ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μόσχα: Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτη που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Γιατί αποσύρθηκαν οι Ρώσοι από τη Χερσώνα – Τι αλλάζει στη «σκακιέρα» του πολέμου στην Ουκρανία

O Σεργκέι Σουροβίκιν, ή αλλιώς «Στρατηγός Αρμαγεδδών», είναι ο άνθρωπος που έλαβε την απόφαση για την απόσυρση, μόλις ένα μήνα από όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη Χερσώνα μαζί με άλλες τρεις ουκρανικές περιοχές, απειλώντας ότι θα τις υπερασπιστεί με κάθε μέσο ακόμα και με πυρηνικά.

Οι άλλοι δύο σκληροπυρηνικοί έμπιστοι του Πούτιν είναι ο τσετσένος ηγέτης Καντίρωφ, νούμερο 3 πλέον στην ιεραρχία του ρωσικού στρατού, και έχει βγει και από τις σκιές και ο Γεβγένι Πριγκόζιν της διαβόητης Βάγκνερ».

Τεράστιες είναι οι απώλειες του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εφιστά την προσοχή όλων, οι συνεργάτες του τονίζουν πως αποχωρώντας οι Ρώσοι ναρκοθετούν τα πάντα.

Η Δύση εκτιμά πως οι ρωσικές ήττες στα μέτωπα και κυρίως στην περιοχή οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν – που δεν θα παραστεί στο G20 – δεν έχει κάνει δηλώσεις. Αν και στο εσωτερικό ασκείται κριτική για την αποχώρηση, οι στενοί του συνεργάτες, Ραμζάν Καντίροφ και Γεβγκένι Πριγκόζιν σπεύδουν να στηρίξουν την απόφαση. Στη Χερσώνα, που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, εκτιμάται πως υπάρχουν πάνω από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες…και αναμένεται να χρειαστούν εβδομάδες για την πλήρη αποχώρησή τους.

Από το στούντιο της ΕΡΤ η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου επισημαίνει ότι κατά ομολογία των ίδιων των Ρώσων, αποκόπηκαν από την γραμμή ανεφοδιασμού. Βρέθηκαν στην δυτική Όχθη του Δνείπερου, έχοντας μπροστά τους Ουκρανούς στρατιώτες και πίσω έναν ποταμό χωρίς γέφυρες να περνούν από πάνω του, αφού τις είχαν βομβαρδίσει οι Ουκρανοί.

Ουσιαστικά, οι Ρώσοι εγκαταλείπουν στην ουσία το 40% του εδάφους της Χερσώνας και μέσα σε αυτό είναι και η ομώνυμη πόλη, η πρώτη μεγάλη που κατέλαβαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου.

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος Λούλα ξεσπά σε λυγμούς ενώ μιλά για την πείνα στη Βραζιλία - Δείτε βίντεοΚόσμος

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δικαιολόγησε τα δάκρυά του λέγοντας ότι "ποτέ δεν πίστευε ότι η πείνα θα επέστρεφε στη χώρα"   Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλ...

Μπάιντεν: H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτηΚόσμος

H παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας στη διάσκεψη COP27 για το κλίμα, υποσχόμενος ότι οι ...

Bloomberg: Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να καταθέσει νομοθετική πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριοΚόσμος

Με επιστολή τους προς τα κράτη μέλη της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν και η Τσεχική Προεδρία διαβεβαιώνουν ότι θα καταθέσουν νομοθετική πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στο φ...

ΗΠΑ: Τι ψήφισε η Gen Z στις ενδιάμεσες εκλογές - "Οι νέοι έσωσαν αυτές τις εκλογές"Κόσμος

«Οι νέοι έσωσαν αυτές τις εκλογές», δήλωσε η Βαρσίνι Πρακάς, επικεφαλής του κινήματος της νεολαίας για το Κλίμα «Sunrise Movement»   Οι προοδευτικοί Αμερικανοί είχαν πολλούς λόγους...

Δικάζεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης - Κινδυνεύει με αποκλεισμό από την πολιτική ζωήΚόσμος

Η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ξεκινά και πάλι σήμερα, με τη σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης να κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά ...

«Έλληνας θεός» στο Μετρό Κωνσταντινούπολης – Η διαφήμιση που εξαγρίωσε τους ισλαμιστέςΚόσμος

Μεγάλο ζήτημα φαίνεται πως έχει προκύψει στην Τουρκία από την διαφήμιση βιντεοπαιχνιδιού στο μετρό της  Κωνσταντινούπολης , που κοσμεί συρμούς του τρένου και απεικονίζει έναν «Έλλη...