ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H σχέση που η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε με την Ελλάδα – και γιατί

Ως αρχηγός κράτους, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β‘ ήταν ίσως ο πιο πολυταξιδεμένος μονάρχης στην ιστορία. Είχε επισκεφθεί 116 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών – πολλά από τα οποία ήταν εκατοντάδες μίλια μακριά από τη χώρα της. Από το μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος Τουβαλού στον Ειρηνικό, στη Ρωσία, την Κίνα, τη Χιλή, την Γκάνα, την Αυστραλία και σχεδόν παντού στο ενδιάμεσο.

Γιατί λοιπόν η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφθηκε επίσημα ποτέ ως βασίλισσα την Ελλάδα, που όχι μόνο βρισκόταν μόλις μία σύντομη πτήση μακριά, αλλά και είχε μια κάποια σχέση εξ αγχιστείας μαζί της, καθώς ήταν η γενέτειρα του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου;

Επιγραφή στην είσοδο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, στο οποίο γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος στις 10 Ιουνίου του 1921 (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Το παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, στο οποίο γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος στις 10 Ιουνίου του 1921. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι ένας «Έλληνας πρίγκιπας», σχολίασε στο BBC ο βασιλικός ιστορικός Hugo Vickers, οπότε πρόκειται για μια «ενδιαφέρουσα» παράλειψη.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η βαριά ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα, η οποία επηρέασε την άμεση οικογένεια του πρίγκιπα Φιλίππου.

Ο βασιλικός σύζυγος είχε γεννηθεί σε ελληνική και δανική βασιλική οικογένεια το 1921 στο νησί της Κέρκυρας. Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος εξορίστηκε επειδή ο τότε θείος του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο. Ο πρίγκιπας ήταν μόλις 18 μηνών.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 1921, που αναφέρεται στην βάπτιση του μικρού πρίγκιπα Φίλιππου στην Κέρκυρα (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Για να εξασφαλίσει το μέλλον του, ο πρίγκιπας αποκήρυξε όλους τους ελληνικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επίθετο Μάουντμπατεν πριν από το γάμο του με τη βασίλισσα και έτσι έγινε Βρετανός υπήκοος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ως πριγκίπισσα το 1950 – πήγε εκεί μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, ξαδέλφου του πρίγκιπα Φιλίππου. Αλλά από όταν ανέλαβε τα βασιλικά της καθήκοντα, δεν επέστρεψε ποτέ.

Η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, άρτι αφιχθείσα στο Τουρκολίμανο στις 6 Δεκεμβρίου 1950 σε μία ανεπίσημη επίσκεψη έξι ημερών ως καλεσμένη του τότε βασιλιά Παύλου (AP Photo)

Το 1963 ο τότε Βασιλιάς Παύλος ήρθε επίσης στη Βρετανία για μια κρατική επίσκεψη, αλλά λίγο αργότερα πέθανε. Ο διάδοχός του, βασιλιάς Κωνσταντίνος – πρώτος ξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου – εξέπεσε του αξιώματός του όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1973.

Όλα αυτά «έχουν δυσκολέψει τα πράγματα», εξήγησε ο Vickers στο BBC.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πήγε στην Αθήνα για να επισκεφτεί τη μητέρα του πριν μετακομίσει στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1960 – αλλά ταξίδευε μόνος του, είπε ο Vickers.

Σε αυτήν την φωτογραφία της 25ης Μαρτίου του 1965, ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος ο Β’ υποδέχεται τον πίγκιπα Φίλιππο σε μία σύντομη επίσκεψή του ως καλεσμένου της βασιλικής οικογένειας (AP Photo/Aristotle Saris, File)

Ίσως όμως αυτός να μην ήταν ο μόνος λόγος, καθώς υπήρξαν και κάποιες σκοτεινές πτυχές της μακρόχρονης παραμονής στο θρόνο της βασίλισσας Ελισάβετ, που αφορούσαν τον Ελληνισμό.

Όταν η Ελισάβετ ένιπτε τας χείρας της μπροστά στους απαγχονισμούς των Κυπρίων αγωνιστών

Το ακανθώδες ζήτημα της μη απονομή χάριτος κατά τη δεκαετία του 1950 από τη νεαρή τότε βασίλισσα στους Κύπριους αγωνιστές Μιχαήλ Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη και 6 ακόμα ανδρών, που απαγχονίστηκαν τελικά στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου, δημιουργεί ακόμα μεγάλο θυμό απέναντί της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε την εχθρική υποδοχή που της επεφύλασσαν οι κάτοικοι στην Κύπρο, κατά την επίσκεψή της εκεί το 1993.

