ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: “Μέτρα τέλος, ο κοροναϊός δεν υπάρχει πια”

Ο σερ Τζον Μπελ (Sir John Bell) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξηγεί πως ουσιαστικά ο κορονοϊός που τόσα περιοριστικά μέτρα έφερε «δεν υπάρχει πια».

 

Ουσιαστικά ο πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά πως ο κορονοϊός έχει αποδυναμωθεί δραστικά κάτι που οφείλεται ως ένα βαθμό και στον εμβολιασμό.

 

Ο κορονοϊός που ανάγκασε πολλές χώρες παγκοσμίως να μπουν σε ένα κύκλο περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων «δεν υπάρχει πια». Αυτό υποστηρίζει υποστηρίζει πρώην κυβερνητικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

 

Ο σερ Τζον Μπελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος υπηρέτησε υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού, δήλωσε ότι ο ιός έχει αλλάξει ριζικά από το 2020.

Η Βρετανία αναγκάστηκε να προφυλαχθεί από τον ιό πριν εμφανιστούν τα εμβόλια, προκειμένου να σωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από το θάνατο και να μην κατακλυστεί το NHS (σ.τ.μ Σύστημα Υγείας).

«Εκείνη η ασθένεια που όλοι φοβόμασταν στις πρώτες εμφανίσεις της νόσου το 2020, που ήταν εκείνη η τρομερή πνευμονία που έβαζε τους ανθρώπους στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αυτή η ασθένεια ουσιαστικά δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο Τζον Μπελ .

Ο απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του κορονοϊού αυτόν τον χειμώνα στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 και φυσικά όσα είπε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Θα είναι σαν τη γρίπη»

Σημείωσε πως παρόλο που ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και να αρρωσταίνει τους ανθρώπους, η ευρεία ανοσία στην κοινότητα έχει αμβλύνει την ικανότητα του κορονοϊού να προκαλέσει κοινωνική καταστροφή.

«Οι άνθρωποι θα αισθάνονται λίγο άρρωστοι θα είναι λίγο σαν τη γρίπη και ίσως χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι στο κρεβάτι και δεν θα αισθάνεστε τόσο καλά», είπε.

«Αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από το αν τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν από τον φετινό χειμώνα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

«Όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο θα υποφέρεις από αυτή την ασθένεια και θα οδηγήσει σε νοσηλείες, το σύνδρομο που σε βάζει στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σπάνιο, αλλά θα έχεις ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και θα νοσηλευτούν», είπε.

«Νομίζω ότι το εμβόλιο είναι ένας καλός τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος, που δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά μειώνει τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

 

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην Αγγλία

Τα σχόλια του σερ Τζον Μπελ έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση έχει ήδη εξομαλυνθεί στην Αγγλία, παρά τις ζοφερές εκκλήσεις για επιστροφή των μασκών προστασίας.

Αναλυτές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) εκτιμούν ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα, δηλαδή 1 στους 30, είχαν μολυνθεί οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός αυτός, που βασίζεται σε τυχαίες εξετάσεις χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, ήταν αυξημένος κατά 12% μέσα σε μια εβδομάδα.

Ωστόσο, η ταχύτητα της αύξησης έχει επιβραδυνθεί δραστικά και οι εισαγωγές του ιού στο NHS έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) χαιρέτισε τα στοιχεία ως «ενθαρρυντικά» που δείχνουν ότι η τάση έχει ήδη αντιστραφεί.

 

Η κάμψη οφείλεται και στην αναμνηστική δόση

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η κάμψη μπορεί να οφείλεται στα «οφέλη από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έλαβαν τη φθινοπωρινή αναμνηστική δόση για τον κορονοϊό». Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Παρά το γεγονός ότι το κορονοϊός φαίνεται να εξομαλύνεται, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύμα γρίπης έχει αρχίσει, με τους ειδικούς να φοβούνται ότι μια “διπλή επιδημία” – η αναζωπύρωση του ιού σε συνδυασμό με την covid-19- θα μπορούσε να παραλύσει τις υπηρεσίες υγείας αυτό το χειμώνα.

Ο καθηγητής σερ Τζον πρόσθεσε τη φωνή του σε άλλους ειδικούς που καλούν τους Βρετανούς να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, προειδοποιώντας για μια κακή περίοδο γρίπης.

«Οι Αυστραλοί είχαν μια πολύ κακή περίοδο γρίπης», είπε.

Η χειμερινή περίοδος γρίπης της Αυστραλίας, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βρετανικού καλοκαιριού, χρησιμοποιείται από τις υγειονομικές αρχές ένδειξη για το τι θα επιφυλάσσει ο ιός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία στοιχεία για την Αγγλία δείχνουν ότι ένας στους 24 ανθρώπους (4,1%) με αναπνευστικά συμπτώματα βρέθηκε θετικός στη γρίπη, με βάση δείγματα που ελήφθησαν από περίπου 15.000 άτομα που υπέφεραν από βήχα, ρινική καταρροή και δύσπνοια την εβδομάδα έως τις 16 Οκτωβρίου.

Τα κρούσματα γρίπης ήταν υψηλότερα μεταξύ των ηλικιών 5 έως 14 ετών, με ένα στα πέντε άτομα (10,8%) με συμπτώματα να είναι θετικό για γρίπη, και ακολουθούν οι ηλικίες 15 έως 44 ετών (8,1%).

Οι υπεύθυνοι υγείας ανέφεραν επίσης αύξηση των ατόμων με γριπώδη νόσο που κλείνουν ραντεβού με τον παθολόγο.

Επίσης, σημειώθηκε άλμα στις εισαγωγές για γρίπη στα νοσοκομεία, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών τόσο στους απλούς θαλάμους όσο και στην εντατική θεραπεία.

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμός στην Ινδία για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από τον Ρίσι ΣούνακΚόσμος

Πολλοί Ινδοί δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους που ένας ινδικής καταγωγής πολιτικός, ο Ρίσι Σούνακ, θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρο...

Η μάχη της Χερσώνας: Γιατί η ουκρανική περιφέρεια αποτελεί στρατηγικό έπαθλοΚόσμος

Οι ουκρανικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας που κατέλαβε η Μόσχα κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκραν...

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη» βόμβαΚόσμος

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη» βόμβα στο έδαφός της, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γ...

Ρίσι Σούνακ: "Ενότητα ή πεθαίνουμε" - Δραματικό μήνυμα στους Τόρις, απέκλεισε τις εκλογέςΚόσμος

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019,...

Για πρώτη φορά ακούστηκε ο ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης και θυμίζει...θρίλερ - ΑκούστεΚόσμος

Κάπως τρομακτικός, θυμίζοντας...θρίλερ, είναι ο ήχος του προστατευτικού μαγνητικού πεδίου της Γης. Για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), επιστή...

Ρίσι Σούνακ: Το παιδί Ινδών μεταναστών που έγινε πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΚόσμος

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, με καταγωγή από την Ινδία και πιστός ινδουιστής,  ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον...

Viral τα καπέλα κατά της αντιγραφής στις Φιλιππίνες – Από χάρτινες αυγοθήκες μέχρι σακούλες και μαντίλιαΚόσμος

Viral έχουν γίνει οι φωτογραφίες των μαθητών στις  Φιλιππίνες  που φορούν τα λεγόμενα «καπέλα κατά της αντιγραφής», κατά τη διάρκεια  εξετάσεων σε πανεπιστήμια. Όπως αναφέρει το BB...