ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για black out στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας το χειμώνα

Κάποτε ήταν αδιανόητο ένα black out στα κινητά τηλέφωνα σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται πιθανό αυτόν τον χειμώνα, εάν οι διακοπές ρεύματος ή ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας εξουδετερώσουν τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για συντήρηση.

 

Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών λένε ότι φοβούνται ότι ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας την προοπτική διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που είναι απλωμένες σε όλη την επικράτειά τους.

Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

 

Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα σχέδιο που προτάθηκε από τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών στο χειρότερο σενάριο, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τα γενικά μπλακ-άουτ θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής. Οι βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, ανέφεραν οι πηγές.

Η γαλλική κυβέρνηση, οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και η Enedis, μια μονάδα της - κρατικά ελεγχόμενης - εταιρείας κοινής ωφελείας EDF (EDF.PA) , είχαν συνομιλίες για το θέμα το καλοκαίρι, ανέφεραν πηγές της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών (FFT), μια ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί την Orange (ORAN.PA) , την Bouygues Telecom (BOUY.PA) και την SFR της Altice, έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην Enedis επειδή δεν μπόρεσε να εξαιρέσει τις κεραίες από τις διακοπές ρεύματος.

Η Enedis αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν με την κυβέρνηση για το θέμα.

Η Enedis ανέφερε σε δήλωση στο Reuters ότι όλοι οι τακτικοί πελάτες αντιμετωπίζονται ισότιμα ??σε περίπτωση έκτακτων διακοπών.

Δηλώνοντας ότι μπόρεσε να απομονώσει τμήματα του δικτύου για την παροχή πελατών προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατός και ότι εναπόκειται στις τοπικές αρχές να προσθέσουν υποδομές τηλεπικοινωνιακών φορέων στη λίστα πελατών προτεραιότητας.

«Ίσως θα βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για το θέμα μέχρι αυτόν τον χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονώσουμε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας (από το υπόλοιπο δίκτυο)», δήλωσε ένας αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες με την Enedis, τους ομίλους τηλεπικοινωνιών και την κυβέρνηση.

 

Σουηδία, Γερμανία & Ιταλία 

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στη Σουηδία και τη Γερμανία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας με τις κυβερνήσεις τους, ανέφεραν αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών PTS συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς φορείς και άλλους κυβερνητικούς φορείς για την εξεύρεση λύσεων, ανέφερε. Αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για το τι θα συμβεί εάν η ηλεκτρική ενέργεια διανεμηθεί με δελτίο.

Η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων πρατηρίων καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος της PTS.

Το ιταλικό λόμπι των τηλεπικοινωνιών είπε στο Reuters ότι θέλει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να αποκλειστεί από οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος ή διακοπή εξοικονόμησης ενέργειας και θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εάν υποστούν απότομες διακοπές, δήλωσε ο επικεφαλής του λόμπι των τηλεπικοινωνιών Μάσιμο Σάρμι σε συνέντευξή του.

 

Κυκλοφοριακή ροή 

Οι κατασκευαστές εργαλείων τηλεπικοινωνιών Nokia (NOKIA.HE) και Ericsson (ERICb.ST) συνεργάζονται με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μετριάσουν τις επιπτώσεις μιας έλλειψης ρεύματος, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να αναθεωρήσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικά ραδιόφωνα σχέδια, δήλωσαν τα τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών.

Για να εξοικονομήσουν ενέργεια, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν λογισμικό για να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να κάνουν τους πύργους να «κοιμούνται» όταν δεν χρησιμοποιούνται και να απενεργοποιούν διαφορετικές ζώνες φάσματος, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται επίσης με τις εθνικές κυβερνήσεις για να ελέγξουν εάν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών.

Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 κινητούς ραδιοφωνικούς ιστότοπους (πύργους) και τα κινητά της συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Deutsche Telekom (DTEGn.DE) θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως στο ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπής ρεύματος, ανέφερε.

Η Γαλλία έχει περίπου 62.000 κινητούς πύργους και η βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να εξοπλίσει όλες τις κεραίες με νέες μπαταρίες, δήλωσε η πρόεδρος του FFT Liza Bellulo.

Συνηθισμένες στην αδιάλειπτη παροχή ρεύματος για δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες συνήθως δεν διαθέτουν γεννήτριες που να παρέχουν εφεδρική ισχύ για μεγαλύτερη διάρκεια.

«Είμαστε λίγο κακομαθημένοι ίσως σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετά σταθερή και καλή», δήλωσε στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. «Οι επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας ήταν ίσως λιγότερες από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες».

 

Πηγή: Reuters 

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απόφαση χωρίς επιστροφή η προσάρτηση των εδαφών από τον Πούτιν στην Ρωσία” – Φόβοι για κλιμάκωσηΚόσμος

Η Ρωσία θα προχωρήσει αύριο Παρασκευή και επίσημα στην προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, μια απόφαση που φέρνει μια νέα πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου.   Το Λουγκάνσ...

Nord Stream: Η διαρροή αερίου πιθανόν να σταματήσει την Δευτέρα, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρείαΚόσμος

Η διαρροή αερίου από τον κατεστραμμένο υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1 στην Βαλτική Θάλασσα είναι πιθανό να σταματήσει τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα στο Reuters η διαχειρίστρια εταιρεί...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Από γεράματα έφυγε από τη ζωή - Δείτε το πιστοποιητικό θανάτουΚόσμος

Τα γηρατειά αναφέρονται στο πιστοποιητικό θανάτου ως η αιτία που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ. Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικί...

ΝΑΤΟ για τις ζημιές σε αγωγούς: Θα απαντήσουμε ενωμένα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεσηΚόσμος

« Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση κατά των ζωτικών υποδομών των Συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση » τονίζεται σε  ανακοίνωση του ΝΑΤΟ  σχετικά με τ...

Ρωσία: Επίσημη τελετή προσάρτησης των 4 ουκρανικών περιοχών την Παρασκευή παρουσία ΠούτινΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί αύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Κρεμλίνο για την υπογραφή των συμφωνιών για την ένταξη των κατεχ...

Ζαχάροβα: Οι ΗΠΑ έχουν πλήρη έλεγχο στο πεδίο των διαρροών – Φυσικό αέριο μέσω ΟυκρανίαςΚόσμος

Η Ουάσιγκτον είχε “πλήρη έλεγχο” στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, στον πυθμένα της Βαλ...

Δανία: Για ποιο λόγο η βασίλισσα Μαργαρίτα αφαίρεσε τους τίτλους από τα εγγόνια τηςΚόσμος

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από 4 εγγόνια της, επιμένοντας ότι «είναι καλό για το μέλλον τους».   Η απόφαση της 82χρονης βασίλισσας έχει προκα...

Ρώσοι βασάνισαν Βρετανό αιχμάλωτο με το Mamma Mia: «Δεν θέλω να ξανακούσω ποτέ ABBA»Κόσμος

Ένας Βρετανός που αιχμαλωτίστηκε από Ρώσους ενώ πολεμούσε για τους Ουκρανούς ανέφερε τον βασανισμό του ακούγοντας, μεταξύ άλλων, συνεχόμενα τραγούδια των ABBA.  Ο λόγος για τον 48χ...