ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες ανά την Ουκρανία - Δεύτερη ημέρα κλιμάκωσης από τους Ρώσους

Στόχος νέας ρωσικής επίθεσης ήταν την Τρίτη η Ζαπορίζια, μία ημέρα μετά το μπαράζ των πιο σφοδρών βομβαρδισμών που δέχθηκε η Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες της εισβολής και τις νέες απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για «σκληρή απάντηση» στην περίπτωση που συνεχιστούν οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις κατά της Ρωσίας. Την ίδια ώρα οι σειρήνες ήχησαν το πρωί σε ολόκληρη την Ουκρανία. 

Ειδικότερα, η πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αποτέλεσε και πάλι στόχο των ρωσικών  πυραυλικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής της περιφέρειας Ολεξάντρ Σταρούχ. Σύμφωνα με τον Σταρούχ, λίγο μετά τις 06:00 τοπική ώρα, η Ρωσία έπληξε υποδομές στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Έμινε Ντζέπαρ, η Ρωσία εκτόξευσε τουλάχιστον δεκαπέντε πυραύλους στη Ζαπορίζια χθες το βράδυ, με στόχο «ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα ιατρικό ίδρυμα και κτίρια κατοικιών».


Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, από την επίθεση της Τρίτης στη Ζαπορίζια υπάρχει ένα νεκρός, ενώ μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι ένα σχολείο. 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα ανέφερε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε άλλη μια πυραυλική επίθεση.


Αναφορές για επιθέσεις κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν επίσης για την περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ και στην Βινιτσκά. Επικαλούμενο τη Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας, το Ukrainska Pravda αναφέρει ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ladyzhynska στη νοτιοδυτική πόλη Βινιτσκά βομβαρδίστηκε από δύο drones καμικάζι Shahed-136.

Παράλληλα, το πρωί της Τρίτης οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έθεσαν  το σύνολο της Ουκρανίας σε συναγερμό για νέες πυραυλικές επιθέσεις. «Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφεραν στο Telegram.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά πλήγματα.

Οι πόλεις που επλήγησαν από τις επιθέσεις την περασμένη ημέρα είναι το Κίεβο, η Λβιβ, το Ρίβνε, το Ζιτόμιρ, το Τερνοπίλ, το Χμελνίτσκι, το Ιβάνο-Φρανκίβσκ, η Βίντστσα, το Χάρκοβο, το Κρεμεντσούκ, το Ντνίπρο, το Κρύβι Ριχ, το Μικολάιβ και η Οδησσός, ανέφερε το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Στην περιοχή Κρύβι Ριχ- από την οποία κατάγεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι-, σύμφωνα με το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, 98 ανθρακωρύχοι είναι παγιδευμένοι μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό της Ρωσίας. Οι διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις οδήγησαν στον εγκλωβισμό των 98 ανθρακωρύχων, με τους διασώστες να εργάζονται για τον απεγκλωβισμό τους. Σχεδόν 900 ανθρακωρύχοι είχαν παγιδευτεί σε τέσσερα ορυχεία μετά τις επιθέσεις, αλλά οι περισσότεροι απεγκλωβίστηκαν. 

Να σημειωθεί πως προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναφέρουν και άλλες περιοχές μετά τα χθεσινά πλήγματα. 

Ζελένσκι: Θέμα χρόνου η αποκατάσταση των ζημιών
Στο πλαίσιο του βραδυνού διαγγέλματός του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βιντεοσκόπησε τον εαυτό του κοντά σε οχήματα που φαίνεται να καθαρίζουν μία από τις περιοχές που δέχθηκαν επίθεσεη χθες. «Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα. Θα αποκαταστήσουμε όλα τα αντικείμενα που υπέστησαν ζημιές από την επίθεση των Ρώσων τρομοκρατών. Είναι μόνο θέμα χρόνου», είπε.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να καταρρίψει περισσότερους από τους μισούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας, αλλά προειδοποίησε επίσης για τη συνεχιζόμενη απειλή. «Ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας και προσέξτε τις σειρήνες. Ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ, αλλά παλεύουμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας ότι η Ρωσία κατέφυγε σε επιθέσεις με πυραύλους επειδή «δεν μπορούν να μας αντιταχθούν στο πεδίο της μάχης». «Λοιπόν, ας κάνουμε το πεδίο της μάχης ακόμα πιο οδυνηρό για τον εχθρό», είπε.

Το μεγάλο ερώτημα 
Το ζωτικής σημασίας ερώτημα τις επόμενες ημέρες είναι εάν οι τελευταίες επιθέσεις πρόκειται για κίνηση εκδίκησης ή προχωράμε προς την έναρξη κάτι μεγαλύτερου και σοβαρότερου. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το αν η Ρωσία έχει τα αποθέματα πυραύλων για να διατηρήσει μια τέτοια προσέγγιση, όπως σημειώνει ο Dan Sabbagh σε ανάλυσή του για τον Guardian. 

 

Πηγή: Ναυτεμπορική  

Διαβάστε επίσης

Ισραήλ: Κοντά σε «ιστορική» συμφωνία με τον Λίβανο για θαλάσσια σύνορα και φυσικό αέριοΚόσμος

Το Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται κοντά σε μια «ιστορική» συμφωνία με τον Λίβανο για την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφωνίας στα σύνορα σχετικά με τα πλούσια σε φυσικό αέριο...

Ουκρανία: Ρωσικά αντίποινα με 19 νεκρούς – Με πιο σκληρά πλήγματα απειλεί ο ΠούτινΚόσμος

Με  τυφλά χτυπήματα και θύματα δεκάδες νεκρούς  “απαντά” η Μόσχα στην επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Για πρώτη φορά μετά από μήνες,  το Κίεβο βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο του Πού...

Γαλλίδα ΥΠΕΞ για Λευκορωσία : Μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις, αν αυξήσει την εμπλοκή της στην ΟυκρανίαΚόσμος

Η Λευκορωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις, αν αυξήσει την εμπλοκή της στην σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε γαλλικό ραδιοσταθμό η Γαλλίδα υπουργός ...

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας εξετάζει το αίτημα της Σκωτίας για νέο δημοψήφισμαΚόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας εξετάζει από σήμερα το αίτημα της κυβέρνηση της Σκωτίας να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, με το Λονδίνο να εκτιμά...

Κτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γερμανικό προξενείο στο ΚίεβοΚόσμος

Το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο κτυπήθηκε κατά την σημερινή ρωσική πυραυλική επίθεση, αναφέρουν πληροφορίες της Bild. Σύμφωνα με το Reuters, είναι το πρώτο έδαφος χώρας ΝΑΤΟ που κ...

Ολόκληρες περιοχές δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες τις επόμενες δεκαετίες λόγω της ακραίας ζέστηςΚόσμος

Ολόκληρες περιοχές της Γης δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες τις επόμενες δεκαετίες λόγω των κυμάτων καύσωνα που θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πρ...