ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχέδια της Δύσης για την αποτροπή του πανικού στον πληθυσμό σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία

Δυτικοί αξιωματούχοι εμπλέκονται σε παρασκηνιακό σχεδιασμό, για να αποτρέψουν το χάος και τον πανικό στις χώρες της Δύσης, σε περίπτωση που η Ρωσία ενδέχται να πυροδοτήσει πυρηνική βόμβα μέσα ή κοντά στην Ουκρανία.

Αν και μια πυρηνική κρίση θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, οι πηγές αναφέρουν ότι αξιωματούχοι διεθνώς επανεξετάζουν τα σχέδια για την παροχή έκτακτης υποστήριξης και διαβεβαίωσης σε πληθυσμούς που φοβούνται την πυρηνική κλιμάκωση.


Υπαινιγμοί για τις συγκεκριμένες σκέψεις προέκυψαν σε μια ενημέρωση από έναν αξιωματούχο την Παρασκευή, ο οποίος ρωτήθηκε εάν θα υπήρχαν μέτρασε περίπτωση πανικού, όπου οι άνθρωποι θα εγκαταλείπουν μαζικά τις πόλεις φοβούμενοι την κλιμάκωση μετά από ένα πυρηνικό συμβάν.

Οι κυβερνήσεις συμμετείχαν σε «συνετό σχεδιασμό για μια σειρά από πιθανά σενάρια», είπε ο δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αν και τόνισε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο θα ήταν απεχθής.

 

Οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, ακόμη και οι σχολικές ασκήσεις για το πώς να επιβιώσετε από έναν πυρηνικό πόλεμο ήταν χαρακτηριστικό του ψυχρού πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας duck and cover στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950, Protect and Survive στη Μ. Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και «Όλοι έχουν ένα ευκαιρία» στη Δυτική Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Αυτές οι εκστρατείες αποτέλεσαν αντικείμενο σημαντικής κριτικής και παρωδίας για την πρότασή τους ότι θα μπορούσε κάποιος να επιβιώσει μια ολοκληρωτική πυρηνική σύγκρουση, αν και στην περίπτωση αυτή η εστίαση υποτίθεται ότι είναι στην αποτροπή του δημόσιου πανικού υπό τον φόβο μιας ανεξέλεγκτης πυρηνικής κλιμάκωσης που θα να στοχοποιηθούν μεγάλες πόλεις.

Η Kate Hudson, η γενική γραμματέας της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό , δήλωσε: «Αυτός ο «συνετός σχεδιασμός» αναφέρεται στην εκστρατεία Protect and Survive της βρετανικής κυβέρνησης στην εποχή του ψυχρού πολέμου – η οποία καταδικάστηκε απερίφραστα από το CND ως λανθασμένη εντύπωση ότι μια πυρινική επίθεση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με το άσπρισμα των παραθύρων και άλλες ασάφειες».

Καθώς η Μόσχα έχει υποστεί ανατροπές στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εντείνει τη ρητορική για τα πυρηνικά, λέγοντας τον περασμένο μήνα ότι θα χρησιμοποιούσε «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος.

Ο δυτικός αξιωματούχος είπε ότι τα σχόλια του Ρώσου προέδρου σχετικά με την πυρηνική χρήση ήταν «βαθιά ανεύθυνα» και καμία άλλη χώρα δεν μιλούσε για πυρηνικά όπλα. «Δεν το βλέπουμε αυτό ως πυρηνική κρίση», είπαν.

Απηχώντας τα σχόλια των ΗΠΑ, ο αξιωματούχος είπε: «Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα έσπαγε ένα ταμπού που επικρατούσε από το 1945», το οποίο «θα οδηγούσε σε σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία, καθώς και για όλους τους άλλους».



Προς τα τέλη του περασμένου μήνα, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» για τη Μόσχα εάν επιδιώξει να αναπτύξει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, το οποίο μπορεί να έχει την ισχύ έξι ή επτά εκρήξεων στη Χιροσίμα.

