Στην ακρόαση της επιτροπής “COVI” της 10ης Οκτωβρίου, η πρόεδρος των διεθνών ανεπτυγμένων αγορών της εταιρείας, Τζανίν Σμολ, αντιμετώπισε επανειλημμένες ερωτήσεις από την επιτροπή σχετικά με την απουσία του Μπουρλά.


Δέχθηκε επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια εμβολίων και τις ίδιες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας ερώτησης από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Ρόμπερτ Κόος (ομάδα ECR, European Conservatives and Reformists Group) σχετικά με το εάν το εμβόλιο δοκιμάστηκε για την ικανότητά του να αποτρέπει τη μετάδοση πριν εισέλθει στην αγορά.

Όμως, τελικά, φαίνεται ότι οι απαντήσεις της Σμολ δεν έπεισαν.

Έτσι, στις 28 Οκτωβρίου, η επιτροπή COVID απηύθυνε μια δεύτερη πρόσκληση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

«Η επιτροπή μας θεώρησε ότι κατά την προηγούμενη ακρόαση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπου η Pfizer εκπροσωπήθηκε από την κ. Τζανίν Σμολ υπήρξαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις προηγμένες συμφωνίες αγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Pfizer, οι οποίες εμπίπτουν στην ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου και της που μόνο αυτός έχει την εξουσία να απαντήσει σε αυτά, παρέμεινε αναπάντητη», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής COVID Καθλίν φαν Μπρεμτ (ομάδα S&D) σε σημερινή δήλωση.

«Ως πρόεδρος της επιτροπής COVI, λυπάμαι βαθιά για την άρνηση του Δρ Μπουρλά να συζητήσει αυτό το θέμα με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε. «Ως συννομοθέτης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές».

Αλλά για την Pfizer, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο να πει: «Η Pfizer έχει παράσχει στοιχεία στην Ειδική Επιτροπή για την Πανδημία του COVID-19 και σε όλο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επιδιώκει να κατανοήσει και να μάθει από την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο POLITICO.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει κατώτερη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιοΚόσμος

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχα...

Έντι Ράμα: «Εμείς δεν θα εξαπατήσουμε την ΕΕ για να ενταχθούμε, όπως η Ελλάδα»Κόσμος

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη , ο αλβανός ομόλογός του,  Έντι Ράμα , κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο...

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται – Ένα βράδυ ξαφνικά…Κόσμος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, αναφέρθηκε στις στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στα νησιά και απ...

Κορωνοϊός: Σημαντική ανακοίνωση για φάρμακο στην Βρετανία – Έλληνας γιατρός επικεφαλήςΚόσμος

Φάρμακο  για διάφορες  ηπατικές παθήσεις , μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη Covid-19 και να προστατεύσει από μελλοντικές παραλλαγές του  κορωνοϊού , ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετα...