ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο κάστρο του Ουίνδσορ κατευθύνεται η πομπή για την ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ - Δείτε live - Εικόνες

Στη νεκροφόρα τοποθετήθηκε το φέρετρο της βασίλισσας - Νωρίτερα, η πομπή πέρασε έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου είχε παραταχθεί το προσωπικό- Χειροκροτήματα από τον κόσμο

 

 

Δείτε Live:

 

 

 

Με στρατιωτικές τιμές και τον εθνικό ύμνο αναχώρησε για το Ουίνδσορ, η νεκροφόρα με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ. Πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα. Της αυτοκινητοπομπής προπορεύονται τρεις μοτοσικλέτες των δυνάμεων ασφαλείας. 

Στο κάστρο του Ουίνδσορ είναι η επόμενη  τελετή. Ήδη, οι ηγέτες, που βρέθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία, κατευθύνονται προς τα εκεί με λεωφορεία. 

 
Στις περίπου 15:30, το φέρετρο μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα έξω από την αψίδα του Ουέλινγκτον. Η πομπή που ξεκίνησε από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ ήταν μεγαλειώδης. Νωρίτερα, η πομπή πέρασε μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου το προσωπικό της βασίλισσας παραταγμένο απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» σε κλίμα συγκίνησης. 

 


Δείτε live εικόνα της πομπής:

Watch live: Queen's funeral in Westminster Abbey
 
 
Όταν η σορός έφτασε στην αψίδα του Ουέλινγκτον της απηύηθυναν στρατιωτικό χαιρετισμό, ενώ έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.   Σε όλο το Λονδίνο ακούστηκαν κανονιοβολισμοί από το Χάιντ Παρκ. 
 
 




Μεγαλειώδης πομπή από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ μέχρι την αψίδα του Ουέλινγκτον

Αμέσως μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, το φέρετρο τοποθετήθηκε στον κιλλίβαντα και συνοδεύεται από μέλη του Βασιλικού Ναυτικού στην τελευταία πομπή στο Λονδίνο. 

 
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν με επικεφαλής τον βασιλιά Κάρολο. Μαζί του ήταν τα αδέρφια του, πριγκίπισσα Άννα και πρίγκιπες Έντουαρντ και Άντριου - ο δεύτερος χωρίς στρατιωτικά- ενώ ακολούθησαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι και ο ξαδερφός τους, Πίτερ Φίλιπς. 

Η Καμίλα, η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ ακολούθησαν με αυτοκίνητο, ακριβώς πίσω από τα πεζά μέλη της βασιλικής οικογένειας.  Συνολικά, πέντε αυτοκίνητα με μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονταν πίσω από την πομπή, που κατευθύνεται πλέον στο κάστρο του Ουίνδσορ. 




Συγκίνηση έξω από το Μπάκιγχαμ

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Μέλη του προσωπικού του Μπάκιγχαμ είχαν σχηματίσει γραμμή περιμένοντας την πομπή . Σεφ, μπάτλερ και αστυνομικοί ήταν μεταξύ των μελών του προσωπικού βρέθηκαν  έξω από την κύρια κατοικία της Ελισάβετ.  Άτομα που βρίσκονται εκεί, μιλούν για ένα πλήθος που περιμένει με θρησκευτική ευλάβεια να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα. 

 

anaktoraa
 

 



Νωρίτερα, η πομπή  πέρασε από το Horse Guards Arch, όπου γινόταν παρέλαση στους εορτασμούς για τα επίσημα γενέθλιά της κάθε Ιούνιο, ενώ η Ελισάβετ επιθεωρούσε στρατεύματα. Μέλη της Φρουράς απηύθυναν χαιρετισμό.  Επίσης, πέρασε και από το μνημείο της βασίλισσας Βικτώρια. 

Η μεγαλειώδης πομπή πέρασε ανάμεσα από δύο βασιλικά πάρκα του Λονδίνου. Από τη μία πλευρά το Γκριν Παρκ, που άνοιξε από τον Κάρολο Β' το 1668 και περιλαμβάνει το μνημείο προς τιμήν των Καναδών που υπηρέτησαν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και από την άλλη πλευρά το πάρκο του Σαιν Τζέιμς, που είναι το αρχαιότερο από τα βασιλικά πάρκα.

Αν και στις μέρες μας, η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης Λονδρέζων και τουριστών, σήμερα επικρατούσε απόλυτη σιγή.


Η σορός μεταφέρθηκε με τον κιλλίβαντα, κάτι που είχε συμβεί στην κηδεία του πατέρα της Γεωργίου του Στ' του παππού της, Γεωργίου του Ε', τον προπάππου της Εδουάρδου Ζ' όπως και της βασίλισσας Βικτόρια. 






Πάνω στο φέρετρο βρίσκεται μία κάρτα που έγραψε ο Κάρολος στη μνήμη της.



 




Στις 14:00 ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία


Νωρίτερα, η νεκρώσιμη ακολουθία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο «God save the King» . Η τελετή ξεκίνησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδος, τοπική ώρα 11:00), στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.  Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Στις 13:57 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 11:57) κηρύχθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.  Μετά τον εθνικό ύμνο, ακούστηκε ο ήχος της γκάιντας και στη συνέχεια θα γίνει πομπή προς την Αψίδα του Ουέλινγκτον. 



Κατά τη λειτουργία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανάγνωσε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο από την Αγία Γραφή: «Μην αφήνετε την καρδιά σας να να μπλεχτεί: πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε εμένα». 

 

Αμέσως μετά, η χορωδία έψαλε έναν ύμνο που είχε ακουστεί το 1947, στον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον τότε Φίλιπ Μαουντμπάτεν, στη συνέχεια πρίγκιπα Φίλιππο. Ο ύμνος είναι βασισμένος στον Ψαλμό 23. «Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου», αναφέρεται. Ο ύμνος είναι γνωστός για τη φράση «αν και διαβαίνω το σκοτεινό μονοπάτι του θανάτου, δεν θα φοβηθώ κανένα κακό. Γιατί Εσύ είσαι μαζί μου και ο δρόμος σου με ανακουφίζει»





Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, στο κήρυγμά του, εξήρε τη βασίλισσα. Όπως ανέφερε, στα 21α γενέθλιά της είχε ορκιστεί ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. «Σπάνια μια υπόσχεση έχει τηρηθεί τόσο πολύ» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι ανέφερε ότι οι ηγέτες που αγαπούν το καθήκον τους είναι σπάνιοι. Αλλά όσοι υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο, θα τους αγαπούν και θα τους θυμούνται, ενώ όσοι είναι κολλημένοι με την εξουσία και τα προνόμια, θα ξεχαστούν γρήγορα. 






Οι ηγέτες, είπε, εξυψώνονται στη ζωή και τους ξεχνούν μετά τον θάνατο. Το πρότυπο για όλους όσοι υπηρετούν τον Θεό είναι ότι ο θάνατος είναι η πόρτα της δόξας.

Στην τελετή μετέχουν πλήθος θρησκευτικών ηγετών. Ο αιδεσιμότατος Δρ.Iain Greenshields της Εκκλησίας της Σκωτίας ευχαρίστησε για τη «μακροζωία και τη βασιλεία» της Βασίλισσας και τα «δώρα σοφίας, επιμέλειας και υπηρεσίας» που προσέφερε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ Στίβεν Κοτρέλ ευχαρίστησε για την ακλόνητη αφοσίωση της βασίλισσας στο Ευαγγέλιο. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία Καρινάλιος Βίνσεντ Νίκολς ευχαρίστησε για τους πλούσιους δεσμούς ενότητας και αμοιβαίας υποστήριξης που ανέπτυξε με τη βασίλισσα. 



eli_charles
Ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα και την πριγκίπισσα Άννα


eli_william
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τον πρίγκιπα Τζορτζ, τρίτο πλέον στη διαδοχή του θρόνου, την Κέιτ Μίντλετον και τα άλλα εγγόνια της βασίλισσας





 
Στο Αββαείο η βασιλική οικογένεια και ξένοι αξιωματούχοι


Περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη της τελετής, είχαν φτάσει στο Αββαείο του Γουέστμινστερ η Καμίλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα παιδιά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, ενώ, αρκετά νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι αφίξεις ξένων αξιωματούχων όπως ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό



Κατόπιν αιτήματος του βασιλιά, το στεφάνι της βασίλισσας είναι φτιαγμένο από δεντρολίβανο, αγγλική βελανιδιά και μυρτιά, κομμένη από φυτά που καλλιεργήθηκαν από μύρτο που υπήρχε στη γαμήλια ανθοδέσμη της βασίλισσας και λουλούδια σε αποχρώσεις του χρυσού, του ροζ και του βαθύ μπορντό, με πινελιές λευκού, που έχουν κοπεί από τους κήπους των βασιλικών κατοικιών. 



Tο «ύστατο χαίρε» στη βασίλισσα Ελισάβετ

Στις 12.10 εισήλθαν στο Αββαείο οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι.  Η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα, στις 11:31, περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσκεκλημένων κατέφθασε με πούλμαν, με εξαίρεση τον Τζο Μπάιντεν, που έλαβε άδεια για να χρησιμοποιήσει την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του, και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «είχε κολλήσει» στην κίνηση καθ' οδόν προς το αβαείο. Ευτυχώς, το «The Beast» κατάφερε να ξεκολλήσει και να μεταφέρει έγκαιρα το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ στην κηδεία.
 


Δείτε βίντεο με τις αφίξεις της βασιλικής οικογένειας:




Δείτε βίντεο με τις αφίξεις Μακρόν, Μπάιντεν και Τριντό:





Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί ξεκίνησαν να χτυπούν οι καμπάνες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Συνολικά χτύπησαν 96 φορές, όσα και τα χρόνια ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ. 



Τελευταίες ετοιμασίες και έλεγχοι πριν την έναρξη της κηδείας:







Bad timing: Biden stuck in London traffic on way to Queen's funeral



 
 
Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Διαρροή στον πυρηνικό σταθμό Isar II - Δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια, διαβεβαιώνει το υπουργείο ΠεριβάλλοντοςΚόσμος

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Isar II στη νότια Γερμανία ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για μια διαρροή στις εγκαταστάσεις, η οποία δεν θ...

Ακόμα και κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν στη Γερμανία για τη συμμετοχή Ερντογάν στη SCOΚόσμος

Αντιδράσεις σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα προκαλεί η συμμετοχή του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στο Ουζμπεκιστ...

Πιο δραστικά μέτρα από την Κομισιόν για τις τιμές του φυσικού αερίου ζητά ο Σαρλ ΜισέλΚόσμος

Πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου, ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο POLITICO. O Σαρλ Μισέλ λ...

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ σε αριθμούς – Πάνω από 10.000 αστυνομικοί επί ποδόςΚόσμος

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Λονδίνο και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθηθούν την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ σήμερα Δευτέρα, μετά από δέκα ημέρες ...

Ανάλυση CNN: Μπορεί ο «Στρατηγός Χειμώνας» να ευνοήσει ξανά τους Ρώσους;Κόσμος

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, φαινόταν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περνούσε στους σκληρούς χειμερινούς μήνες, χωρίς καμία πλευρά να σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Αυτό άλλαξε με...

Οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία περιορίζουν δραστικά την είσοδο για τους Ρώσους πολίτεςΚόσμος

Τα τρία κράτη της Βαλτικής Θάλασσας -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- και η Πολωνία θέτουν σήμερα από κοινού σε εφαρμογή περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τη μείωση των Ρώσων που θα μπο...

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της ΚίναςΚόσμος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο των 23 εκατομμυρίων κα...