ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενόχληση Άγκυρας για έκθεση της Κομισιόν: "Αντανακλά τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις"

«Η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαστικό όργανο που αποφασίζει για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ισχυρίζεται το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Τα πυρά της Τουρκίας συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις αναφορές στην έκθεση – καταπέλτη της Κομισιόν για την Τουρκία και τις απειλές της προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για έκθεση δίχως όραμα και για προκατειλημμένη στάση της ΕΕ έναντι της Άγκυρας.

 

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η έκθεση της Κομισιόν αντικατοπτρίζει τις «παράνομες και μαξιμαλιστικές» απόψεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου.

 

 

 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

 

«Η Έκθεση για την Τουρκία για το 2022, που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την οπτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας, η οποία απέχει πολύ από τη στρατηγική της σκοπιά και δεν έχει όραμα. Αυτή η έκθεση, στην οποία αγνοούνται οι ευθύνες έναντι της υποψήφιας χώρας Τουρκίας και επιδεικνύεται μια προσέγγιση διπλών προτύπων, είναι ένα άλλο παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

»Ενώ τονίστηκε η σημασία τής από κοινού δράσης και της συνεργασίας ενάντια στις κοινές προκλήσεις στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του προέδρου μας, είναι λυπηρό που αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης δεν αντικατοπτρίστηκε στην Έκθεση για την Τουρκία.

»Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ, που δεν αίρει τα πολιτικά εμπόδια στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ενάντια στο πολιτικό μας σύστημα, στους πολιτικούς και την διοίκησή μας, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα μας, σε ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας.

 

 

«Η ΕΕ δεν καθορίζει ΑΟΖ»

 

»Το γεγονός ότι οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων, αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι και δεν περιλαμβάνονται με κανέναν τρόπο οι απόψεις της χώρας μας και της τδβκ, γεγονός που αποκαλύπτει ξεκάθαρα για ποιανού συμφέροντα συντάχθηκε η έκθεση.

»Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η πράξη της ΕΕ με αυτό τον τρόπο είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο».

 

«Να μας χρωστάτε και χάρη για τα ουκρανικά σιτηρά»!

 

«Στην έκθεση, η χώρα μας επικρίνεται για τη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και δεν έχει καμία υποχρέωση. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στην προσέγγιση αρχών της Τουρκίας.

 

»Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, η ΕΕ θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως υποψήφια προς διαπραγμάτευση χώρα, όχι ως τρίτη χώρα που θα της χτυπήσει την πόρτα όταν χρειάζεται και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της αρχής της πιστότητας του συμφώνου. Οι εκθέσεις της ΕΕ θα ληφθούν σοβαρά υπόψη μόνο όταν υιοθετηθεί μια τέτοια προσέγγιση».

 
 
Πηγή: In.gr

Διαβάστε επίσης

Ρώσος αξιωματούχος: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο ΠόλεμοΚόσμος

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο ...

Καταδικάζει η ΓΣ του ΟΗΕ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών από τη ΡωσίαΚόσμος

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας τ...

Φρίκη και στην Βρετανία: Είκοσι τέσσερις άνδρες βίαζαν και εξέδιδαν 13χρονηΚόσμος

Η τραγική υπόθεση βιασμού ενός 13χρονου κοριτσιού, που θυμίζει έντονα  την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, έρχεται εκ νέου στο φως στη Βρετανία, καθώς οι Αρχές συλλαμβάνουν συνεχ...

Επικεφαλής Gazprom: Δεν επαρκούν τα αποθέματα αερίου για να βγάλει η Ευρώπη τον χειμώναΚόσμος

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα αερίου που διαθέτει», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ...

Αμερικανική Γερουσία: Τι σημαίνει η απόσυρση της τροπολογίας που έβαζε φρένο στην πώληση F16 στην Τουρκία – Κρίσιμο παρασκήνιοΚόσμος

Η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16 αποδίδεται στην απόφαση να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφα...