ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Ρωσικά αντίποινα με 19 νεκρούς – Με πιο σκληρά πλήγματα απειλεί ο Πούτιν

Με τυφλά χτυπήματα και θύματα δεκάδες νεκρούς “απαντά” η Μόσχα στην επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, το Κίεβο βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο του Πούτιν και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, με την πλειονότητά τους να είναι άμαχοι πολίτες.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιδρομών σε ολόκληρη την Ουκρανία τη Δευτέρα. «Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 105 τραυματίστηκαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 80 πυραύλους σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, προκαλώντας ζημιές σε συγκεκριμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Περισσότερες από 300 τοποθεσίες έμειναν χωρίς ρεύμα σε όλη τη χώρα μετά τις επιθέσεις, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι η Ρωσία το πρωί της Τρίτης πραγματοποίησε πλήγμα στη Ζαπορίζια, μια πόλη που ελέγχεται από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι 12 πύραυλοι S-300 εκτοξεύτηκαν σκοτώνοντας ένα άτομο στην τελευταία από μια σειρά επιθέσεων στην πόλη.

Εξάλλου, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έθεσαν σε επιφυλακή ολόκληρη την Ουκρανία για περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις σήμερα, όπως μεταδίδει από το Κίεβο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Ονισένκο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε, εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Κασπία και άλλα σημεία, με κατεύθυνση προς την Ουκρανία, με στόχο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έστειλαν ορισμένους κατοίκους πίσω στα καταφύγια μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας στην πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες πόλεις. Εκτός από τις συνηθισμένες σειρήνες, οι κάτοικοι του Κιέβου έλαβαν και μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο συναγερμόςμ με δυνατό ήχο συνοδευόταν από γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα για την πιθανότητα επίθεσης.

Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 που επιχειρούν πάνω από την Κασπία Θάλασσα εκτόξευσαν πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος γύρω στις 7:00 το πρωί της Τρίτης. Ανέφερε ότι τέσσερις πύραυλοι καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεροπορική δύναμη γύρω στις 9:00 το πρωί.

«Η Ρωσία απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι κράτος τρομοκράτης και χρειάζεται αποτροπή με τον πιο σθεναρό τρόπο», έκρινε ο ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κισλίτσα. Ο ρώσος ομόλογός του Βασίλι Νεμπένζια αντιγύρισε χαρακτηρίζοντας το «καθεστώς» στο Κίεβο «την πιο σκανδαλώδη τρομοκρατική οργάνωση», δύο ημέρες μετά την έκρηξη, τη «δολιοφθορά» κατά τη Μόσχα, που προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Η απευθείας αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και το NATO δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας ούτε επιδίωξή της, αλλά η Ρωσία θα αντιδράσει στην μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης στη σύρραξη στην Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. «Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες», τόνισε ο κ. Ριάμπκοφ.

Την ίδια ώρα, Ρώσοι εθνικιστές επαινούν τη στάση της Μόσχας και κάνουν λόγο για πολυαναμενόμενη “απάντηση” στην καταστροφή της γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας. Πολλοί υποστήριξαν, ωστόσο, ότι η Μόσχα πρέπει να διατηρήσει την ένταση των επιθέσεων για να κερδίσει τον πόλεμο τώρα.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται όμηρος των απόψεων των συμμάχων του για το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η επίθεση στην Ουκρανία. «Ο φόβος της ήττας είναι τόσο δυνατός, ειδικά για όσους έχουν πλέον βυθιστεί πλήρως σε αυτό το στρατιωτικό εγχείρημα, που η αναποφασιστικότητα του Πούτιν έχει γίνει πρόβλημα», είπε αναλυτής.

Οι υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν εδώ και εβδομάδες δραστικά βήματα στο πεδίο της μάχης. Αυτές οι πιέσεις εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, λίγο μετά την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς, σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος.

Την ίδια ώρα, όμως, οι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν απελπισμένη κίνηση του Πούτιν το μπαράζ βομβαρδισμών.

(Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Καταγγέλλει η Δύση τα “τυφλά” χτυπήματα

Με ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων αντέδρασαν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης στο νέο κύμα των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα τρομοκρατηθεί, ενώ η Μόσχα απηύθυνε νέα προειδοποίηση για κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.

Tην έντονη καταδίκη του για «τα φρικτά και απαράδεκτα πλήγματα που εξαπέλυσε η Ρωσία στο Κίεβο και σε ολόκληρη την Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού. «Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 10/10 ότι είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν την «απόλυτη βαρβαρότητα» της επίθεσης που εξαπέλυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας θα ζητήσει σήμερα από τους άλλους ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών της G7 να παραμείνουν σταθεροί στην υποστήριξή τους απέναντι στην Ουκρανία, ενώ θα αιτηθεί μία επείγουσα διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κλιμάκωση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων.

(Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)

Η Βρετανία έχει χαρακτηρίσει ως απαράδεκτες τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών περιοχών στην Ουκρανία και η Τρας έχει δηλώσει ότι η ψηφιακή διάσκεψη της G7 στην οποία θα λάβει μέρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι μία ευκαιρία επανεπιβεβαίωσης της ενότητας για την αντίθεση των χωρών κατά της ρωσικής εισβολής.

Την ίδια ώρα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά προειδοποιεί ότι η Λευκορωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις, αν αυξήσει την εμπλοκή της στην σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι έδωσε εντολή για την ανάπτυξη στρατού μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία σε απάντηση στην, όπως δήλωσε, σαφή απειλή που θέτουν στην Λευκορωσία το Κίεβο και οι υποστηρικτές του στη Δύση. Τα σχόλια αυτά του Λουκασένκο δείχνουν πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία, πιθανώς με μια συνδυασμένη κοινή δύναμη Ρωσίας-Λευκορωσίας στη βόρεια Ουκρανία.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Διώξεις στον ύποπτο για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν πριν από 15 χρόνια στην ΠορτογαλίαΚόσμος

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι άσκησαν διώξεις σε βάρος ενός 45χρονου Γερμανού, του υπόπτου για την απαγωγή και τη δολοφονία της 3χρονης Μαντλίν ΜακΚάν, γι...

Ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής από το ΝΑΤΟ στη «σκιά» των απειλών ΠούτινΚόσμος

Εν μέσω απειλών για τη χρήση πυρηνικών όπλων από το καθεστώς του Κρεμλίνου, το ΝΑΤΟ διαμηνύει ότι θα πραγματοποιήσει τις ετήσιες ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής την επόμενη εβδομάδα. ...

Ντράγκι προς Ζελένσκι: Οι απαράδεκτες βάρβαρες επιθέσεις χειροτερεύουν τις ρωσικές ευθύνεςΚόσμος

Πριν από λίγο το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης μετέδωσε πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της G7, είχε μια νέα τηλεφωνική επικοι...

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις σε άμαχους και πολιτικές υποδομές - Καταδίκη των ρωσικών βομβαρδισμών και από τους Εννέα του ΒουκουρεστίουΚόσμος

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία χθες Δευτέρα «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκο...

Β. Σόιμπλε σε Γερμανούς: Μην γκρινιάζετε, φορέστε πουλόβερ, πάρτε κεριά και σπίρταΚόσμος

Πεπεισμένος ότι ο ρώσος πρόεδρος «στο τέλος θα υπολογίσει με τη λογική», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συμβουλεύει τη Δύση να μην υ...

Προκλητικός Ερντογάν: Ζητά να κληθεί η Ελλάδα σε διάλογο σε διμερή βάσηΚόσμος

Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίζεται και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτή τη φορά κατηγορεί την Ελλάδα για εχθρική συμ...

Ισραήλ: Κοντά σε «ιστορική» συμφωνία με τον Λίβανο για θαλάσσια σύνορα και φυσικό αέριοΚόσμος

Το Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται κοντά σε μια «ιστορική» συμφωνία με τον Λίβανο για την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφωνίας στα σύνορα σχετικά με τα πλούσια σε φυσικό αέριο...

Γαλλίδα ΥΠΕΞ για Λευκορωσία : Μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις, αν αυξήσει την εμπλοκή της στην ΟυκρανίαΚόσμος

Η Λευκορωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις, αν αυξήσει την εμπλοκή της στην σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε γαλλικό ραδιοσταθμό η Γαλλίδα υπουργός ...

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες ανά την Ουκρανία - Δεύτερη ημέρα κλιμάκωσης από τους ΡώσουςΚόσμος

Στόχος νέας ρωσικής επίθεσης ήταν την Τρίτη η Ζαπορίζια, μία ημέρα μετά το μπαράζ των πιο σφοδρών βομβαρδισμών που δέχθηκε η Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες της εισβολής και τις νέε...