ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Οργισμένος" με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν για τα F16: Οι σχέσεις δεν είναι ιδανικές- Η συνέντευξη στο αμερικανικό PBS (vid)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, και ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ «δεν είναι ιδανικές» εμφανιζόμενος εξαιρετικά ενοχλημένος από το αμερικανικό «μπλόκο» στην αναβάθμιση και την αγορά των F-16.
«Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι σήμερα» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Και συνέχισε:


«Στην αμυντική βιομηχανία, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, υπάρχει το ανοιχτό ζήτημα των F-16. Έχουμε εξασφαλίσει τα F-16 από τις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, έχουν ληφθεί ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι καλό για δύο φιλικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως η κυβέρνησή του έχει μιλήσει με τους Ρεπουμπλικανούς και έχει λάβει τη στήριξή τους.

«Αν δεν μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με τα αμερικανικά F-16, τι θα κάνουμε; Φυσικά, θα φροντίσουμε τους εαυτούς μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε μια «στροφή» των όσων έχει ισχυριστεί στο παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία πως «καμία εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραδεχτεί ότι έχει ζητήσει από τον Πούτιν να επιστρέψει την Κριμαία:

«Από το 2014, μιλάω με τον πολύ αγαπητό φίλο μου Πούτιν για αυτό και του έχω ζητήσει το εξής: του έχω ζητήσει να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Είναι και δικοί μας απόγονοι αυτοί, οι άνθρωποι που ζουν εκεί. Εάν κάνατε αυτό το βήμα προς τα εμπρός, εάν μπορούσατε να μας αφήσετε, θα ανακουφίζατε επίσης τους Τάταρους της Κριμαίας και την Ουκρανία επίσης».

 

«Αλλά δυστυχώς έκτοτε δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς τα εμπρός» τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς, ωστόσο, για τους βασανισμούς και τις θηριωδίες που έρχονται στο φως μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και για το εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπρεπε να βρεθεί υπόλογος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Τουρκία δεν θα διαλέξει «στρατόπεδο».

«Δεν θα ήταν σωστό για εμάς να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτήθηκε και για τις ενστάσεις της χώρας του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως υποστήριξε: «η Σουηδία έχει υπάρχει λίκνο τρομοκρατίας. Και οι τρομοκράτες έχουν διεισδύσει ακόμη και στα κοινοβούλιά τους. Στη Στοκχόλμη, βλέπουμε τρομοκράτες να διαδηλώνουν συνεχώς».

Μάλιστα, είπε πως «τρομοκράτες» επιτίθενται σε αθώους Τούρκους στη Στοκχόλμη.

Ωστόσο, διαχώρισε τη Φινλανδία, λέγοντας ότι εκεί είναι «λίγο πιο ψύχραιμοι» και έχουν «μεγαλύτερο έλεγχο των εξελίξεων».

«Αλλά η Σουηδία δεν είναι έτσι. Χρησιμοποιούν κάποιες δικαιολογίες. Συνεχώς μιλούν για το Σύνταγμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, καταλήγοντας:

«Ως απάντηση, λέω ότι η τρομοκρατία δεν έχει τίποτα να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης. Και το τουρκικό κοινοβούλιο είναι αυτό που θα λάβει τις αποφάσεις».

Η δημοσιογράφος Τζούντι Γούντροφ ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο και για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

  • «Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τη νίκη μας στις εκλογές. Κανένας δεν θα μας αντικαταστήσει, γιατί δεν υπάρχει καμία εναλλακτική».

 

libre.gr

Διαβάστε επίσης

Ευρωβαρόμετρο για τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση - Το 49 % των Ευρωπαίων αθλείταιΚόσμος

Το 38% των Ευρωπαίων ασχολείται με κάποιο άθλημα ή κάνει γυμναστική τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 17% αθλείται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Το συμπέρασμα αυτό πρ...

Σεισμός στο Μεξικό: Η κατάρα της 19ης Σεπτεμβρίου – Έχουν γίνει άλλοι δύο μεγάλοι σεισμοίΚόσμος

Ισχυρός σεισμός, πάνω από 7 Ρίχτερ, συγκλόνισε λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδος) την πολιτεία Μιτσοακάν στο κεντρικό Μεξικό.   Χιλιάδες ...

Οι Ουκρανοί πιέζουν στο Ντονμπάς- Γιατί οι Ρώσοι απαντούν με το «σενάριο της Κριμαίας»Κόσμος

Χθες, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξή της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (DNR) και της «Λαϊκής...

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως επιτίθεται στα θεμέλια του ΟΗΕΚόσμος

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να έχουν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων...

Μελέτη: Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθειαΚόσμος

Όσοι κοιμούνται συνήθως αργά το βράδυ, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια, σε σχέση με τους πρωινούς τύπους που ξυπνάνε...

Ιράν: Διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθώνΚόσμος

Νέες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σήμερα στο Ιράν, κυρίως στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ, με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας λίγη ώρα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών. Μι...