ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιονοστιβάδα χαμένων δισ. στα κρυπτονομίσματα – Το χρονικό της κατάρρευσης της FTX και οι επιπτώσεις

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX κατέθεσε την Παρασκευή αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ και ο Sam Bankman-Fried παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μετά από μια ταχεία κρίση ρευστότητας στον όμιλο κρυπτονομισμάτων που προκάλεσε την παρέμβαση ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Η προβληματική πλατφόρμα συναλλαγών κρύπτο πάλευε να συγκεντρώσει κεφάλαια δισεκατομμυρίων για να αποτρέψει την κατάρρευση, αφού οι έμποροι έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance εγκατέλειψε μια προτεινόμενη συμφωνία διάσωσης.

 

Η εταιρεία ανέφερε σε μια δήλωση στο Twitter την Παρασκευή ότι η FTX, το συνδεδεμένο με αυτήν ταμείο συναλλαγών κρύπτο Alameda Research και περίπου 130 άλλες εταιρείες έχουν κινήσει εθελοντική διαδικασία πτώχευσης του κεφαλαίου 11 στο Ντέλαγουερ.

  • Ο John J Ray III ορίστηκε να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τον Bankman-Fried, ανέφερε η δήλωση.

Ο Bankman-Fried ανέφερε ότι η κατάθεση αίτησης πτώχευσης «δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει το τέλος για τις εταιρείες» και ότι ήταν «αισιόδοξος» ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «θα βοηθήσει να παράσχει ό,τι καλύτερο».

 
  • Στην αίτηση πτώχευσής της, η FTX Trading ανέφερε ότι έχει ενεργητικό ύψους 10 έως 50 δισ. δολαρίων, υποχρεώσεις ύψους 10 έως 50 δισ. δολαρίων και περισσότερους από 100.000 πιστωτές.

Η αναταραχή της εβδομάδας έπληξε τις ήδη προβληματικές αγορές κρυπτονομισμάτων, στέλνοντας το bitcoin σε χαμηλά δύο ετών.

  • Το Βitcoin κινείται στο όριο των 16.500 δολαρίων ενώ έφτασε και στο σημείο να καταγράφει πτώση ακόμα και 7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2020.
  • Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει το Bloomberg που εκτιμά πως το bitcoin θα πέσει ακόμη περισσότερο πριν καταφέρει να ανακάμψει.
  • Το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 75% από τα υψηλά που είχε καταγράψει το 2021 και φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της JP Morgan κάνουν λόγο ακόμα και για πτώση κάτω από τα 13.000 δολάρια.
  • Το Ethereum δεν έμεινε αλώβητο αφού βρέθηκε στα επίπεδα των 1.240 δολαρίων, υποχωρώντας ως και 6,2%.

Πώς η FTX έφθασε στη χρεοκοπία

Το FTX προσπαθούσε να συγκεντρώσει περίπου 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές και αντιπάλους, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο πηγές, καθώς το ανταλλακτήριο προσπαθούσε να σωθεί μετά τις αποσύρσεις πελατών.

 
  • Ορισμένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Sequoia και η SoftBank, είχαν ήδη μηδενίσει τις επενδύσεις της FTX. Η SkyBridge Capital εργάζεται για την επαναγορά της συμμετοχής της στην FTX, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας εναλλακτικών επενδύσεων Anthony Scaramucci σε συνέντευξή του στο CNBC την Παρασκευή.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και blockchain έπεσαν επίσης με το που έγινε γνωστή η είδηση.

Καθώς τα προβλήματα της FTX αυξάνονταν, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επενέβησαν.

Η FTX βρίσκεται υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις έρευνες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ζήτησε από την FTX EU να αναστείλει τις δραστηριότητές της στις 9 Νοεμβρίου, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή την Παρασκευή.

«Μόλις η Binance αποχώρησε από την αγορά της FTX μετά από μόλις 24 ώρες», δήλωσε ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής του κρυπτοδανειστή Nexo.

«Τώρα εισερχόμαστε στην επόμενη φάση της πτώσης, όπου θα γίνουμε μάρτυρες των επιπτώσεων δεύτερης τάξης και θα ανακαλύψουμε ποιες οντότητες ήταν εκτεθειμένες στην FTX και την Alameda».

Το πρωί της Τρίτης, ο Sam Bankman-Fried, ιδιοκτήτης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, αιφνιδίασε τους υπαλλήλους του με ένα ζοφερό μήνυμα.

