image description

Η ρωσική Δούμα ψήφισε νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα» ΛΟΑΤΚΙ+

Οι ρώσοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα τροπολογίες που διευρύνουν σημαντικά το πεδίο εφαρμογής νόμου που απαγορεύει την «προπαγάνδα» ΛΟΑΤΚΙ+, στο πλαίσιο της συντηρητικής στροφής του Κρεμλίνου που συνοδεύει την στρατιωτική του επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Η προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων είναι απαγορευμένη (...) Η λύση αυτή θα προστατεύσει τα παιδιά μας και το μέλλον αυτής της χώρας από τα ερέβη που σκορπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της ρωσικής Δούμα Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Ο νέος νόμος αποτελεί διευρυμένη εκδοχή κατακριτέου νομοθετικού κειμένου του 2013 που απαγόρευε την «προπαγάνδα» ΛΟΑΤΚΙ+ στους ανήλικους και υπό την νέα του εκδοχή απαγορεύει πλέον την «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» προς κάθε κοινό, στα μέσα ενημέρωσης, στο Ιντερνετ, στα βιβλία και στις ταινίες.

Το τεράστιο πεδίο εφαρμογής του νόμου, καθώς και οι απεριόριστες δυνατότητες ερμηνείας του, δημιουργούν φόβους για ενίσχυση της καταστολής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ρωσία, όπου έτσι κι αλλιώς υφίσταται διακρίσεις.

«Η προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων απαγορεύεται (...) Απαγόρευση της προώθησης της παιδοφιλίας και της αλλαγής φύλλου έχει επίσης εισαχθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βολόντιν.

«Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια ρούβλια» (160.000 ευρώ), διευκρινίζεται.

Για να λάβει ισχύ νόμου, το κείμενο της ρωσικής Δούμα πρέπει να επικυρωθεί από την Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και να υπογραφεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, βήματα που δεν είναι παρά τυπικότητες για το ρωσικό καθεστώς.

Η υιοθέτηση του νέου νόμου είναι μία νέα σελίδα στην μακρόχρονη καταστολή κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, με το Κρεμλίνο να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των «παραδοσιακών» αξιών απέναντι στην «παρακμιακή» Δύση.

Στην συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, ο νόμος περιγράφεται ως μέσον για την «υπεράσπιση» της Ρωσίας έναντι μία επίθεσης των δυτικών χωρών κατά των αρχών.

Ο νόμος αυτός «θα προστατεύσει τα παιδιά μας και το μέλλον της αυτής της χώρας από τα ερέβη που σκορπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες. Εχουμε τις δικές μας παραδόσεις και αξίες», δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Εκτός των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ο νέος νόμος ανησυχεί τον κόσμο του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας, που φοβούνται την ενίσχυση της λογοκρισίας, που είναι ήδη ισχυρή. Για παράδειγμα, το εμβληματικό μυθιστόρημα «Λολίτα» του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ μπορεί να απαγορευθεί.

Η πώληση αγαθών που περιέχουν απαγορευμένες πληροφορίες» θα είναι πλέον απαγορευμένη και, κατά συνέπεια, «οι ταινίες που "προωθούν" "μη παραδοσιακές" σχέσεις δεν θα λάβουν άδεια κυκλοφορίας», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Δούμα.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, οι οποίοι βοήθησαν το Κατάρ να προετοιμαστεί για το ...

image descriptionΚόσμος

Η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, τα κύρια μέτρα του οποίου είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν αύριο. Σύμφωνα με τον Τύπο ο προϋ...

image descriptionΚόσμος

Η πρώην καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ παραδέχεται ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδίαζε από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομ...

image descriptionΚόσμος

Οι αρχές στην Τζενγκτζόου, μια πόλη στην κεντρική Κίνα που φιλοξενεί ένα τεράστιο εργοστάσιο για iPhone, έδωσαν σήμερα εντολή να τεθούν σε lockdown έξι εκατομμύρια άνθρωποι ύστερα ...

image descriptionΚόσμος

Οι τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί επανασυνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο, μετά την χθεσινή διακοπή συνεπεία των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας ...

image descriptionΚόσμος

Η πίστη στις διάφορες μαγικές πρακτικές είναι απρόσμενα εξαπλωμένη παγκοσμίως, αν και με μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα. Ενδεικτικά, πάνω ...