ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ζητούν οι ηγέτες της

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκούν πιέσεις για να εκπονηθεί γρήγορα ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ... καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει σύντομα μια πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πρόγραμμα στον τομέα της Άμυνας ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας και του βιομηχανικού τομέα, περιλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρεται στο σχέδιο το οποίο είδε σήμερα το Ρόιτερς.

Το βρετανικό πρακτορείο σημειώνει ότι είναι πιθανό να γίνουν προσαρμογές στο έγγραφο πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πιέσουν επίσης την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να εντείνουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν στρατιωτικά κενά και να συντονίσουν κοινές αμυντικές προμήθειες, ιδιαίτερα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους σε υλικά, τα οποία έχουν διαθέσει για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Η ΕΕ καλεί εδώ και καιρό τα κράτη μέλη της να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις αγορές όπλων, αντί να αυξάνουν τις τιμές ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους ή συνάπτοντας ατομικά συμφωνίες με προμηθευτές εκτός του συνασπισμού.

Χώρες έχουν φανεί απρόθυμες να το πράξουν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία -τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική επιχείρηση»- και ο ρυθμός των παραδόσεων όπλων από τη Δύση στο Κίεβο έχουν προσδώσει στο ζήτημα αυτό μια νέα αίσθηση επείγοντος.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε αυτό το μήνα πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει μέχρι τώρα στην Ουκρανία όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 8 δισεκ. ευρώ.

Στη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν επίσης να επιταχυνθούν οι εργασίες σε υποδομές με στόχο να διευκολυνθούν οι ταχείες στρατιωτικές κινήσεις σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων.

Η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, αποτελούν μέρος του σχεδίου «Στρατιωτικής Κινητικότητας» της ΕΕ, το οποίο έχει επίσης στόχο να απλοποιήσει και να θέσει κοινές προδιαγραφές για το στρατιωτικό προσωπικό και το στρατιωτικό εξοπλισμό που διέρχονται σύνορα οδικώς, σιδηροδρομικώς, δια θαλάσσης ή από αέρος.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν από καιρό ότι απηρχαιωμένες ή ελλιπείς υποδομές και γραφειοκρατία εμποδίζουν την ταχεία μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού, που θα είναι κρίσιμης σημασίας, αν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ χρειαστεί να στείλουν ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο ΝτουμπάιΚόσμος

Δυνατός σεισμός της τάξης 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή 5.6, σύμφωνα με άλλα σεισμολογικά κέντρα, συγκλόνισε το Ντουμπάι.   Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης βρίσκεται κοντά στο ...

Με το δεξί στο «Ουράνιο Παλάτι» – Επίσημα εγκαίνια για τον κινεζικό διαστημικό σταθμόΚόσμος

Την ώρα που χιλιάδες Κινέζοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανυπόφορης πολιτικής «μηδενικής Covid», άλλοι πανηγύριζαν για τα επίσημα εγκαίνια του «Ουράνιου Π...

Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά η ΕΕΚόσμος

Την σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας πρότεινε η Πρόεδρος της Ευρω...

Κοινή περιπολία από ρωσικά και κινεζικά μαχητικά πάνω από τη θάλασσα της ΙαπωνίαςΚόσμος

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σήμερα κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέ...

 Μετά την αμνηστία σε αποκλεισμένους χρήστες του Twitter ο Μασκ δίνει άδεια για περιεχόμενο παραπληροφόρησης για Covid και εμβόλιαΚόσμος

Ο Ελον Μασκ δεν διστάζει να ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα σε κάθε είδους τομέα της λειτουργίας του  Twitter . Αφού απέλυσε το μισό προσωπικό της πλατφόρμας, προκάλεσε φόβο σε πολλούς ...