«Λυπάμαι», τους είπε. «Τα σκάτωσα».

Ο λόγος για το mea culpa:

  • Η ανακοίνωσή του μισή ώρα νωρίτερα ότι ο αρχικός αντίπαλος του FTX, η Binance, σχεδίαζε να προβεί σε εξαγορά-σοκ της κύριας πλατφόρμας συναλλαγών του για να το σώσει από μια «κρίση ρευστότητας». Ο ιδρυτής της Binance Changpeng “CZ” Zhao, τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος είχε κατηγορήσει για σαμποτάζ, θα ήταν τώρα ο Λευκός Ιππότης του.

Οι σπόροι της πτώσης της FTX είχαν σπαρθεί μήνες νωρίτερα, προερχόμενοι από τα λάθη που έκανε ο Bankman-Fried αφού παρενέβη για να σώσει άλλες εταιρείες κρύπτο καθώς η αγορά κρύπτο κατέρρεε εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με συνεντεύξεις αρκετών ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Bankman-Fried και επικοινωνίες από τις δύο εταιρείες που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες που αφορούσαν την εταιρεία συναλλαγών του Bankman-Fried, την Alameda Research, οδήγησαν σε μια σειρά από απώλειες που τελικά έγιναν η καταστροφή του, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις δραστηριότητες της εταιρείας.

  • Οι συνεντεύξεις και τα μηνύματα ρίχνουν επίσης νέο φως στην πικρή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ανταγωνίζονταν για μερίδιο αγοράς και κατηγορούσαν δημοσίως ο ένας τον άλλον ότι προσπαθούσε να βλάψει τις επιχειρήσεις του άλλου. Η κατάσταση κορυφώθηκε την Τετάρτη, με την Binance να αποσύρεται από τη συμφωνία της και να ρίχνει το μέλλον της FTX στην αβεβαιότητα.

Κολλημένος χωρίς αγοραστή, ο Bankman-Fried έψαχνε τώρα για εναλλακτικούς χρηματοδότες, δήλωσαν δύο άτομα που βρίσκονται κοντά του. Αφού η Binance αποχώρησε, είπε στο προσωπικό της FTX σε ένα μήνυμα ότι η Binance δεν τους είχε προηγουμένως ενημερώσει για τυχόν επιφυλάξεις σχετικά με τη συμφωνία και ότι ο ίδιος «διερευνούσε όλες τις επιλογές».

Ο Bankman-Fried δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι «πιθανότατα θα είμαι πολύ πνιγμένος» για να δώσω συνεντεύξεις. Και στη συνέχεια δεν απάντησε σε νέα μηνύματα.

Η αποκάλυψη της σχεδιαζόμενης εξαγοράς από τον Zhao επισφράγισε μια εντυπωσιακή ανατροπή για τον Bankman-Fried. Ο 30χρονος είχε ιδρύσει την FTX με έδρα τις Μπαχάμες το 2019 και την οδήγησε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, συσσωρεύοντας μια περιουσία σχεδόν 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την Binance για λειτουργία χωρίς άδεια ή για παραβίαση των νόμων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα κατά της Binance για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παραβιάσεις κυρώσεων.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Binance βοήθησε ιρανικές επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2018 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μέρος μιας σειράς άρθρων του ειδησεογραφικού πρακτορείου φέτος σχετικά με την υποταγή του ανταλλακτηρίου με το οικονομικό έγκλημα.

Η σχέση του Zhao και του Bankman-Fried ξεκίνησε το 2019. Έξι μήνες μετά την έναρξη της FTX, ο Zhao αγόρασε το 20% για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε άτομο με άμεση γνώση της συμφωνίας. Εκείνη την εποχή, η Binance δήλωσε ότι η επένδυση «αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της οικονομίας των κρύπτο από κοινού».

Μέσα σε 18 μήνες, ωστόσο, η σχέση τους είχε χαλάσει.

Η FTX είχε αναπτυχθεί ραγδαία και ο Zhao την έβλεπε πλέον ως έναν πραγματικό ανταγωνιστή με παγκόσμιες φιλοδοξίες, δήλωσαν πρώην υπάλληλοι της Binance.

  • Όταν η FTX τον Μάιο του 2021 υπέβαλε αίτηση για άδεια στο Γιβραλτάρ για μια θυγατρική της, έπρεπε να υποβάλει πληροφορίες σχετικά με τους βασικούς της μετόχους, αλλά η Binance απέκρουσε τα αιτήματα της FTX για βοήθεια, σύμφωνα με μηνύματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των ανταλλαγών που είδε το Reuters.

Μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, οι δικηγόροι και οι σύμβουλοι της FTX έγραψαν στην Binance τουλάχιστον 20 φορές για λεπτομέρειες σχετικά με τις πηγές πλούτου του Zhao, τις τραπεζικές σχέσεις και την ιδιοκτησία της Binance, δείχνουν τα μηνύματα.
Τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο, ένας δικηγόρος της FTX είπε στον οικονομικό διευθυντή της Binance ότι η Binance «δεν συνεργαζόταν σωστά μαζί μας» και ότι κινδύνευαν να «διαταράξουν σοβαρά ένα σημαντικό έργο για εμάς»
.

Μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Bankman-Fried είχε κουραστεί να περιμένει. Αγόρασε πίσω το μερίδιο του Zhao στην FTX για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε άτομο με άμεση γνώση της συμφωνίας. Δύο μήνες αργότερα, με την Binance να μην εμπλέκεται πλέον, η ρυθμιστική αρχή του Γιβραλτάρ χορήγησε άδεια στην FTX.

  • Το ποσό αυτό καταβλήθηκε στην Binance, εν μέρει, σε νόμισμα της FTX, το FTT, δήλωσε ο Zhao την περασμένη Κυριακή – μια συμμετοχή που αργότερα θα διέταζε την Binance να πουλήσει, προκαλώντας την κρίση στην FTX.

Αυτόν τον Μάιο και τον Ιούνιο, η εταιρεία συναλλαγών του Bankman-Fried, η Alameda Research, υπέστη μια σειρά από απώλειες από συμφωνίες, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις δραστηριότητές της.

  • Επιδιώκοντας να στηρίξει την Alameda, η οποία κατείχε σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ο Bankman-Fried μεταβίβασε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια FTX, εξασφαλισμένα από περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων της FTT και μετοχών της πλατφόρμας συναλλαγών Robinhood Markets Inc, ανέφεραν. Η Alameda είχε γνωστοποιήσει ένα μερίδιο 7,6% στην Robinhood εκείνον τον Μάιο.

Στις 2 Νοεμβρίου, ωστόσο, μια έκθεση του ειδησεογραφικού πρακτορείου CoinDesk περιέγραψε λεπτομερώς έναν ισολογισμό που διέρρευσε και ο οποίος φέρεται να έδειχνε ότι μεγάλο μέρος των 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ενεργητικού της Alameda βρισκόταν σε FTT. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Caroline Ellison έγραψε στο Twitter ότι ο ισολογισμός αφορούσε απλώς ένα «υποσύνολο των εταιρικών μας οντοτήτων», με πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων να μην αντικατοπτρίζονται.

Αυτό δεν κατάφερε να σβήσει τις αυξανόμενες εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει η οικονομική υγεία της Alameda για την FTX.

  • Στη συνέχεια, ο Zhao δήλωσε ότι η Binance θα πουλήσει ολόκληρο το μερίδιό της στο νόμισμα, FTT, αξίας τουλάχιστον 580 εκατομμυρίων δολαρίων, «λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων που ήρθαν στο φως». Η τιμή του κατέρρευσε κατά 80% τις επόμενες δύο ημέρες και ένας χείμαρρος εκροών από το χρηματιστήριο επιταχύνθηκε, όπως δείχνουν τα δεδομένα blockchain.

Στο μήνυμά του προς το προσωπικό αυτή την εβδομάδα, ο Bankman-Fried δήλωσε ότι η εταιρεία είδε ένα «γιγαντιαίο κύμα απόσυρσης», καθώς οι χρήστες έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε crypto tokens από το FTX μέσα σε μόλις 72 ώρες. Οι καθημερινές αναλήψεις ανέρχονταν κανονικά σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, είπε ο Bankman-Fried στους υπαλλήλους του.
Μετά το tweet του Zhao ότι η Binance θα πουλήσει τη συμμετοχή της στο FTT, ο Bankman-Fried εξέφρασε την πεποίθηση ότι το FTX θα ξεπεράσει τις επιθέσεις του αντιπάλου του. Είπε στο προσωπικό ότι οι αναλήψεις ήταν «όχι συγκλονιστικά, πολύ αυξημένες», αλλά ήταν σε θέση να επεξεργαστούν τα αιτήματα.