Η Δύση δεν θέλει να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να αντιδράσει, διατηρώντας μια σκόπιμη ασάφεια – και την Παρασκευή ο αξιωματούχος δεν ανέπτυξε το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες με πυρηνικά όπλα. Αλλά η προσδοκία είναι ότι για να αποφευχθεί η ταχεία κλιμάκωση, οποιαδήποτε αρχική απάντηση θα ήταν μη πυρηνική.

Την Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν σπάζοντας την ιεραρχία είπε ότι δεν θα διέταζε αντίποινα ίδας κλίμακας σε περίπτωση που θα υπήρχε ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι τα θεμελιώδη συμφέροντα της χώρας «δεν θα επηρεάζονταν καθόλου άμεσα εάν, για παράδειγμα, γινόταν μια βαλλιστική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, στην περιοχή».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας GCHQ, δήλωσε ότι δεν είδε κανένα σημάδι ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο μέσα ή γύρω από την Ουκρανία. Είναι δουλειά του πρακτορείου του να βοηθά στην παρακολούθηση των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων και αν ο στρατός του προσπαθούσε να συνδυάσει μια πυρηνική κεφαλή με έναν συμβατικό πύραυλο.

Οι ειδικοί γενικά πιστεύουν ότι ο Πούτιν μπλοφάρει, προσπαθώντας να προκαλέσει φόβο και αβεβαιότητα στη Δύση, για να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ δεν θα μπουν στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας.

 

Πληροφορίες από guardian 

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Στη δίνη μεγάλης κρίσης η νέα κυβέρνηση – Σενάρια ακόμη και για πτώση της ΤραςΚόσμος

Ο υπουργός Οικονομικών αποπέμφθηκε, η στερλίνα υποχωρεί και τα στοιχήματα για τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό επιστρέφουν… Όλα αυτά, δε, μόλις πέντε εβδομάδες μετά την «ορκωμοσία» ...

Πούτιν: Μια απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ θα οδηγούσε σε “παγκόσμια καταστροφή”Κόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε απευθείας σύγκρουση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία θα οδηγούσε σε μια «παγκόσμια καταστροφή».   «Ελπίζω ότι εκεί...

Bloomberg: Ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη προβλέπει η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΚόσμος

Ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ προβλέπουν για φέτος οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, όπως γράφει το  Bloomberg. Προφανώς, εάν η...

Γαλλία: «Δεν έχει νόημα» το σχέδιο Ερντογάν-Πούτιν για κόμβο ρωσικού αερίου στην ΤουρκίαΚόσμος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία στην Ανατολική Θράκη του «κόμβου αερίου» που προτείνεται από το ρ...

Ρωσία: Η επισκευή της γέφυρας της Κριμαίας θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ΙούλιοΚόσμος

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε την επισκευή έως την 1η Ιουλίου 2023 της γέφυρας της Κριμαίας, που καταστράφηκε εν μέρει από μια έκρηξη που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο γι...

Βρέθηκαν λείψανα αυγών δεινοσαύρων ηλικίας 80 εκατομμυρίων ετών στην Ανατολική ΚίναΚόσμος

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στην επαρχία Jiangxi της κεντρικής Κίνας απολιθωμένες φωλιές με αυγά δεινοσαύρων που χρονολογούνται από την ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν από 80 εκατ...

Χουλουσί Ακάρ: Τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικάΚόσμος

Θετική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης Τούρκων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλ...

Βρετανία: Τα Βασιλικά Ταχυδρομεία σχεδιάζουν την κατάργηση έως και 10.000 θέσεων εργασίας μέχρι τον ΑύγουστοΚόσμος

Τα Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία (Royal Mail), που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, σχεδιάζουν την κατάργηση έως και 10.000 θέσεων εργασίας από τώρα μέχρι τον Αύγουστο, όπως α...