ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιταλία: Ουκρανία, ΕΕ, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή...ο ακροδεξιός συνασπισμός ανάμεσα σε συγκλίσεις και αποκλίσεις

Ουκρανία, Ευρωπαϊκή Ενωση, μετανάστευση και κλιματική αλλαγή: ο νικητήριος ακροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας έχει υπογράψει συμφωνία διακυβέρνησης.

Αλλά οι τρεις συνιστώσες του -Αδελφοί της Ιταλίας, Λέγκα και Forza Italia - παρουσιάζουν και σημεία διαφωνίας.

 

Εξωτερική πολιτική

Ο συνασπισμός δηλώνει ότι θέλει «να σεβαστεί τις ανειλημμένες δεσμεύσεις» της Ρώμης απέναντι στο ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει την υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

Ιστορικά, η πολιτική οικογένεια της Μελόνι έχει οικοδομηθεί επί του αντικομμουνισμού και υπερασπίζεται με θέρμη την Ατλαντική Συμμαχία στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ομως, ο Ματέο Σαλβίνι, το μέλλον του οποίου στην ηγεσία της Λέγκας είναι επισφαλές μετά την κατάρρευσή της στις κάλπες, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αλλωστε, δεν έχει κρύψει και κατά το παρελθόν τον θαυμασμό του για τον Πούτιν. Οσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πώς να γυρίσει την πλάτη στον πρόεδρο της Ρωσίας τον οποίο είχε συνοδεύσει το 2014 στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου;

Ο ακροδεξιός συνασπισμός εγγυάται την «πλήρη αποδοχή» από την Ιταλία «της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και κάνει λόγο για μία «περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική Ευρωπαϊκή Ενωση», απαιτώντας «την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και οικονομικής διακυβέρνησης».

Αν η Τζόρτζια Μελόνι έχει εγκαταλείψει την ιδέα του Italexit, εννοεί να αναμορφώσει την σχέση ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες.

«Η γιορτή τελείωσε, η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα όπως κάνουν οι άλλοι και μετά θα αναζητήσουμε κοινές λύσεις», προειδοποίησε κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

 

Οικονομία

Η Ιταλία θεωρείται πλέον από ορισμένους ο νέος ασθενής της ευρωζώνης. Το ιταλικό χρέος είναι κολοσσιαίο, ο πληθωρισμός πάνω από 9% και η φθίνουσα παραγωγικότητα φρενάρει την ανάπτυξη.

Εχει απόλυτη ανάγκη το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν στην Ιταλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο συνασπισμός της Μελόνι επιδιώκει «αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης με βάση τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις νέες προτεραιότητες», κυρίως, για να ληφθεί υπ' όψιν ο πληθωρισμός.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας το έκανε (για την ακρίβεια, η Λισαβώνα διατύπωσε αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση) και δεν είναι δυνατόν για την Ιταλία;», είχε αναρωτηθεί η Μελόνι στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

 

Αξίες

Οπως έχει ομολογήσει η Μελόνι, προωθεί «συντηρητικές» αξίες, τις οποίες άλλωστε συμμερίζεται μαζί με τους εταίρους της στον ακροδεξιό συνασπισμό, που εννοούν να υπερασπισθούν «τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και την εβραιοχριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης».

Για να γίνει αυτό, θέλουν να εφαρμόσουν «ένα σχέδιο υποστήριξης της γεννητικότητας που προβλέπει δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και εντός των επιχειρήσεων, παιγνιδότοπους» και την σταδιακή εισαγωγή του οικογενειακού συντελεστή.

Εχοντας εισέλθει σε έναν «δημογραφικό χειμώνα», ο οποίος θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο την χριστιανική της κληρονομιά, η Ιταλία δεν γεννά πλέον παιδιά και η αύξηση του πληθυσμού της προέρχεται από την μετανάστευση. Μετανάστευση που υπόσχονται να καταπολεμήσουν με την δημιουργία hot spots στις χώρες καταγωγής όπου θα γίνεται και η διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Σχεδιάζουν επίσης να «μπλοκάρουν τα πλοία» των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο «για να εμποδίσουν, σε συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές, την διακίνηση ανθρώπινων όντων».

