ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρωτοφανής απόφαση της ΕΕ: Αναστέλλει χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία λόγω διαφθοράς

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της αναστολή της χρηματοδότησης ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία λόγω διαφθοράς.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση στο μπλοκ των 27 εθνών στο πλαίσιο μιας νέας κύρωσης που αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία του κράτους δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τη νέα οικονομική κύρωση πριν από δύο χρόνια, ως απάντηση σε ενέργειες που θεωρεί ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Ενδεικτικά, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υπέταξε δικαστήρια, μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και ακαδημαϊκό κόσμο και περιόρισε τα δικαιώματα των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων και των γυναικών κατά τη διάρκεια των 10 και πλέον ετών του στην εξουσία.


«Πρόκειται για παραβιάσεις του κράτους δικαίου που θέτουν σε κίνδυνο τη χρήση και τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ προστατεύεται επαρκώς», δήλωσε ο Επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Πλήγμα για την οικονομία της Ουγγαρίας η απόσυρση της χρηματοδότησης της ΕΕ
Τόνισε, ακόμη, συστημικές παρατυπίες στη νομοθεσία της Ουγγαρίας για τις δημόσιες συμβάσεις, ανεπαρκείς διασφαλίσεις έναντι της σύγκρουσης συμφερόντων, αδυναμίες στην αποτελεσματική δίωξη και ελλείψεις σε άλλα μέτρα κατά της δωροδοκίας.

Ο Χαν είπε ότι η Επιτροπή συνιστά την αναστολή περίπου του ενός τρίτου των κονδυλίων συνοχής που προβλέπονται για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ για την περίοδο 2021-2027 συνολικής αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα επίμαχα 7,5 δισ. ευρώ ανέρχονται στο 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2022. Οι χώρες της ΕΕ έχουν τώρα έως και τρεις μήνες για να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση.


Ο Χαν είπε ότι η τελευταία υπόσχεση της Ουγγαρίας να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της ΕΕ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να μεταφραστεί σε νέους νόμους και πρακτικές ενέργειες ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες του μπλοκ.

Αρχηγός της διαφθοράς ο «μαχητής της ελευθερίας», Βίκτορ Όρμπαν
Η κυβέρνηση του Όρμπαν πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας κατά της δωροδοκίας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Βουδαπέστη δέχτηκε πίεση ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για την προβληματική οικονομία και το φιορίνι, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στα ανατολικά της ΕΕ.

Ο Όρμπαν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «μαχητής της ελευθερίας» ενάντια στην κοσμοθεωρία της φιλελεύθερης Δύσης, αρνείται ότι η Ουγγαρία -μια πρώην κομμουνιστική χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων- είναι πιο διεφθαρμένη από άλλες στην ΕΕ.

Η Επιτροπή μπλοκάρει ήδη περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια που προβλέπονται για την Ουγγαρία σε ένα ξεχωριστό κίνητρο οικονομικής ανάκαμψης από την COVID-19 λόγω των ίδιων ανησυχιών για τη διαφθορά.


Το Reuters κατέγραψε το 2018 πώς ο Όρμπαν διοχετεύει κονδύλια ανάπτυξης της ΕΕ στους φίλους και την οικογένειά του, μια πρακτική που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι έχει εμπλουτίσει τον στενό του κύκλο και επέτρεψε στον 59χρονο να εδραιωθεί στην εξουσία.

Η Ουγγαρία είχε παρατυπίες σχεδόν στο 4% των δαπανών των κονδυλίων της ΕΕ το 2015-2019, σύμφωνα με τον οργανισμό καταπολέμησης της απάτης του μπλοκ (OLAF), μακράν το χειρότερο αποτέλεσμα μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Ο Όρμπαν έχει επίσης ενοχλήσει πολλούς στο μπλοκ με λάθος τρόπο καλλιεργώντας συνεχείς στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και απειλώντας να αρνηθεί την ενότητα της ΕΕ που απαιτείται για την επιβολή και διατήρηση κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ουγγαρία: Δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς την Κομισιόν
Πάντως, η Ουγγαρία δεσμεύτηκε σήμερα να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που ανέλαβε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αρθεί το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν λόγω της διαφθοράς και των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου για τα οποία κατηγορείται η Βουδαπέστη.


Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, ο Τίμπορ Νάβρατσικς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα λάβει η Ουγγαρία να επαρκούν ώστε να πείσουν την Κομισιόν ότι θα εφαρμοστούν για την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Mελέτες: Η πανδημία Covid-19 σχετίζεται με αυξημένα περιστατικά πρόωρης εφηβείας στα κορίτσιαΚόσμος

Ένας αυξημένος αριθμός κοριτσιών έχει εισέλθει πρόωρα στην εφηβεία στη διάρκεια της Covid-19 σε σχέση με πριν την πανδημία, ανέφεραν Γερμανοί επιστήμονες. Μερικές μελέτες δείχνουν ...

Τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως περιέχουν 3,5 τρισεκατ. τόνους CO2, δείχνει απογραφή άνευ προηγουμένουΚόσμος

Τα παγκόσμια αποθέματα ορυκτών καυσίμων περιέχουν το ισοδύναμο 3,5 τρισεκατομμυρίων τόνων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ε...

Μπάιντεν: Έχουμε ακόμη πρόβλημα με τον Covid στις ΗΠΑ, αλλά η πανδημία τέλειωσεΚόσμος

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει «τερματιστεί» στις  ...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τελευταίο αντίο σήμερα - Τη σχεδίαζαν 20 χρόνια, θα κρατήσει 12 ώρες, θα κοστίσει 6 δισ. λίρεςΚόσμος

  Για τους Βρετανούς θα είναι ο αποχαιρετισμός ενός συμβόλου αλλά και το τέλος μιας εποχής. Για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας θα είναι η κατακλείδα του  δεκαήμερου θρήνου , αλ...

Τρομακτικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ταϊβάν – Κατέρρευσε κτίριο, βαγόνια εκτροχιάστηκαν (βίντεο)Κόσμος

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ταϊβάν, το οποίο είναι αραιοκατοικημένο, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (U...

Η Αλάσκα αντιμέτωπη με την ισχυρότερη καταιγίδα των τελευταίων 50 ετώνΚόσμος

Μια καταιγίδα σπάνιας ισχύος πλήττει τη δυτική Αλάσκα, σηκώνοντας τεράστια κύματα και προκαλώντας εκτεταμμένες πλημμύρες, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμέ...

Ξεκινά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με τον κόσμο να είναι πιο διχασμένος από ποτέΚόσμος

Την ώρα που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων περίπου 150 ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση το...