«Συνεχίζουμε να τρέχουμε», έγραψε. «Προφανώς, η Binance προσπαθεί να μας κυνηγήσει. Ας είναι έτσι».

  • Αλλά από τη Δευτέρα η κατάσταση έγινε τρομερή. Αδυνατώντας να βρει γρήγορα έναν χρηματοδότη ή να πουλήσει άλλα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Bankman-Fried επικοινώνησε με τον Zhao, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση. Ο Zhao επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Bankman-Fried του τηλεφώνησε.

Ο Bankman-Fried υπέγραψε μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων για την Binance να αγοράσει τα μη αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία της FTX. Αυτό αποτίμησε την FTX σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν την επιστολή – αρκετά για να καλύψει το ανταλλακτήριο όλα τα αιτήματα ανάληψης, αλλά ένα κλάσμα της αποτίμησης του Ιανουαρίου.

  • Ο Zhao ανακοίνωσε την πιθανή συμφωνία αρκετές ώρες αργότερα, με τον Bankman-Fried να γράφει στο tweet «ένα τεράστιο ευχαριστώ στον «CZ»».

«Ας ζήσουμε για να πολεμήσουμε άλλη μια μέρα», δήλωσε ο Bankman-Fried στο προσωπικό στο Slack.

Οι υπάλληλοί του σοκαρίστηκαν. Ακόμη και τα στελέχη ήταν στο σκοτάδι σχετικά με το έλλειμμα της Alameda και το σχέδιο εξαγοράς μέχρι που ο Bankman-Fried τους ενημέρωσε εκείνο το πρωί, είπαν δύο άτομα που εργάζονταν μαζί του. Και οι δύο άνθρωποι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι η κατάσταση με την απόσυρση ήταν τόσο σοβαρή.

Στη συνέχεια, ήρθε η ανακοίνωση της Binance την Τετάρτη για την κατάργηση της εξαγοράς. «Τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχο ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε», δήλωσε η Binance. Ο Zhao έγραψε στο Twitter: «Θλιβερή μέρα. Προσπάθησα», με ένα emoji που κλαίει.

Με πληροφοριες από ieidiseis.gr

Διαβάστε επίσης

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑΚόσμος

Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές  το 2024 αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με στενό σύμβουλό...

Τραμπ: Την Τρίτη ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2024Κόσμος

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την Τρίτη πως θα είναι «υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές» του 2024, διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ένας στενός σύμβουλός του. ...

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν κατά Ελλάδας-ΗΠΑ – “Κρύβουν τρομοκράτες”Κόσμος

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Αθήνας και της Ουάσινγκτον προχώρησε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  από το Ουζμπεκιστάν όπου και βρίσκεται. Ο Τούρκος πρόεδρος  εξαπέλυσε καινούργι...

Προς μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών στην Αριζόνα-Με νίκη και στη Νεβάδα ελέγχουν τη ΓερουσίαΚόσμος

Η επικράτηση του Δημοκρατικού υποψηφίου στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές στην Αριζόνα φέρνει τους Δημοκρατικούς ένα βήμα από τον πλήρη έλεγχο της Γερουσίας.   Με καταμετρημένο ...

Ουκρανία: “Η Δύση πρότεινε όρους παράδοσης στον Πούτιν ” – Η αντίδραση των συνεργατών του – Τι αποκαλύπτει αναλυτής στην Daily MailΚόσμος

«Η Δύση πρότεινε όρους παράδοσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν», αποκάλυψε σήμερα ένας ακαδημαϊκός που είναι ειδικός σε θέματα πολιτικής της Ρωσίας, καθώς τα στρατεύματα της Μόσχας αναγκάσ...

Κίεβο: «Ο πόλεμος συνεχίζεται» μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας – ΗΠΑ: Αξιοσημείωτη νίκη των ΟυκρανώνΚόσμος

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο «πόλεμος συνεχίζεται» ύστερα από την επιτυχία της χώρας του στην ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ρωσικό στρατό Ο  Ουκρ...

Twitter: Έγινε «τσίρκο» μετά την αγορά από τον Μασκ - Τι λένε αναλυτές για τις «δύο εβδομάδες χάους»Κόσμος

Το Twitter του Έλον Μασκ «μπάζει νερό» από όλες τις πλευρές, παρά τις αντίθετες προσπάθειές του να παρακινήσει τους εργαζομένους Είχε υποσχεθεί το  Twitter  να μην μετατραπεί σε «κ...