Οταν ήταν υπουργός Εσωτερικών (2018-2019), ο Ματέο Σαλβίνι είχε απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στα ιταλικά λιμάνια των πλοίων που μετέφεραν διασωθέντες από την θάλασσα μετανάστες. Αποτέλεσμα, ο εγκλωβισμός εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά των ιταλικών ακτών σε καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες. Για την πολιτική του αυτή δικάζεται ενώπιον δικαστηρίου της Σικελίας.

 

Ενέργεια και περιβάλλον

Για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, ο συνασπισμός θεωρεί αναγκαία την «αειφόρο ενεργειακή μετάβαση» με την αύξηση της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια.

Δηλώνει ότι θέλει «να σεβασθεί» τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ιταλίας για την καταπολέμηση της «κλιματικής αλλαγής» - δεν χρησιμοποιεί τον όρο «υπερθέρμανση» - αλλά επίσης να επικαιροποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Ο Ματέο Σαλβίνι πήρε πρόσφατα θέση κατά του τερματισμού της παραγωγής αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα στον βόρεια Ιταλία μέχρι το 2035.

Η Ιταλία έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πρέπει να επιδιώξει «την διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας» και να κινηθεί προς την αυτάρκεια. Δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς και η ξηρασία που έπληξε αυτό το καλοκαίρι την χώρα και αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα επηρεάζει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν πάλι εκτός ορίων: "Θα λογοδοτήσουν οι Έλληνες – Δεν μπορούν να είναι συνομιλητές μας " - Απάντηση της Αθήνας : “Η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία μας”Κόσμος

Σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προχώρησε σήμερα η Τουρκία. Αφενός μεν με νέες παραληρηματικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφετέρο...

Κλιμακώνει η Άγκυρα: Κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις για τεθωρακισμένα σε νησιά - Ηχηρή απάντηση της ΑθήναςΚόσμος

Διπλωματικές πηγές: «Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις ως παντελώς αβάσιμες» Η απάντηση του Έλληνα πρέσβη: «Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί ...

Ρωσία: Συνεχίζονται οι μαζικές αντιδράσεις κατά της επιστράτευσης - Δεκάδες συλλήψειςΚόσμος

Περίπου εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, στο Νταγκεστάν στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της επιστράτευσης σε αυτή τη ρωσική περιοχή του Καυκάσου, που έχει πληρώσει ήδη βαρύ ...

Μακελειό σε σχολείο στη Ρωσία: Τουλάχιστον 13 νεκροί, ανάμεσά τους 7 παιδιά – Αυτοκτόνησε ο δράστηςΚόσμος

Ένοπλος άνοιξε πυρ τη Δευτέρα (26/9) σε  σχολείο  στην πόλη Ιζέβσκ της  Ρωσίας , όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την τοπική αστυνομία. Τουλάχιστον 1...

Μελόνι: Πώς πήγε από το 4% στο 26%;Κόσμος

Η δεξιά συμμαχία που αποτελείται από τα ακροδεξιά κόμματα Αδέλφια της Ιταλίας και Λέγκα και τη δεξιά παράταξη Φόρτσα Ιτάλια   κέρδισε περίπου το 44% των ψήφων στις εκλογές στην Ιτα...

Ιταλία/ Οκτώβριος 1922: Η άνοδος Μουσολίνι και οι αυταπάτες περί σταθερότηταςΚόσμος

Πριν από εκατό χρόνια, τέλη Σεπτεμβρίου 1922, η προσοχή της Ευρώπης, που ως τότε ήταν εστιασμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, άλλαξε κατεύθυνση και στράφηκε προς την Ιταλία, όπου α...