Οι Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές κατηγόρησαν τη βασίλισσα για τον θάνατο εννέα αγωνιστών που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ τη δεκαετία του 1950.

Τα αρχεία έδειξαν, ωστόσο, ότι η βασίλισσα δεν υπέγραψε καμία εντολή θανάτου των απαγχονισθέντων, ούτε και τους αρνήθηκε την αναστολή της θανατικής καταδίκης. Η εξουσία για τη χορήγηση χάρης ή αναστολής στις αποικίες είχαν ανατεθεί στους κατά τόπους Κυβερνήτες και όχι στη Βασίλισσα.

Διαδηλωτές αποδοκιμάζουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ , καθώς της αποδίδεται το κλειδί της περιτειχισμένης πόλης της Λευκωσίας στην Πύλη Αμμοχώστου την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 1993 (AP Photo/Magi Cleaver)

Οι δικηγόροι του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Φοίβος Κληρίδης και Λέλλος Δημητριάδης, είχαν στείλει πάντως τηλεγράφημα προς την Βασίλισσα, το οποίο φέρει σφραγίδα παραλαβής από το Παλάτι 13.3.1957 στο οποίο έλεγαν:

«Εκ μέρους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του πατέρα του, o οποίος για χρόνια υπηρέτησε πιστά ως αστυνομικός και της μητέρας του, κάνουμε τελευταία έκκληση στην Μεγαλειότητά σας να μην απαγχονιστεί στις Κεντρικές Φυλακές στις 14.3.1957. Ήταν ένοχος μόνο για κατοχή όπλου δίχως σφαίρες και παραδόθηκε δίχως αντίσταση, παρακαλούμε την Μεγαλειότητά σας να εισηγηθείτε έλεος (mercy) ».

Ωστόσο δεν έλαβαν καμία απάντηση, και, καθώς δεν είχαν ασκήσει παράλληλα και έφεση, η εκτέλεση προχώρησε κανονικά επ’ονόματι της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητος.


Με πληροφορίες από: BBC, Cyprus Mail, Φιλελεύθερος, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου («Οι απαγχονισμοί των αγωνιστών της ΕΟΚΑ», Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Διαβάστε επίσης

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η Ελλάδα είναι μηχανισμός απειλής, ανεξήγητη η στάση τηςΚόσμος

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, καθώς χαρακτήρισε τη χώρα «μηχανισμό απειλής». «Έχετε ακούσει...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η αμύθητη περιουσία της – Αχανείς εκτάσεις, κάστρα, μέχρι και… αιολικά πάρκαΚόσμος

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’  είχε συγκεντρώσει στη διάρκεια της 70ετούς βασιλείας της μια προσωπική περιουσία, την οποία οι Sunday Times υπολογίζουν σε 370 εκατ. στερλίνες και ένα μέρο...

Θάνατος Ελισάβετ: Τι προβλέπεται για την κηδεία και τη διαδοχή – Απόψε το διάγγελμα του νέου βασιλιάΚόσμος

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 96 ετών σηματοδοτώντας αλλαγή σελίδας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μακροβιότερη μονάρχ...

Υπ. Ενέργειας ΕΕ: Τέθηκε εκτός ατζέντας η πρόταση Λάιεν για πλαφόν μετά τις αντιδράσεις και τις έντονες διαφωνίεςΚόσμος

Εκτός της ατζέντας της κρίσιμης σημερινής συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ βγήκε το επίμαχο θέμα της επιβολής πλαφόν όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο (όπως πρότεινε η Ούρσουλα...

Πώς να διαγράψετε τον εαυτό σας από το διαδίκτυο: 7 βήματα για να «καθαρίσετε» το ψηφιακό σας αποτύπωμαΚόσμος

Αν έχετε «γκουγκλάρει» ποτέ τον εαυτό σας, θα ανακαλύψετε ένα μικρό μέρος από όσα γνωρίζει το διαδίκτυο για εσάς. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασ...

Μελανές σελίδες της Ελισάβετ: Όταν αρνήθηκε να δώσει χάρη στον Παλληκαρίδη – Απάνθρωπα βασανιστήρια και εκτελέσεις κύπριων αγωνιστώνΚόσμος

Η βασίλισσα Ελισάβετ, έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών. Η Ελισάβετ Β’, στέφθηκε βασίλισσα στις 2 Ιουνίου 1953 σε ηλικία 26 ετών στο Α...

Mελέτη: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και επιληπτικές κρίσειςΚόσμος

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε νευρολογικές ή ψυχιατρικές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου), σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα ...