ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Lukoil

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου, της Lukoil, σκοτώθηκε σήμερα αφού έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου στη Μόσχα.

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει. Ο θάνατός του, συγκρίνεται μοιραία με τους θανάτους πολλών ακόμη Ρώσων ολιγαρχώνμέσα στο 2022.

Είχε ζητήσει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής

Ο θάνατος του Μαγκάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, επιβεβαιώθηκε και επισήμως και επισημαίνεται ότι οι Αρχές έχουν σπεύσει στο νοσοκομείο για να ερευνήσουν τις συνθήκες της πτώσης του.

 

Ο Μαγκάνοφ, είχε γεννηθεί το 1954 στο Αλμετιεφσκ του Ταταρστάν.

Μετά την αποφοίτηση του το 1977 από το Ινστιτούτο της Βιομηχανίας Πετροχημικών και Αερίου της Μόσχας άρχισε να εργάζεται για την Langepasneftegaz και το 1993 έκανε μεταγραφή στην Lukoil όπου έγινε αντιπρόεδρος.

 

Ο Mαγκάνοφ εργαζόταν στη Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας, και είχε επιβλέψει τη διύλιση, την παραγωγή και την εξόρυξη, ενώ έγινε πρόεδρος του κολοσσού το 2020. Ο αδελφός του Nάιλ, είναι επικεφαλής της μεσαίου μεγέθους ρωσικής πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας Tatneft.

Ο Μαγκάνοφ ήταν στενός συνεργάτης ενός από τους ιδρυτές της Lukoil, του Βαγκίτ Αλεκπέροφ. Ο τελευταίος, πρώην υφυπουργός πετρελαίου της σοβιετικής εποχής, παραιτήθηκε από πρόεδρος της Lukoil τον Απρίλιο, μια εβδομάδα αφότου η Βρετανία δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία στοιχείων και του επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση, ως μέρος των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας είχε ζητήσει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 

Οι περίεργοι θάνατοι των Ρώσων ολιγαρχών

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πέθαναν μες στο 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Αν και επίσημα διερευνώνται ως αυτοκτονίες, δεν λείπουν οι εικασίες περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα τέτοιες περιπτώσεις. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Το 2017 έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today έκανε λόγο για τουλάχιστον 38 Ρώσους ολιγάρχες που είχαν πεθάνει ή κηρυχθεί «αγνοούμενοι» μέσα σε μια τριετία.

Από τους δέκα θανάτους Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, οι εννέα έγιναν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οκτώ, δε, αφορούν άτομα με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Εξ αυτών οι επτά σχετίζονται με τον κρατικό κολοσσό Gazprom.

Τον Μάιο, ο πρώην επικεφαλής της Lukoil, ο Αλεξαντερ Σουμπότιν, βρέθηκε νεκρός στα 43 του χρόνια.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή μετά την κατανάλωση βαλεριάνας, ενός βοτάνου που σε κάποιους ανθρώπους πιθανόν να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Διαβάστε επίσης

Νέα πειραματική θεραπεία βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ασθενών με σύνδρομο ΝτάουνΚόσμος

Επιστήμονες από τη Γαλλία και την Ελβετία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα πειραματική θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την εγκεφαλική συνδεσιμότητα στο...

Μπάιντεν: Ο Τραμπ αντιπροσωπεύει έναν εξτρεμισμό που απειλεί τα θεμέλια της δημοκρατίας μαςΚόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε σπάνια, απευθείας επίθεση στον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του, καταγγέλλοντας χθες Πέμπτη τον «εξτρεμισμό» του Ντόναλντ Τραμπ και των οπαδών του, στους οποίου...

Στο τραπέζι της G7 η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου- Με διακοπή προμηθειών απειλεί η ΜόσχαΚόσμος

Από την πλευρά της, η Ρωσία απειλεί ότι θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στα κράτη που θα αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του.   Σε ένα π...

Ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη    Κόσμος

  Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τ...

Επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη υποβρύχια εφαρμογή μηνυμάτων για smartphoneΚόσμος

Η επικοινωνία κάτω από το νερό δεν είναι εύκολη με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως ηχητικά ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα και η συνεννόηση μέσω νοημάτων. Σύντομα, όμως, οι λάτρεις των κα...

Κομισιόν: Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της για επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειαςΚόσμος

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις ...

«Τρόμος» στη Βρετανία: Έρχεται η μεγαλύτερη μείωση βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώναΚόσμος

  Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός/skai.gr Ως «ειλικρινά τρομακτική» περιγράφει την προοπτική για το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών τα επόμενα χρόνια νέα μεγάλη έρευνα της δεξαμενής σκέψης  R...